Županja
Odavno smo graničari stari, a kreveta nema ;(
28.5.2015. 10:40:54h
Županja ima turističku priču, ali nema gdje smjestiti svoje goste
Nedostatak smještajnih kapaciteta i hotela kronični je problem u Županji, koji posebice do izražaja dolazi i svaki se put iznova aktualizira u vrijeme održavanja gradskih manifestacija.
TZ ŽUPANJA / glas-slavonije.hr

Nedostatak smještajnih kapaciteta i hotela kronični je problem u Županji, koji posebice do izražaja dolazi i svaki se put iznova aktualizira u vrijeme održavanja gradskih manifestacija.

Kočnica je i razvoju turizma na tom području. Županja je poznata kao grad tambure, kulena, rakije, prvog igranja nogometa i tenisa u RH. Ima dobru turističku priču, ali nema gdje smjestiti svoje goste. Iako ima izvrstan geostrateški položaj, na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije, uz rijeku Savu, i na vratima je Europske unije, Županja je grad bez ijednog hotela, a u privatnim smještajnim objektima ima samo 51 ležaj! Gosti koji dolaze na gradske manifestacije, primjerice, Šokačko sijelo, moraju odlaziti u 30-ak kilometara udaljene Vinkovce ili još dalji Vukovar, a neki prenoćište pronalaze i preko granice. Posljednjih je godina bilo najava o gradnji hotela, javljali su se potencijalni investitori, a i na prostoru bivšeg restorana Graničar trebao je niknuti reprezentativni objekt. Putem javno-privatnog partnerstva u planu je bila gradnja kuglane, restorana i smještajnih kapaciteta s više od 60 kreveta. U investiciju, vrijednu 10-ak milijuna kuna, zajednički su trebali ući Grad Županja, jedna lokalna privatna tvrtka i NK Graničar, u čijem je vlasništvu sadašnji objekt, koji je zatvoren. Ali kriza je učinila svoje.
- Nemamo smještajne kapacitete, hotel nam treba, bilo je pokušaja i planova, ali kriza je uzela maha, invenstitori su odustali. Imam informacije o tome da čovjek koji je kupio bivši hotel u centru grada planira ponovno ga urediti i staviti u funkciju. Pokušat će doći do sredstava preko Ministarstva turizma, a hoće li u tome uspjeti i kada će to biti, teško je reći. Potreba za hotelom u Županji je velika i mislim da je ružno što našim gostima ne možemo ponuditi smještaj i da ljudi moraju odlaziti u Vinkovce i okolna mjesta. U privatnim objektima u gradu imamo 50-ak ležaja, ali to nije to - zaključuje čelni čovjek Županje Davor Miličević. Napominje da on kao gradonačelnik ne može investitore dovoditi za ruku i govoriti im gdje će ulagati svoj novac.
I direktor Turističke zajednice Mirko Bačić priznaje da se često i sam zapita zar baš nitko u Županji ne može napraviti hotel.
- Ne znam što se tu događa, ali turizam je, u uvjetima bez hotela i bez brojne druge logistike i sadržaja, teško razvijati. Gotovo nam svakodnevno pristižu brojni upiti o smještajnim kapacitetima, ali mi jednostavno ne možemo kazati da u Županji postoji hotel u kojem bi turisti mogli biti smješteni - kaže Bačić.

Piše: Marija Lešić Omerović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved