Beli Manastir
Dan Osječko-baranjske županije
3.6.2015. 13:05:35h
Multikulturalnost i dobra turistička ponuda glavni su aduti Belog Manastira
S nešto više od 10.000 stanovnika, što je čak za trećinu manje nego prije Domovinskog rata, Beli Manastir i nadalje je najveće baranjsko mjesto.
/ glas-slavonije.hr

S nešto više od 10.000 stanovnika, što je čak za trećinu manje nego prije Domovinskog rata, Beli Manastir i nadalje je najveće baranjsko mjesto.

Doduše, odnedavno je izgubio Općinski sud, Općinsko državno odvjetništvo i još neke ustanove, ali je zadržao status obrazovnog središta Baranje. Premda ga je, prema Fininim podacima, magazin Forbes smjestio na samo dno ljestvice najboljih hrvatskih gradova, u posljednje vrijeme Beli Manastir postaje sve ugodnije mjesto za život. Prije nekoliko godina otvoren je hotel Patria, a u blizini hotela je i Sportsko-rekreacijski centar Bazeni, jedan od dva baranjska kupališna kompleksa. Sve je više i smještajnih kapaciteta. Na samo desetak minuta vožnje od gradskog središta, na Banskoj kosi, nekoliko je vinskih cesta izgrađenih u suradnji s Osječko-baranjskom županijom te brojni vinogradi, gatori i podrumi. Beli Manastir se diči i, primjerice, svojom Grahijadom (najvećom u Hrvatskoj), popularno nazvanom Prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju graha, manifestacijom Jesen u Baranji, Adventom u Baranji, proslavom Martinja, te odnedavno Land-art festivalom Slama, koji će i ove godine biti održan na obližnjem Šećeranskom jezeru, čija je okolica obnovljena u sklopu projekta koji je plod suradnje Mohacsa, Belog Manastira, Belišća, Hrvatskih voda i Osječko-baranjske. Nominiran je u okviru IPA prekograničnog programa, a njegova ukupna vrijednost je dva milijuna eura. Na Beli Manastir, između ostalog, ''otpada'' 1900 metara biciklističke staze, od Šumarine do nasipa na Karašici, rekonstruirana zgrada stare crpne stanice između Karašice i Šećeranskog jezera, koja je postala nadzorno-informativni centar. Još ranije realizirana su tri manja projekta vezana uz okoliš Šećeranskog jezera, poput nabave kanua, gradnje sjenica i igrališta za kućne ljubimce. Ovih je dana počela gradnja Etnološkog centra baranjske baštine, koji će biti gotov na ljeto iduće godine.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved