Našice
Kontinentalna Hrvatska
3.6.2015. 6:04:17h
Našice: Ponosni grad Pejačevića i franjevaca dobitnik je turističkog Zelenog cvijeta
Svi oni koji su bar jednom posjetili Našice, ostali su iznenađeni ljepotom grada koji u svom kontinuitetu traje još od 1229. godine.
/ glas-slavonije.hr

Svi oni koji su bar jednom posjetili Našice, ostali su iznenađeni ljepotom grada koji u svom kontinuitetu traje još od 1229. godine.

Povijesni tragovi i ostaci ugrađeni su u temelje samoga grada, a bogata kulturna baština i turistički potencijali bude dodatno zanimanje za Našice kao nezaobilaznog izletničkog odredišta koje ponudom zadovoljava prije svega poklonike kulturnog turizma. Godišnje Našice organizirano posjeti oko 10.000 turista. Uz crkvu sv. Antuna Padovanskog zanimljivi spomenici prošlosti su dva dvorca Pejačevića, stari iz 1811. u kojem je smješten Zavičajni muzej te novi dvorac iz 1907. godine. Tu je i kapelica grofa Pejačevića iz 1881. uz koju je grob skladateljice Dore Pejačević. U neposrednoj blizini grada nalazi se romanička crkva sv. Martina iz 13. stoljeća koja je jedina potpuno očuvana templarska crkva. Franjevačka crkva sv. Antuna Padovanskog prvobitno je bila gotičkog stila, a sredinom 18. stoljeća taj prvorazredni spomenik našičke graditeljske baštine je barokno obnovljen i zajedno sa samostanom ubrajaju se među najljepše sakralne interijere u Slavoniji. Samostan posjeduje bogatu knjižnicu koja je za javnost otvorena 1987. te je poslije proglašena spomenikom nulte kategorije. Danas knjižnica s više od 8000 knjiga, s deset inkunabula, jedna je od najznačajnijih povijesnih knjižnica ovoga područja. Tijekom vremena samostan je postao riznica različitih umjetničkih predmeta, ali i svojevrsni spomenik na ljude, stvari i događaje, koji su obilježili povijest Našica i našičke župe.
Već više od 150 godina generacije Našičana radost, mir i odmor nalaze u velikom prelijepom parku i perivoju u središtu grada. Osim povijesne i umjetničke vrijednosti, perivoj posjeduje i botaničku i dendrološku raznolikost. Njegovi su stvaratelji našički grofovi i hrvatski banovi, Ladislav i Teodor Pejačević. Uz park i perivoj, omiljeno mjesto Našičana svakako je središnji trg s fontanom i smeđom signalizacijom koja upućuje putnike do svih najvažnijih punktova u Našicama i omogućuje lako snalaženje strancima.

BROJNE MANIFESTACIJE
l Na središnjem trgu su smješteni moderno uređeni kafići i hotel Park, na čijim se terasama s užitkom ispija kavica s prekrasnim pogledom na “cvjetnu bajku”. Našice ne dišu samo punim plućima zbog zaštićenog parka i ne mirišu po cvijeću na trgu, već su grad ljubaznih ljudi i zanimljivih sezonskih događanja. Osim Dana franjevačke kulture u svibnju, Antunovskih svečanosti u lipnju, Kolonije umjetničke keramike Hinko Juhn u kolovozu, u Našicama tijekom jeseni možete uživati u festivalu Dani slavonske šume i u Memorijalu Dore Pejačević.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved