Osijek
Osijek grad kojeg vole turisti
3.6.2015. 5:42:40h
Grad koji se našao na popisu sedam neotkrivenih turističkih dragulja Europe
Osijek, koji rado nazivamo glavnim gradom Slavonije i Baranje, u potrazi za svojim korijenima može zakopati lopatu čak 8000 godina u prošlost, pričati o bogatoj i turbulentnoj povijesti, kroz koju je pretrpio mnoge ratove i bio pod vlašću Rimljana, Turaka, Austrijanaca, Mađara...
/ glas-slavonije.hr

Osijek, koji rado nazivamo glavnim gradom Slavonije i Baranje, u potrazi za svojim korijenima može zakopati lopatu čak 8000 godina u prošlost, pričati o bogatoj i turbulentnoj povijesti, kroz koju je pretrpio mnoge ratove i bio pod vlašću Rimljana, Turaka, Austrijanaca, Mađara... a opet je ostao "nepokoreni grad", kako glasi legendarni grafit iz Domovinskog rata.

Kao stidljiva ljepotica svaki put se iznenadi kada ga otkrije neki novi putopisac ili turist, pa ni ove godine nije u svim hrvatskim medijima ostalo nezabilježeno da je ga je britanski izdavač turističkih vodiča Rough Guides preporučio među sedam europskih neotkrivenih dragulja.
Osijek je jedan od rijetkih gradova iz kojega, zahvaljujući suvremenim autocestama, automobilom za sat vremena (ili manje) možete doći do čak tri državne granice - s Mađarskom, Srbijom te BiH. Ako vam na raspolaganju nije automobil, u Osijek doći možete autobusom, vlakom, zrakoplovom i brodom. Pritom je stanovniku Osijeka ili putniku namjerniku dostupna sve frekventnija Zračna luka Osijek, koja trenutačno ima redovite putničke linije s Londonom, Zagrebom, Splitom, Rijekom i Dubrovnikom, a u pripremi su nove relacije s Njemačkom. U Osijek i iz Osijeka možete doći i biciklom. A kada jednom stignete, u ravničarskom gradu površine 171 četvorni kilometar, čeka vas više od 40 kilometara biciklističkih staza i trakova, zbog čega je najveći slavonski grad već dobio nadimak "hrvatski Amsterdam". “Elegantni grad Osijek na istoku nastradao je za vrijeme Domovinskog rata, no danas se sve više približava svom najboljem izdanju. Na svom vrhuncu, u vrijeme Austro-Ugarske tu je bila masivna vojna tvrđava, a ulicama građenim u stilu belle époque kružili su tramvaji. Najstariji dio grada - Tvrđa temeljito je obnovljena otkako je završio rat i prepuna je kafića, restorana i barova. U pomlađenom središtu grada možete uživati u opuštenim šetnjama uz rijeku Dravu te kušati domaće delicije, fiš-paprikaš, začinjenu riblju juhu u restoranima na rijeci“, napisao je britanski novinar s početka priče.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved