Split
Drastični pad cijena
29.6.2015. 4:52:06h
Panika među splitskim iznajmljivačima: noćenje za partijanere s Ultre već za 10 eura
Dok jedni domaćini za sobičak traže 250 eura za noć u vrijeme Ultre, drugi dobivaju otkaze on-line rezervacija gostiju koji su u međuvremenu našli jeftiniji smještaj
/ instagram.com

Tek desetak dana prije dolaska prvih partijanera za festival Ultra Europe u Splitu, još se posvuda mogu naći slobodni apartmani, a broj splitskih domaćina koji svakodnevno dobivaju otkaze rezervacija dolaska gostiju koji su preko raznih rezervacijskih portala bukirali svoj smještaj prije nekoliko mjeseci, sve je veći.

Naime, gosti su nakon on-line rezervacije za koju nisu morali dati nikakvo jamstvo, nastavili “surfati” u potrazi za povoljnijim smještajem i onog trenutka kada su ga našli, otkazali su onaj prethodni. Tako se velik broj domaćina ovih dana panično bori za svojeg partijanera, obilaze turističke agencije i nude svoj još uvijek prazni smještaj u nadi da će u posljednji trenutak ipak dobiti goste.

Nije riječ, na sreću, o tome da za Ultru pada zanimanje gostiju, nego je jednostavno ponuda privatnog smještaja u Splitu nadrasla potražnju. A kada se to dogodi, najprije stradavaju cijene koje idu sve niže, a zatim i kvaliteta. Baš kao što su ozbiljni turistički djelatnici i najavljivali, ludilo u kojemu se svaki poslovni prostor, garaža, dvorište ili tavan pretvaraju tih dana u prostor za smještaj turista, dovelo je do viška soba i apartmana. Rast od po nekoliko tisuća novih postelja u privatnom smještaju koje se svake godine u Splitu stavljaju na tržište, nipošto ne prati rast zanimanja gostiju, pa je bilo pitanje vremena kada će se umjetno napuhana “privatna inicijativa”, koja iza sebe nema nikakvu tržišnu ni razvojnu turističku viziju, pretvoriti u balon od sapunice.
Sobičak za zlato

Već lani su iznajmljivači ludovali s cijenama dižući ih do nerealnih visina, pa se dijelu njih to razbilo o glavu jer su gosti, umjesto u skupe apartmane u Splitu, odlazili na jeftino kampiranje u obližnji Omiš, gdje su imali i organiziran prijevoz na Ultru.

Ove godine, govore nam u turističkim agencijama, iznajmljivači su krenuli sa sličnim pristupom. Tako se za sobičak od petnaestak “kvadrata” u centru grada traži 250 eura za noć, i to uz uvjet da gosti ostaju najmanje četiri noći, što je lijepih tisuću eura zarade. Cijene luduju na svim razinama, pa se tako neke hotelske tih dana penju i do 500 eura za noć, dok domaćini za svoje apartmane u pravilu traže dvostruko veće iznose nego u drugim dijelovima godine. I dok je to prije koju godinu još i prolazilo jer kapaciteta nije bilo, čini se da ove godine više neće.

– Mi smo domaćinima čije apartmane nudimo predložili da sami nađu goste u to vrijeme, jer mi ne želimo podizati cijenu više od 20 posto. To je uobičajeno u svijetu, ali mnogi su se polakomili u želji da zarade na brzinu što više. Preko interneta im je napravljena rezervacija bez ikakve garancije od otkaza i oni su bili sigurni da imaju goste. No, kako je vrijeme prolazilo, tako sve više gostiju stornira obećane dolaske po tim astronomskim cijenama jer su našli jeftinije i sada su mnogi apartmani još prazni – kaže nam Davor Kovačević iz splitskog “Turistbiroa” koji posreduje u punjenju privatnog smještaja.

Takva situacija dovela je do naglog pada cijena smještaja u borbi za goste, pa se trenutno bez teškoća za Ultrin termin može naći novouređeni apartman u centru grada za dvije osobe po cijeni od 90 eura za noć. Kolike cjenovne ustupke su domaćini spremni napraviti samo da dobiju gosta, govori i podatak da je trosobni apartman (za šest osoba) s dnevnim boravkom uz more u Splitu ovih dana iznajmljen za 400 kuna dnevno!

Baš kao što je nenormalno bilo bezobrazno podizanje cijena bez osnove, jednako je tako ponižavajuće i ono čemu svjedočimo ovih dana u Splitu, a to je iznajmljivanje postelje u apartmanu ispod 10 eura za noć u vrijeme festivala Ultra. To ruši razinu destinacije i može samo štetiti dobrom turističkom imidžu grada.

Najveći će, međutim, problem nastati kada se za koji dan u najavljeno vrijeme dolaska gostiju, neki od njih jednostavno ne pojave, jer za njihov dolazak i plaćanje domaćinu nije bilo nikakvog jamstva, pa je i to lako moguće. Ultra ludilo s privatnim smještajem, dakle, traje i dalje…

Piše: Ružica Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved