Ulaže se na sve strane
13.6.2015. 5:55:27h
Korčula proživljava turistički preporod
Osim u hotele, hotelske kompanije dosta su ove godine ulagale i u tekuće održavanje, okoliš, energetsku učinkovitost, uvođenje novih sadržaja u ponudu i zaposlene, kao i u kampove
Konrad Hädener / flickr.com

Ministar turizma Darko Lorencin u petak je u Korčuli otvorio čak četiri novouređena hotela.

Prvo je posjetio obiteljski hotel Korsal u gradu Korčuli gdje ga je dočekao vlasnik Ivica Brkić zahvalivši na potpori Ministarstva turizma od kojih je hotel Korsal dobio prošle godine iz programa Konkurentnost turističkog gospodarstva 245 tisuća kuna.

- Korsal je otvoren 2010. godine, tada smo imali 10 soba sa 20 ležajeva, danas uz kompletnu investiciju raspolažemo s 18 soba sa 36 ležajeva, rekao je vlasnik Korsala.

Nakon obilaska hotela Korsal, ministar je boravio u hotelu Liburna u sastavu HTP Korčuka, gdje je svečano otvorio tri novouređena objekta HTP Korčula. Investicija je to viša od 50 milijuna kuna, rekla je na svečanosti Ivana Hatvalić, predsjednica uprave Dalmacija hoteli, podsjetivši što je sve učinjeno nakon predstečajne nagodbe HTP Korčula, sklopljene krajem 2013.

Temeljem te nagodbe u novoutvrđenoj vlasničkoj strukturi strateški partner Dalmacija Hoteli ima 57,26 posto dionica, CERP i Ministarstvo financija 25,25 posto, a ostali vjerovnici i dioničari 17,49 posto dionica. Upravo su završeni radovi na renoviranju hotela Liburnia, uz 112 soba i svi javni prostori u standard četiri zvjezdice. Renovirana su 92 apartmana

U sklopu hotelskog naselja Bon Repos, koji sada također raspolaže s 4 zvijezdice posluju kao apartmani Korkyra Gardens.

Sinoć je simbolično otvoren hotel Korčula,prvi i najstariji otočni hotel, a u renoviranju je dobio i komercijalni dodatak naziva hotel Korčula De La Ville u staroj jezgri srednjovjekovnog grada, što će sigurno s novim programom HTP Korčula pridorinijeti boljoj pripremi i odvijanju turističke sezone kroz daljnje podizanje kvalitete turističke ponude i pozicioniranja grada Korčule kao atraktivne turističke destinacije,rekla je direktorica uprave.

Svojim su se pozdravnim govorima nazočnima obratili gradonačelnik Korčule Andrija Fabris i župan Nikola Dobroslavić, dok je ministar Lorencin u društvu direktora Hrvatske Turističke zajednice Ratomira Ivičića, kazao da je Korčula skupa s Pelješkom rivijerom jedinstvena turistička regija, na ponos županiji i državi.

- Uz ove hotele, na Jadranu je otvoreno 25 novih i obnovljenih hotela, rekao je ministar Lorencin, što je najviše u zadnjih deset i više godina, s kojima hrvatski turizam popravlja sliku hrvatskog hotelijerstva.

Osim u hotele, hotelske kompanije dosta su ove godine ulagale i u tekuće održavanje, okoliš, energetsku učinkovitost, uvođenje novih sadržaja u ponudu i zaposlene, kao i u kampove, rekao je ministar Lorencin, uz napomenu da je puno pomogao investicijski ciklus HBOR uz povoljne kredite za male, srednje i velike poduzetnike u turizmu sa subvencioniranim kamatama.

Hrvatska upravo s ovakvim hotelima u ovogodišnju turističku sezonu ulazi s optimizmom, kaže Lorencin, očekujući i produljenje sezone, koju traži i zahtjevnija publika. Time se ojačavaju i prihodi, uz goste raspoloživi prijevoznici koji znaju koji je buking dobar. Program je vodila Vlatka Pokos, dok su se nakon svečano presječene vrpce, brojni gosti nastavili družiti u hotelu Liburna, uz program korčulanske klape Štrop.
Nikola Perić

NAJAVA
Grad Korčula proživljava svoj turistički preporod. Ovih je dana u Korčuli gotovo tisuću gostiju, a HTP “Korčula” dočekuje ih s obnovljenim i uređenim hotelima i apartmanima koji su kvalitetom dosegnuli razinu od četiri zvjezdice i koji će ovog vikenda i službeno početi s radom nakon ulaganja većih od 50 milijuna kuna od strane novog vlasnika – “Prosperus Investa”, koji je posrnulu tvrtku kupio početkom prošle godine u predstečajnoj nagodbi.

Samo dvije godine nakon što je HTP “Korčula”, grcajući u gubicima i dugovanjima, bio ozbiljno uzdrman, ovogodišnji lipanj prolazi u znaku završetka prvog investicijskog ciklusa novog vlasnika.

Četiri zvjezdice
Dan prije službenog svečanog otvaranja zavirili smo u novouređene hotele i apartmane HTP-a “Korčula” sa svojim domaćinima...

– Hotel “Liburna” uređen je do razine od četiri zvjezdice, a prije je imao tri, baš kao i boutique hotel “Korčula” na rivi, najstariji hotel, iz 1912. godine, koji je svjedok tradicije turizma u ovom gradu i zaslužio je svoje novo luksuzno ruho

Isto tako su obnovljeni i preuređeni apartmani – nekadašnji “Bon Repos” – koji sada imaju ime “Korkyra Gardens” i četiri zvjezdice. Svuda je u cijelosti novi interijer, a svaki je odabran prema prostoru u kojemu se nalazi.

Tako se ovog vikenda službeno otvara 112 novouređenih soba hotela “Liburna”, 92 apartmana “Korkyra Gardens”, koji mogu primiti do 600 ljudi, te 20 soba, kavana i restoran u kamenoj ljepotici hotela “Korčula”. Želimo tom hotelu vratiti sjaj koji je nakada imao, kada je bio središnje mjesto građanskih okupljanja u gradu – kazuje nam Dijana Najjar, voditeljica komunikacija HTP-a “Korčula”.

Hotel "Liburna"
Veliko ulaganje dio je ugovorne obveze novog vlasnika, investicijskog fonda “Prosperus”, koji je u nepune dvije godine upravljanja HTP-om “Korčula”, koji je godinama uzaludno tražio kupca i investitora, vratio dugove i stabilizirao poslovanje...

U HTP-u “Korčula” stalno je zaposleno 120 radnika, a sezona donosi i dvostruko veći broj kroz sezonsko zapošljavanje, pa je nova kategorija kvalitete smještaja zahtijevala i ulaganja u edukaciju kadra, koji je cijele zime prolazio obuku za vrhunsku uslugu gostima.

– HTP “Korčula” ima i pet ugostiteljskih objekata u svojem vlasništvu na najatraktivnijim gradskim lokacijama u povijesnoj jezgri, a koje smo također osvježili vizualnim promjenama, ali i novim jelovnicima i ponudom. Svaki od njih je tematski vezan uz određenu ponudu, pa je tako “Bistre” pizzerija koja nudi i doručak, “Planjak” nudi vrhunski roštilj, “Gradski podrum” je vinski bar s odgovarajućom ugostiteljskom ponudom, a imamo i “Kanavelić”, riblji restoran. Posebno smo ponosni na našu slastičarnicu “Arula”, koja nudi vrhunske domaće slastice i nadaleko je poznata – govori nam Najjar.

Ove poslovne godine u HTP-u “Korčula” planiraju imati 10 posto veći fizički promet, s oko 165 tisuća noćenja, ali financijski rezultat bi trebao biti puno bolji jer su cijene pratile podizanje kvalitete, a tržište je to već prepoznalo.

– Upravo smo danas potpisali naš prvi ugovor o zakupu za 2016. godinu jer partneri sada točno vide što nudimo.

Karakteristika ove poslovne godine bit će individualni booking kojeg imamo trostruko više nego prije – kaže Mihajlo Grgić, direktor marketinga i prodaje HTP-a “Korčula”.

Pet godina ulaganja, a onda slijedi prodajaPomacima koji su napravljeni u proteklom vremenu otkad je “Prosperus” postao vlasnik 57 posto hotelskog poduzeća, zadovoljan je i Joško Miliša, predsjednik Uprave “Prosperus Investa”, koji iznimno važnim smatra edukaciju kadra koji će pratiti razinu kvalitete smještaja.

– Mi u turističkom portfelju imamo još HTP “Orebić”, gdje investicije planiramo iduće godine, a započeli smo i priču s mobil-home kućicama na Jadranu, kojih za sada imamo 250 u četiri kampa. Naš fond ima investicijski ciklus od pet godina u kojemu investira, a u drugih pet godina pokušava pronaći kupce za te svoje investicije.

Naš posao je da investiciju u koju smo ušli podignemo na veću razinu s novom dodanom vrijednošću za koju će biti interes kupaca. Sudjelujemo u predstečajnoj nagodbi za Baško Polje koje je dio “Cluba Adriatic” jer idemo prema takvim turističkim nišama u kojima vidimo prostor za rad i ulaganje – kaže Miliša.

Piše: Ružica  Mikačić

U ponudi 5000 postelja
Mislim da smo na početku jedne optimistične sezone i da su ulaganja u hotelsku tvrtku stvorila pozitivno ozračje u gradu. Sve nam to stvara pretpostavke za produženje sezone i za dobar rad i ponudu i u mjesecima izvan ljeta, što je iznimno važno – kaže Hana Turudić, direktorica TZ-a Korčule, koja sada u hotelima ima oko dvije tisuće postelja, te oko tri tisuće u privatnom smještaju.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved