Booking.com
26.11.2013. 20:24:42h
Privatni iznajmljivači u strahu: Morati će platiti PDV na rezervacije preko Booking.com-a!?
Više desetaka tisuća kućanstava koja se u Hrvatskoj bave iznajmljivanjem privatnog smještaja i barem djelomično surađuju u tom poslu s portalom Booking.com, ovih su dana neugodno iznenađeni dopisom koji im je stigao iz te ugledne svjetske kuće koja se bavi oglašavanjem smještaja i njegovim rezervacijama…
screenshot / booking.com

Više desetaka tisuća kućanstava koja se u Hrvatskoj bave iznajmljivanjem privatnog smještaja i barem djelomično surađuju u tom poslu s portalom Booking.com, ovih su dana neugodno iznenađeni dopisom koji im je stigao iz te ugledne svjetske kuće koja se bavi oglašavanjem smještaja i njegovim rezervacijama…

U njemu ih se, naime, informira da će ubuduće, zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, privatni iznajmljivači koji s njima rade, “biti dužni plaćati PDV na račune za proviziju tvrtke Booking.com”, piše Slobodna Dalmacija.

Kako to do sada nije bio slučaj, jer većina privatnih iznajmljivača nije u sustavu PDV-a i plaćaju ga paušalno na godišnjoj razini, njihovo poslovanje ubuduće bi se okrenulo – naglavačke. Oni bi, zapravo, ubuduće, prema uputama koje su im ovih dana stigle, sami morali izračunati iznos PDV-a na račune tog posrednika, obračunavati ga i naplatiti. A to se, što je najčudnije, prema dopisu svjetskog putničkog portala, “odnosi i na manje smještajne objekte koji ne prelaze prag od 230 tisuća kuna godišnjeg prometa”.

Isto tako, Booking.com ih izvještava da ubuduće PDV neće biti naveden na njihovu računu, nego će na njemu stajati da se “obveza plaćanja PDV-a prenosi” na iznajmljivača, što znači da će svaki vlasnik sobe ili apartmana ubuduće sam morati imati knjigovodstvo, računovodstvo i računati PDV na račune koje im ispostavlja Booking.com.

Da stvar bude gora, taj putnički portal ih obavještava u istom dopisu i kako će “imati mogućnost povrata tog PDV-a u okviru iste porezne prijave u kojoj ga prijavljujete”, ali kako većina iznajmljivača nije u sustavu PDV-a jer ne prelaze zaradu od 230 tisuća kuna godišnjeg prometa, pa tako ne podnose ni porezne prijave, onda oni nemaju pravo ni na povrat tog PDV-a!

Ispada, dakle, da će privatni iznajmljivači od svoje zarade plaćati porez državi na proviziju koju ostvaruje njihov poslovni partner u EU-u, odnosno da će im to zaradu umanjiti za oko 10 posto. Naravno, samo ako na takve uvjete pristanu. Što je najgore, ispada da bi taj PDV trebali platiti retroaktivno od srpnja do sada, a uz to od iznajmljivača traže i da im dostave PDV identifikacijski broj, piše Slobodna Dalmacija.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved