Savršeni vikend
8.5.2015. 6:10:22h
Gdje Dunav ljubi nebo
Destinacija: Wine tour Slavonije i Baranje
Serge Melki / flickr.com

Kada se spomene Slavonija i Baranja, većina nas pomišlja na plodne ravnice, obrađena polja i vinograde, pitome gradiće pored širokih, mirnih rijeka, zelene brežuljke i šume, gostoljubive domaćine, odličnu hranu i, naravno, vrhunsko vino. I ne samo da je sve zaista tako, nego je još mnogo, mnogo više. I zar onda nije čudno da taj prekrasni (k)raj ne posjećujemo češće i stalno mu se vraćamo?

U zagrljaju valovite ravnice
Uopće nije lako odlučiti gdje i kako provesti vikend u Slavoniji i Baranji. Ovaj vinorodni i blagorodni kraj posjetiteljima nudi toliko toga da je najjednostavnije odmah na početku opustiti se i prepustiti užicima Hrvatskog Podunavlja, pa što bude. Svoj kratki, ali intenzivni vikend doživljaj počeo sam kraljevski - vožnjom starim fijakerom kraj poznate katedrale u središtu Đakova. Dvije rasne konjske snage prekrasnih lipicanaca odvele su me do svog doma, Državne ergele u kojoj se smjestilo stotinjak ovih plemenitih konja.

Nakon Đakova, šetnja zelenim parkovima Osijeka i njegovom Tvrđom otvaraju apetit za ukusan ručak na brodu uz Dravu. Iz raznolike ponude specijaliteta od riječne ribe, odabrao sam perkelt od soma i nisam požalio. Kratka vožnja od desetak minuta dovoljna je da se iz grada na Dravi preselite u sasvim drugi svijet. Kopački rit je oaza divljine i začudan močvarni labirint. Najneposredniji doživljaj staništa brojnih životinja, riba i ptica je vožnja čamcem ili kanuom. Kada smo već kročili u Baranju, morali smo vidjeti i njene nepregledne vinograde.

Gdje su vinogradi, tu je i vino, a ono se pak ovdje čuva u tradicionalnim i jedinstvenim vinskim podrumima – gatorima – nanizanim jedan do drugoga poput kućica u nizu u vinskim ulicama – surducima. Na poziv ljubaznog domaćina u jednom takvom gatoru u selu Zmajevcu kušanjem baranjskog vinskog nektara završili smo svoj posjet. U kratkom vremenu vidio sam, doživio i, naravno okusio, toliko toga, a još sam više morao propustiti. Ili bolje rečeno, ostaviti za prvu sljedeću priliku.

NE PROPUSTITE

Posjet slavnim vinogorjima od Feričanaca do Erduta, od Đakova do Baranje, uz kušanje izvrsnih lokalnih specijaliteta od riječne ribe i divljači te neizostavnog kulena, kobasica i čvaraka, popraćenih vrhunskim vinima ovoga kraja.
Obilazak pitomih slavonskih gradova – Donjeg Miholjca, Belišća, Valpova i Našica, u čijim starim dvorcima i palačama i danas odjekuju koraci slavnih plemićkih obitelji.
Vožnju kroz središte biskupskog Đakova fijakerom koji vuku plemeniti konji lipicanci, čiji uzgoj u ovim krajevima ima tradiciju dužu od 500 godina.
Lutanje drevnim uličicama osječke Tvrđe, baroknog utvrđenog grada sazidanog uz Dravu radi obrane od moćnog Turskog carstva. Osijek je ugodan i za vožnju biciklom, razgranatom mrežom biciklističkih staza kroz gradske parkove, promenadu i obale Drave.
Vožnju čamcem, kanuom ili izletničkim brodićem kroz vijugave kanale i prostrana jezera Kopačkog rita, močvarnog parka prirode na samom ušću Drave u Dunav.
JESTE LI ZNALI

Da se u vinariji Erdutskih vinograda nalazi jedna od najvećih vinskih bačvi u svijetu, zapremnine čak 75000 litara.
Da je skroviti dvorac Tikveš tijekom svoje bogate lovačke prošlosti ugostio brojne slavne ličnosti: od članova kraljevskih obitelji Habsburg i Karađorđević, do Josipa Broza Tita i njegovih važnih gostiju: iranskog šaha, nepalskog kralja, Nikite Hruščova pa čak i filmske zvijezde Sophie Loren.
Da poplave u Kopačkom ritu traju oko 99 dana u godini. Močvarna područja čuvaju ljude i njihovu imovinu upravo tako što zadržavaju vodu od poplava.
Da se mladi lipicanci oždrijebe potpuno crni, a zatim s godinama postaju sve svjetlije sivi, da bi tek u dobi od 8 do 10 godina njihova dlaka postala potpuno bijela.
Da je Osječko pivo, najstarije u Hrvatskoj, prvi put skuhano davne 1697. godine.

Piše: Daniel Lacko, HTZ

Kalendar
08.-10.05 - 38. Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe - Osijek
15.-17.05. - Sajam tradicijskih i domaćih proizvoda „Dobro srce“ - Osijek
30.5. -  Dan dvorca Eugena Savojskog - Bilje
9.5. - Sajam cvijeća i seoskog turizma – Erdut
6.6. – 5.7. - 49. Đakovački vezovi  - Đakovo
12.-13.6. – Gator Fest – festival dobrog vina – Beli Manastir
Sredina lipnja - UFO – Urban fest Osijek – festival urbane glazbe
20.6. - Aljmaška ribarska  noć - Aljmaš
20.- 29.6. - Ljeto valpovačko – Valpovo
Kraj lipnja/početak srpnja – OLJK – Osječko ljeto kulture – Osijek, Tvrđa

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved