Zagreb
Blagdani
27.11.2013. 7:43:40h
Blagdanski Zagreb nudi sliku horora, a ne čarolije
Hrenovke i fritule pokraj šalica sa slikama glazbenih i filmskih zvijezda ili maski za mobitele, slatkiši, ukrasi za bor, kuhano vino i kobasice koje vise sa štanda
Miroslav Vajdić / flickr.com

Blagdanski Zagreb nudi sliku horora, a ne čarolije. Problem je u načinu upravljanja pješačkom zonom i poništavanja mjesta, u ovom slučaju prostora oko svih javnih plastika, što je pokazatelj vulgarne destrukcije grada i dokaz nepostojanja kulture prostora – komentirao je tako Saša Šimpraga, autor knjige “Zagreb, javni prostor” i voditelj platforme 1postozagrad, adventski sajam koji je jučer počeo u centru grada.

Blokirane skulpture

Osim što se i ove godine na brojnim štandovima i u adventskim kućicama može pronaći baš sve, od igle do lokomotive, mnogi su građani i stručnjaci komentirali da zbijene kućice neprimjereno zaklanjaju djela utjecajnih hrvatskih umjetnika.

Tako je Kožarićevo Prizemljeno Sunce jučer bilo gotovo neprimjetno pokraj velikih reklama i plavo-bijelih drvenih stolica štanda Zagrebačke frajle gdje se prodaju kobasice, vina, rakije, paprenjaci i ostale blagdanske delicije.

Na isti je način “nestao” i Kožarićev Crveni znak ispred hotela Dubrovnik.

– Zaklonjena je i skulptura “Razlistana forma” Vojina Bakića u Gajevoj. Blokirana je javna klupa i onemogućen je pristup sastajalištu. Kućice bi trebalo postavljati tako da se uvažava svrha i narav lokacije – poručio je Šimpraga.

Hrenovke i fritule pored šalica sa slikama glazbenih i filmskih zvijezda ili maski za mobitele, slatkiši, ukrasi za bor, kuhano vino i kobasice koje vise sa štanda samo su dio šarolike ponude ovogodišnjeg adventa u Zagrebu.

Više vole domaće

Cijene proizvoda nisu se bitno mijenjale u odnosu na lani, no neki su se potrudili i kreativnim idejama privukli građane jer kriza se, ističu, i te kako osjeti. – Nudimo hotdog Bruce Lee s blagim umakom i Chuck Norris s ljutim umakom. Građani su oduševljeni i Chuck se najviše kupuje – kazala je Martina Balen koja treću godinu ima kućicu na adventskom sajmu.

Petar i Petra Krhen ručno izrađuju ukrase za bor od domaćeg stakla. Najnovija su im ponuda ove godine kuglice u obliku likova iz bajki. Ne smetaju im, kažu, štandovi s kineskom robom jer, sudeći po zainteresiranosti, građani ipak više vole i kupuju domaće proizvode.

Piše: Sandra Golemac/VLM

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved