Ciljevi
28.11.2013. 8:38:08h
Ugostitelji mogu snažno doprinijeti ostvarenju razvojnih ciljeva u turizmu
Glavni hrvatski razvojni cilj u turizmu je ulazak u vodećih 20 turističkih destinacija na svijetu po kriteriju konkurentnosti, jer smatramo da je Hrvatska, koja je sada na 34. mjestu, iskoristila tek jedan dio svog potencijala, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin obraćajući se u Puli sudionicima 26. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK).
/ hok.hr

Glavni hrvatski razvojni cilj u turizmu je ulazak u vodećih 20 turističkih destinacija na svijetu po kriteriju konkurentnosti, jer smatramo da je Hrvatska, koja je sada na 34. mjestu, iskoristila tek jedan dio svog potencijala, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin obraćajući se u Puli sudionicima 26. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Lorencin je izrazio zadovoljstvo rezultatima ovogodišnje turističke sezone. U prvih deset mjeseci ove godine zabilježen je rast turističkih noćenja od 4 posto i dolazaka za 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Samo u listopadu bilježi se 8,5 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja, što govori da i posezona, zajedno s predsezonom, iz godine u godinu bilježe značajan rast, rekao je Lorencin koji očekuje da će i iduća turistička sezona biti iznimno dobra.

Kongres je u Puli okupio oko 600 obrtnika i ugostitelja, a predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je na otvorenju tog skupa ustvrdio kako su novim Zakonom o obrtu izgubili svi, i obrtnici i Ministarstvo i Vlada. Novi Zakon ne riješava ni jedno ključno obrtničko pitanje zbog čega je HOK prije godinu dana zatražio izmjene zakona, kazao je Ranogajec dodajući kako Ministarstvo poduzetništva i obrta očito ne poznaje probleme obrtnika. Predsjednik HOK-a kaže i kako od resornog ministra Gordana Marasa očekuje da u slijedećih šest mjeseci na sjednicu Vlade stavi prijedlog da sva ostala neporezna davanja smanji za 50 posto, počevši od ZAMP-a do svih vodnih, šumskih i ostalih doprinosa. "Ako ne uspije u tome neka podnese ostavku, jer nije sposoban braniti resor koji mu je dodijeljen", zaključio je Ranogajec.

Odgovarajući pak na pitanja novinara o povećanju međustope PDV-a, Lorencin je kazao kako, unatoč tom povećanju, turistička djelatnost ostaje u povoljnijem položaju u odnosu na neke druge djelatnosti. S kolegama iz Ministarstva financija obavili smo niz razgovora i simulacija drugačijih rješenja, ali moramo biti svjesni gospodarske situacije i stanja proračuna, naglasio je Lorencin dodajući i kako se povećanje međustope nastoji kompenzirati drugim mjerama. Podsjetio je pritom na novi Zakon o poticanju investicija gdje je po prvi put turizam ušao kao sektor koji se potiče. "Po toj osnovi sve investicije u turizmu mogu, sukladno karti regionalnih potpora, ostvarivati povrat kroz porezna oslobađanja i poticaje na radna mjesta do 40 posto investicije. Smatramo da se na taj način u jednom određenoj mjeri kompenzira povećanje PDV-a", kazao je Lorencin.

Prisutnima se obratio i predsjednik saborskog Odbora za turizam Goran Beus Richembergh istaknuvši da u našoj deindustrijaliziranoj zemlji turizam i ugostiteljstvo čine 15 posto našeg BDP-a, no svi znamo kako su te djelatnosti podložne rizicima i negativnim utjecajima na koje ne možemo lako utjecati, te da se treba okrenuti i novim sadržajima u turizmu, i istovremenom jačanju i proizvodnog i uslužnog dijela gospodstva.

Ugostitelji mogu snažno doprinijeti ostvarenju razvojnih ciljeva u turizmu rekao je ističući glavne probleme ugostitelja i turističkih djelatnika predsjednik istoimenog Ceha HOK-a Ante Mihić: najavljeno povećanje PDV-a sa 10 na 13 posto, PDV kod dostave hrane od 25 posto, porez na potrošnju pića, potrebu za fleksibilnijim zapošljavanjem u ugostiteljstvu, nedostatak kvalitetne radne snage, nelojalnu konkurenciju kroz neregistrirane i slične djelatnosti, duljinu turističke sezone , visinu kazni i zatvaranje objekata, poslovne prostore u vlasništvu gradova i države i dr.

U nastavku 26. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je okupljen prijedlog Zakona o povremenim poslovima, i odgovarao na brojna pitanja ugostitelja i turističkih djelatnicima iz cijele Hrvatske, najavivši da će i ugostitelji uskoro moći zapošljavati djelatnike na povremenim poslovima, kada to obim posla traži.

U sklopu 26. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a danas su predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH Mensur Bektić potpisali Sporazum o poslovnoj suradnji, kojemu je cilj promicanje poslovne suradnje među obrtnicima i komorama, razvoj gospodarskih odnosa, poticanje prekogranične suradnje te jačanje tradicionalnih gospodarskih i kulturnih veza.

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a završit će u utorak usvajanjem zaključaka, i Gastro-izložbom u hotelu Park Plaza Histria, na kojoj će se predstaviti oko 40 ugostitelja iz cijele Istre (HINA / HOK).

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved