Pretekli italiju
11.6.2015. 5:55:17h
Austrijanci poludjeli za hrvatskom obalom, u prvih 5 mjeseci stiglo ih više od 200 tisuća!
Hrvatska je postala pravi turistički hit u Austriji i prvi put nakon više desetljeća u popularnosti i želji da se otputuje na odmor na Jadran pretekla je Italiju! Podaci su to koje je u Austriji objavio IFT - Institut für Freizeit und Torismusforschung (Institut za turizam i putovanja), a temeljem činjenice da se je ove godine više Austrijanaca u anketama odlučilo svoje simpatije za odmor pokloniti Hrvatskoj.
Andrey Belenko / flickr.com

Hrvatska je postala pravi turistički hit u Austriji i prvi put nakon više desetljeća u popularnosti i želji da se otputuje na odmor na Jadran pretekla je Italiju! Podaci su to koje je u Austriji objavio IFT - Institut für Freizeit und Torismusforschung (Institut za turizam i putovanja), a temeljem činjenice da se je ove godine više Austrijanaca u anketama odlučilo svoje simpatije za odmor pokloniti Hrvatskoj.

S više od 210 tisuća gostiju iz Austrije koji su u prvih pet mjeseci stigli u Hrvatsku na predsezonski odmor, što je rast od 10 posto u dolascima i noćenjima, ta istraživanja najbolje su se potvrdila proteklih mjeseci i najavila da će se Austrijanci ove godine vrlo ozbiljno približiti samom vrhu najvećih emitivnih tržišta za Hrvatsku, uz Njemačku i Sloveniju.

- Anketu je proveo referentni institut IFT na čelu s priznatim profesorom Petrom Zellemanom. Podaci su pokazali kako je 17 posto ispitanika kazalo da želi odmor provesti u Hrvatskoj, dok se za Italiju odlučilo njih 13 posto, što je 4 posto manje nego prošle godine. I austrijski Auto-moto club MTC kaže da je Hrvatska u samom vrhu rasta popularnosti u Austriji, pa su sve to odlične naznake za glavni dio sezone. Vjerujem da ćemo u lipnju nastaviti dobru dinamiku koju smo imali u predsezoni iz Austrije.

Povoljan omjer

Turoperatori imaju dobar buking za glavnu sezonu, a individualcima je Jadran autocestom blizu i dostupan, pa uz sve akcije i promocije koje se rade na ovom tržištu možemo biti zadovoljni učinjenim - kaže Ranko Vlatković, direktor HTZ-a u Beču.

U godinama kada turisti iz stabilnih ekonomija Europe broje svaki euro i žele ga potrošiti što kvalitetnije na odmoru, pravi „bingo“ za Hrvatsku jesu najnoviji podaci austrijskog Zavoda za statistiku koji kažu da austrijski gosti u našoj zemlji na odmoru za svoj euro dobivaju puno više. Uspoređujući vrijednost za novac koju Austrijanci dobivaju u pojedinim turističkim zemljama, državna statistika Austrije ustvrdila je kako Hrvatska i na tom planu Austrijancima nudi najviše.

Prema njihovim analizama, za svaki euro u Hrvatskoj Austrijanac dobiva čak 51 posto veću vrijednost nego kući. Usporedbe radi, u Italiji koja je desetljećima bila najomiljenija austrijska odmorišna zemlja, taj omjer je jedan naprama jedan, odnosno za svaki euro u Italiji Austrijanac dobiva točno onoliko koliko i kod kuće. Usput rečeno, najbolje u tim analizama stoji Bugarska, gdje Austrijanci dobivaju čak dvostruko veću vrijednost za jedan euro nego kod kuće.

- U ovom trenutku u Austriji je 30 stupnjeva i milijun građana je na jezerima i rijekama gdje traže osvježenje, a sve to je dobra okolnost da na vrijeme počnu razmišljati o moru i odmoru u glavnom dijelu sezone. Vjerujemo da ćemo i ove godine ugostiti milijun Austrijanaca, koliko ih je bilo i lani, a sve preko toga bit će velik uspjeh.

Godinama su Austrijanci bili predodređeni za Kvarner, a sada ih je gotovo jednaki broj u Dalmaciji i na sjevernom Jadranu - pojašnjava Vlatković.

Piše: Ružica Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved