Kaštel Lukšić, Kaštel Stari
GRAD POD KOZJAKOM
25.8.2015. 9:59:30h
Privatni iznajmljivači u Kaštelima u plusu za čak 32 posto!
Nakon lošijih rezultata u prvih šest mjeseci ove godine, u srpnju je broj dolazaka i noćenja turista u Kaštelima značajno popravio statističku sliku kaštelanskog turizma, pa u prvih sedam mjeseci Turistička zajednica bilježi porast broja noćenja za 12 posto u odnosu na prošlu godinu.
Ramón / flickr.com

Nakon lošijih rezultata u prvih šest mjeseci ove godine, u srpnju je broj dolazaka i noćenja turista u Kaštelima značajno popravio statističku sliku kaštelanskog turizma, pa u prvih sedam mjeseci Turistička zajednica bilježi porast broja noćenja za 12 posto u odnosu na prošlu godinu.

Brojke pokazuju da je u srpnju ostvareno 14.882 dolaska, što je za 23 posto više nego lani. Za svih sedam mjeseci broj dolazaka je 25.749, što je 13 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Broj noćenja u srpnju porastao je za 22 posto, a za sedam mjeseci 12 posto u odnosu na lani.

- Ove godine smo napravili veliki posao oko pripreme sezone, primjerice otvaranjem novog turističkog info centra u Kaštel Starom, koji, kao i TIC u Kaštel Lukšiću, radi cjelodnevno. Puni pogodak bilo je i otvaranje Welcome deska u Zračnoj luci Split za Turističku zajednicu Splitsko-dalmatinske županije, a dobroj promidžbi pridonijele su i interaktivne karte Kaštela i biciklističkih staza na web stranici, posao iznajmljivačima olakšan je on-line prijavama i odjavama gostiju, privatni iznajmljivači oglašeni su na web stranici naše Turističke zajednice, kazala je Nada Maršić, direktorica kaštelanskog TZ-a Grada Kaštela, o aktivnostima koje su makar djelomično pridonijele povećanju broja gostiju i jednostavnijem poslovanju iznajmljivača.
Od Australije do Južne Amerike

Maršić naglašava da je u detaljnoj analizi utvrđeno da je povećanje broja gostiju rezultat izvrsnog rada privatnih iznajmljivača, kod kojih je zabilježen porast od čak 32 posto.

U komercijalnom smještaju tijekom srpnja 2015. godine najviše gostiju došlo je u Kaštela iz Poljske, 17 posto od ukupnog broja, a slijede ih gosti iz Češke, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Norveške, Mađarske i Francuske. Tijekom srpnja udio stranih gostiju iznosio je 95,5 posto. Slična statistika odnosi se i na razdoblje svih sedam mjeseci ove godine, a razlika je u udjelu stranih gostiju, koji je bio nešto manji i iznosio je 88 posto.

- Imamo i povećanje u broju dolazaka i noćenja sa skandinavskog, belgijskog i britanskog tržišta, na kojima već više godina promotivne kampanje provodi TZŽSD, TZG Kaštela sudjeluje sa svojim materijalima, a i aviolinije s ovih tržišta kreću u sve većem broju i ranije svake godine.

Iako su brojke male, zanimljivo je da veći porast u postotku imaju dolasci i noćenja turista iz Australije, Indije, Portugala, Švedske, SAD-a, zemalja Južne Amerike te azijskih zemalja, što pokazuje trendove u širenju na nova tržišta - zaključila je Maršić.

Evidencija broja dolazaka i noćenja vodi se i za nekomercijalni smještaj i užu rodbinu, no ti podaci ne ulaze u službenu statistiku.

Piše: J. Žarko
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved