Zagreb
Fijaker stari
26.11.2013. 20:15:21h
Kočije stare 300 godina vozit će turiste centrom Zagreba
Nekada je vozila od Beča do Zagreba, a njome su se vozili i ban Josip Jelačić te car Franjo Josip I.
Silverije / wikipedia.org

U velikoj radioni na Gornjem Stenjevcu kočija stara više od tristo godina samo je jedna od stotina predmeta koje samouki restaurator obnavlja i daje im novi duh. Svaki detalj kuće koju koristi kao radionicu odaje strast Miljenka Milinovića za unikatnim starinskim predmetima.

Sama kuća nekadašnja je ciglana pokraj Dobove koju je Milinović raskopao te ponovno sastavio u tudor-stilu, a čak i specijalne alate drži u velikim komodama starima stotine godina.

No posebna su Milinovićeva ljubav kočije kojima daje novu, drukčiju funkciju. Jednu s početka 18. stoljeća, pronađenu u starom štaglju pokraj Velike Gorice, prilagodio je modernim vremenima i u nju ugradio elektromotor, u lampaše je postavio LED diode, u kabini su četiri ekrana s GPS-om, u svilena sjedala ugrađen je radio, u starinskom kožnatom kovčegu maleni je hladnjak, a grdosijom se upravlja uz pomoć joysticka.

Ture po Gornjem Gradu

Vozi 25 kilometara na sat, u nju stane šest osoba, a moći će voziti šest sati bez prestanka. Punit će se po noći.

– Kočija će i dalje imati autohton izgled. Čak sam 38 metara rezbarije iz 18. stoljeća restaurirao i pozlatio 24-karatnim zlatom. Završni sloj mazao sam potkožnim masnim tkivom foke. Nakon cjelokupne obnove vozit će od katedrale do Gornjeg grada u sklopu turističkih tura. Nekada je vozila od Beča do Zagreba, a njome su se vozili i ban Josip Jelačić te car Franjo Josip I. – kaže Milinović dok pokazuje još dvije manje kočije koje bi trebale stajati ispred hotela Esplanade i voziti po Zrinjevcu te pokraj ulaza na Jarun kako bi turiste vozile oko jezera.

Jedna kočija i u New Yorku

Nakon što ih dovrši za mjesec dana, s gradonačelnikom Milanom Bandićem treba dogovoriti završne detalje i ishoditi potrebne dozvole. “Tri kočije za Zagreb”, kako je Milinović nazvao projekt vrijedan 300.000 eura, dio su starinskog voznog parka, no sve su one namijenjene promociji turizma. Jednu Milinović priprema i za vožnju po New Yorku, a druge će poslati po Jadranu.

Piše: Petra Balija

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved