Elitni tuurizam
5.7.2015. 10:19:41h
Dan u brijunskoj vili za 13.500 kuna
Nije novost da su Brijuni već godinama zapeli u vremenu iako se već duže najavljuje raspisivanje javnog poziva za potencijalnog koncesionara koji bi otočju trebao vratiti nekadašnji stari sjaj.
M. Mijošek / glas-istre.hr

Prvi brod iz Fažane za Nacionalni park Brijune isplovljava malo prije devet sati. Paluba je već pristojno popunjena, a tijekom našeg posjeta na Brijune je stigla prva organizirana grupa Slovenaca. Nije novost da su Brijuni već godinama zapeli u vremenu iako se već duže najavljuje raspisivanje javnog poziva za potencijalnog koncesionara koji bi otočju trebao vratiti nekadašnji stari sjaj.

U očekivanju natječaja za koncesionara
U pat poziciji su i zaposlenici koji ne znaju što ih čeka i tko će ih i pod kakvim uvjetima "preuzeti". Imena zainteresiranih investitora još nisu službeno potvrđena, no u neformalnim se razgovorima spominju turistički brendovi poput One&Only, Ritz Carlton, Astoria ...

Čini se da će i ova sezona na otočju proteći u očekivanju konačnog scenarija i odluke što to Brijuni trebaju i mogu postati, hoće li se tamo doista u skorije vrijeme dogoditi vrhunski turizam koji će moći zadovoljiti potrebe "ekskluzivnih" gostiju, a ujedno i najviše standarde u zaštiti okoliša. No, unatoč tome što su hoteli i vile danas daleko od ekskluzive s pet zvjezdica, interes za odmor na otočju ne jenjava. Štoviše, vile su rezervirane i u njima skriveni od očiju javnosti odmaraju gosti dubokog džepa. Naravno da je nemoguće otkriti o kome se radi, no doznajemo kako smještaj u vilama uglavnom traže moćni poslovni ljudi, kako iz Hrvatske tako i iz cijele Europe. Upravo je jedna od vila obnovljena novcem bogatog Ukrajinca koji je sam uložio novac u kompletno renoviranje, a za uzvrat je pet godina besplatno u njoj odmarao. Od više stručne savjetnice za promidžbu i odnose s javnošću u NP Brijuni Vesne Danko Klunić doznajemo da gosti najveći interes pokazuju za prije nekoliko godina obnovljenu vilu Lovorku.

Vile nisu za svakog prosječnog gosta
- Vile Primorka, Lovorka i Dubravka nalaze se na atraktivnim pozicijama, na samoj obali mora i gostima omogućuju privatnost, odmor, a nadasve boravak u ambijentu kakav samo priroda sa svim svojim posebnostima i čarima može pružiti, kaže Danko Klunić.

Cijene naravno nisu za svakog ali tko si može priuštiti da jedan dan u špici sezone plati 13.500 kuna, svakako je  dobrodošao. To je ujedno najskuplji dnevni najam za najam vile s osam soba, dok je najjeftiniji smještaj u četverosobnoj gdje jedan dan van sezone košta 6.750 kuna. Gosti se u vilama zadržavaju u prosjeku pet dana, a osim najma, u cijenu je uključen i doručak, cvjetni aranžman, domaćica, vožnja gliserom u dolasku i povratku, VIP vođenje, korištenje jednog električnog automobila i bicikla. No ako gosti traže poslugu domaćice više od sedam sati, za to će morati izdvojiti dodatnih 110 kuna po satu. Uz to, ako im se u međuvremenu pridruži još koji posjetitelj, po osobi će dodatno platiti 580 kuna. Otočje je službeno otvorilo sezonu pred Uskrs, no grupe su se mogle i ranije najaviti i organizirati obilazak ili smještaj u nekom od smještajnih objekata na otoku.

Stranci ostvarili veći broj noćenja
- Do 20. lipnja Nacionalni park posjetilo je oko 55.000 posjetitelja koji su ostvarili više od 4, 6 milijuna kuna prihoda, a u ovom periodu ostvareno je oko 5.300 noćenja, što je prihod samo od noćenja u iznosu od oko dva milijuna kuna. Prihodi se ostvaruju od nautičara, prodane hrane i pića, iznajmljivanja bicikala i električnih automobila te od suvenira, što u konačnici povećava prihod za još oko četiri milijuna kuna, kaže Danko Klunić.

- Srpanj i kolovoz su mjeseci kada na otok dolaze individualni gosti, uglavnom obitelji s djecom. I među nnima imamo vjerne goste i možemo reći da su one najbolje i obnovljene sobe, već rezervirane. U zadnjih par godina trend je rezervacije u zadnji tren, pa očekujemo da se i preostale sobe popune. Na otočju u pred i posezoni su uglavnom smješteni poslovni domaći gosti dok u špici, pretežito dolaze stranici. U konačnici, strani gosti su ti koji bilježe veći broj noćenja, a na prvom mjestu su to Talijani, Slovenci, gosti iz Austrije, Njemačke i Srbije, a značajan je broj i gostiju iz Rusije i Ukrajine. To su gosti više srednje klase, oni koji traže pravi odmor, mir, privatnost, ističe Danko Klunić.

Piše: Danijela Bašić Palković

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved