Alpe-Jadran
30.11.2013. 8:22:13h
Krapinsko-zagorska županija postala je članica Saveza Alpe-Jadran
Krapinsko-zagorska županija postala je članica Saveza Alpe-Jadran potpisivanjem sporazuma s još deset regija članica 22. studenog 2013. u Klagenfurtu.
/ zagorje.com

Krapinsko-zagorska županija postala je članica Saveza Alpe-Jadran potpisivanjem sporazuma s još deset regija članica 22. studenog 2013. u Klagenfurtu.

Sporazum je svečano potpisao župan Željko Kolar prilikom plenarnog skupa predsjednika vlada Radne zajednice Alpe-Jadrana i osnivačke skupštine Vijeća-Alpe Jadrana.

Riječ je o kooperacijskoj mreži za poticanje međuregionalne suradnje na području Alpe-Jadrana. Sjedište mreže je u Klagenfurtu pri Uredu Koruške pokrajinske vlade. Članice Saveza su Krapinsko-zagorska, Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska i Varaždinska županija te Savezna pokrajina Gradišće, Savezna pokrajina Koruška, Savezna pokrajina Štajerska, mađarska županija Vas i Zajednica općina Slovenije.

Mreža je zapravo prerasla iz Radne zajednice Alpe-Jadran, koja je djelovala 35 godina, u Savez Alpe-Jadran danas kada su sve države iz kojih dolaze članice Saveza dio Europske unije. Ta bi mreža svim zainteresiranim dionicima trebala olakšati suradnju u okviru projekata i iskorištavanje odgovarajućih EU programa, ali i suradnju na već dokazanima people-to-people projektima, sufinanciranima iz zajedničkog proračuna.

Na današnjoj konferenciji za novinare župan je istaknuo kako je interes Krapinsko-zagorske županije participirati u Svezu Alpe-Jadran koji predstavlja platformu i servisnu službu za međuregionalnu i transnacionalnu suradnju te podršku pri razvijanju i kandidiranju projekata za subvencijske programe Europske unije.

Prednost ovakvog načina umrežavanja regija je, dodala je Nataša Hlaban, savjetnica u Odjelu za regionalni razvoj i prekograničnu suradnju ZARA-e, manje birokratska i fleksibilna suradnja usmjerena na projekte.

U okviru Saveza formiraju se tematska područja oko kojih se okupljaju zainteresirane članice kako bi zajednički razvijali projekte. Krapinsko-zagorska županija opredijelila se za temu gospodarstva, turizma, obrazovanja, energije i zaštite okoliša. Za sve gradove i općine te sve udruge koje su zainteresirane za suradnju u okviru Saveza Alpe-Jadran, Krapinsko-zagorska županija i ZARA su kontakt točke za ostvarivanje partnerstva sa regijama članicama.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved