Sinj
Padobranstvo
3.5.2015. 6:54:26h
Ruralni (avan)turizam u zraku!
U sinjsko sportsko-zračnoj luci, gdje se sve više zahuktavaju sportsko-rekreativne aktivnosti, najčešće se susreću padobranci, piloti, modelari, jedriličari, motorni piloti, atletičati, biciklisti. Taj je ambijent u Sinjskom polju oduvijek bio omiljeno okupljalište Sinjana, Splićana, katkada i Zagrepčana.
wontolla-gdl / flickr.com

Sve više oživljuju atraktivni prostori popularnog Piketa u Sinjskom polju nadomak alkarskog grada, hipodroma i nedavno izgrađenih sportskih i inih objekata tik uz cestu Sinj-Otok. U tom je ambijentu, inače poznatom izletištu i odmorištu ne samo Sinjana i Splićana, dakako i otočana, nedavno obnovljena i godinama napuštena i zapuštena zgrada ugostiteljskog objekta pokraj hangara u jedinoj zračnoj sportskoj luci dalmatinskog zaobalja, koja je otvorena prije nepunih devet desetljeća kada se na njezinu travnatu pistu spustio prvi civilni zrakoplov.

Doima se kako se gotovo svakog vikenda, kada je lijepo vrijeme baš kako je to bilo na izmaku zime i pragu ovogodišnjeg proljeća, sve više zahuktavaju sportsko-rekreativne aktivnosti na dijelu te zračne sportske luke gdje se najčešće susreću zrakoplovni modelari, jedriličari, padobranci, motorni piloti, atletičari, mnogi rekreativci, biciklisti, šetači, ljubitelji prirode, izletnici iz Hrvatske, uglavnom iz Dalmacije, te inih europskih zemalja.

Padobranci u sinjskoj sportskoj zračnoj luci 2015.
Tu su manje-više sve sportske priredbe atraktivne, zanimljive, privlačne za sve uzraste i spolove, posebice padobranski skokovi, baš kao i oni u sklopu tradicionalnog Alkarskog kupa. No, ti su sadržaji itekako korisni i kao dopuna seoskog turizma ne samo Cetinskog kraja i Splitsko-dalmatinske županije, odnosno srednje Dalmacije. Doima sa kako taj sportsko-rekreacijski objekt na pogodnu i atraktivnu mjestu najviše koriste atletičari zahvaljujući i dugoj travnatoj stazi, koji se gotovo svakog dana mogu vidjeti u pokretu, bez obzira na meteorološke uvjete.
I nedavno je atraktivni ambijent travnatog sinjskog aerodroma sa svojim okolišem pokazao svoje postojanje te nezaobilazno mjesto sportskih rekreativaca kada se na izmaku zime i početkom ovogodišnjeg proljeća na njegov prostor iz zraka spustilo 45 padobranaca iz Njemačke i 15 njihovih kolega iz Sinja i Splita u organizaciji njemačke tvrtke Sky Concept te aeroklubova iz Sinja i Splita, čijim se skokovima s visine od 4.000 metara i akrobacijama divilo mnoštvo posjetitelja, napose ljubitelja padobranstva i nebeskih visina. Tada su dakako i snimatelji imali pune ruke posla pa su najzanimljiviji i najuzbudljiviji motivi, kao i krpe proljetnog snijega na obližnjoj planini Kamešnici video-zapisima i fotografijama otputovali diljem svijeta.

Doskok padobranca u sridu
Taj su ugođaj nazočnima omogućili njemačka tvrtka Sky Concept koju je prije sedam godina sa svojom životnom i poslovnom partnericom Yvon osnovao Saša Manojlović, dakako i Aeroklub Sinj sa svojim suradnicima odnosno sportskim partnerima kao i splitski padobranski klub Graviton. Riječ je o svojevrsnom višednevnom padobranskom okupljanju odnosno skakačkom mitingu 1 st Boggie Sinj 2015, održanom u povodu veličanstvenih 300 godina tradicionalne Sinjske alke.
Mnogi su tada doznali kako je Saša Manojlović baš na sinjskom sportskom aerodromu uspješno zabilježio svoj prvi padobranski skok još davne 1981. godine te da je svojedobno bio i u Americi gdje je položio sve moguće ispite za padobranskog instruktora i do sada u svojoj životnoj dionici ubilježio oko 7.500 padobranskih skokova iz zrakoplova s različitih visina, tako nastavivši stopama svoga oca.
Skokovi njemačkih padobranaca privukli pozornost posjetitelja na sinjski aerodrom
"Fotografirali ste skupinu od 45 mladih padobranki i padobranaca iz Njemačke, Austrije, Nizozemske te 15-ak njihovih kolega iz Hrvatske (Sinj, Split, Zadar, Zagreb), među kojima je gotovo jedna trećina žena, kako vrše trening skokova iz zraka, s visine 4.000 metara u sklopu programa padobranske obuke u razdoblju od 12. do 25. ožujka ove godine. Inače, mlade žene padobranci su u svojim skokovima su odvažnije, hrabrije i preciznije od nas muškaraca.

Znatiželjna djeca razgledavaju zrakoplov
Naš zadnji dan padobranskih skokova ovogodišnjeg proljeća bit će 24. ožujka, a nakon toga ćemo se vratiti doma. Samo do danas, 21. ožujka, smo izvršili oko 650 padobranskih skokova te ni jedan sudionik nije zadobio ni najmanju tjelesnu ozljedu. Sve se odvija prema programu obuke, kako je i predviđeno. Riječ je o skupini padobranaca koji su članovi aeroklubova Sinj i Split i privatne tvrtke Sky Concept iz Njemačke čiji su vlasnici moja životna i poslovna partnerica Yvon i ja, a ova sportska manifestacija je itekakva dopuna ponude seoskog turizma ne samo u Cetinskom kraju i srednjoj Dalmaciji", ocjenjujući instruktor padobranstva Saša Manojlović, suvlasnik tvrtke Sky Concept u Njemačkoj.
Podsjeća i na činjenicu kako se takvo što odavno nije dogodilo na sinjskom sportskom aerodromu niti na visinama iznad njega, kao ovih dana. Obećao je kako će osobno, a i sa svojom tvrtkom te suradnicima, nastojati da slično, po mogućnosti i još masovnije i bolje, bude i svake iduće godine. Dodao je kako bi zajednički padobranski skokovi trebali trajati najmanje po dva tjedna odnosno 14 dana tijekom svake godine. Svima bi nam trebalo više ovakvih sportskih manifestacija koje su očito zanimljive i privlačne gotovo za sve uzraste, posebice djecu i mlade, ali i za izletnike i turiste. Manojlović tvrdi kako je taj projekt itekako zanimljiv i koristan za poticanje i razvitak i seoskog turizma na širem području Hrvatske. Napominje kako im je potrebita dobra reklama u medijima o područjima, ljudima i padobrancima koji svojim vještinama, prvenstveno skokovima iz zraka s visina na neki način zabavljaju izletnike i ljubitelje tog rekreacijskog sporta, kao i početkom ovogodišnjeg proljeća.
Njemački, austrijski, nizozemski padobranci oduševljeni ambijentom sinjskog Piketa

Njemački sportski zrakoplovi
"Nismo imali nikakvi neugodnosti, program smo ostvarili uživajući u padobranskim skokovima u čistoj prirodi. Najdraže nam je skakati u nazočnosti više posjetitelja i kada ih zadovoljimo našim akrobacijama. U ovoj skupi je najmlađi padobranac imao samo 14 godina kada je prvi put skočio s visine od 4.000 metara, dok je najstariji Duško Jurčić iz Zagreba, navršivši 63 ljeta. Obojica su odlično napravili padobranske skokove. Voljeli bismo da se što više mladih ljudi, žena i muškaraca, uključi u ovaj divni sport. I neka svatko od njih napravi prvi padobranski skok, poslije će im biti sve lakše.
Ja sam svoj prvi padobranski skok učinio baš na ovom sinjskom aerodromu prije 34 godine, poput dječaka, otkada sam neprekidno u ovom sportu. To cijelo vrijeme sam aktivan u padobranstvu nastupajući u padobranskim skokovima gotovo u cijelom svijetu ne samo u Hrvatskoj i Njemačkoj, nego i u Americi (Arizoni, Floridi). Za Sinj me najviše veže baš taj moj prvi padobranski skok 1981. kada sam osjetio, okusio sve ljepote tog grada i živopisne okolice, doline Cetine, otvorenost, iskrenost i nesebičnost ljudi ovog podneblja. Ambijent sinjskog Sportskog aerodroma mi je posebice drag, ostao u lijepom sjećanju i lijepoj uspomeni, baš zato što sam tu 1981. godine imao i doživio svoj prvi padobranski skok", gotovo će ushićeno Saša Manojlović.
Instruktor Saša Manojlović iz Njemačke obećao i daljnje padobranske skokove
Prema riječima člana uprave sinjskog Aerokluba Zvonka Kovačevića, koji je zadužen za padobranstvo, djelatnost je tog kluba usklađena s propisima što ih je, kaže, postavila Agencija civilnog zrakoplovstva kako bi se navedene aktivnosti mogle kontinuirano i nesmetano nastaviti i obavljati na sportskom aerodromu. Naime, uspješno je izvršen postupak registracije tog aerodroma te je sve usklađeno s propisima Europske unije. Kovačević ističe kako se zakonski propisi poštuju u Agroklubu Sinj, a to je želja i obveza svih njegovih članova, pa je i to dobro čuti, i znati.

Padobranci na pripremama za skokove
Također doznajemo kako je uprava tog aerokluba do sada, dakle u 2015. baš kao i svake prethodne godine, uložila značajan napor, kako bi se uspješno organizirala i ovogodišnja padobranska obuka – teorijski i praktični dio. Dodaje kako su programom krenuli još krajem protekle i početkom ove godine, a svima je itekako drago što se u posljednje vrijeme širi interes mladih za padobranstvo. To svjedoči i njihova zastupljenost na tečajevima za padobrance i padobranke, ne samo iz Sinja i Splita te okolice, nego i oni iz primorske Dalmacije odnosno obale i otoka - Baške Vode, Hvara, gotovo s cijelog područja Splitsko-dalmatinske županije.
"Takve tečajeve za buduće padobrance organiziramo jedanput godišnje. Prema našem godišnjem planu to krene početkom svake godine. Na teorijski dio tečaja se odnosi nekih 40-ak nastavnih sati odnosno predavanja i nakon toga polaznici imaju ispite. Oni koji uspješno polože ispit, naprave liječnički pregled te nastave praktični pripremu za prve skokove iz zrakoplova iznad sinjskog Sportskog aerodroma. Što se pak tiče eventualnih zdravstvenih ograničenja za kandidata koji se želi baviti padobranstvom, o tome odlučuje liječnički pregled i komisija. I sve je slično, gotovo isto kao i za kandidate koji polažu vozački ispit. Provjeri se normalno zdravstveno, psihofizičko stanje, dakle nema ništa posebno. Naime, nakon učioničke nastave, odslušano gradivo se položi putem ispita.

Padobranci ulaze u zrakoplov
Zatim se radi zemaljska priprema, a to je vježbanje u zrakoplovu na poligonu, koje obuhvaća i sve moguće izvanredne situacije, odnosno tehničke stvari pri prilasku i ulazak u zrakoplov, boravak u njemu, izlazak iz aviona. Kada kandidat to sve prođe na zadovoljavajući način, ide na same padobranske skokove iz zrakoplova s visine od 1.200 metara, radi manevre u zraku i dok se spušta u neki zadani prostor pri zemlji i na zemlji. Padobranac može biti, odnosno s padobranom može skakati i osoba koja nosi kontaktne leće, samo se to kao napomena mora napisati u sklopu njezina zdravstvena pregleda, primjerice skače s kontaktnim lećama. Ali to zahtijeva da takav kandidat nosi zaštitne naočale kako kontaktne leće ne bi ispale dok skače s padobranom iz zrakoplova. Takvih smo kandidata i do sada imali, i imamo", objašnjava Zdravko Kovačević.
Aeroklub Sinj sve više otvoren i prema mladima na priobalju i na otocima
Kaže kako je za početnike padobrance prilično skupa oprema za koju treba izdvojiti oko 4.200 kuna. Tu je glavni i pomoćni padobran, a uz to i sigurnosni automat, kaciga, naočale.

Skokovi padobranom
Što se pak tiče kandidata, Kovačević dodaje kako su oni različite životne dobi, različitih spolova, različitih profesija, iz različitih sredina Splitsko-dalmatinske županije. Napominje kako se preferiraju se mlađi ljudi, od 17 do 30 godina starosti. Dakle, riječ je o ljudima koji su na neki način zakoračili u mogućnost svog stila života, oni koji mogu participirati u cijenama troška glede kompletne padobranske obuke i osnovne opreme.
Na upit koliko prvi skok iz zraka stoji početnika padobranca rekoše kako to ovisi o inim faktorima. No težnja je Aerokluba Sinj, doznali smo od prvog čovjeka koji je zadužen za padobranstvo u njemu, da svojim sredstvima omogući kako bi cijena padobranske obuke stajala što manje novca svakog kandidata, dok je praksa posve nešto drugo. U Areoklubu Sinj računaju kako cijena skoka u nekoj idealnoj situaciji stoji oko 150 kuna, u čemu kandidat participira oko 60 ili 70 kuna, što opet ovisi i o cijeni i potrošnji goriva zrakoplova iz kojeg kandidat skače, vjerojatno i još o nizu faktora.
Zvonko Kovačević iz Aerokluba Sinj ima iza sebe više od 1.200 padobranskih skokova

Letački tandem, lijevo Saša Manojlović
"Eto, ja sam u padobranstvu od 1982. odnosno oko 33 godine, a iza sebe imam više od 1200 skokova. Bi sam i nastavnik padobranstva, dakako i vojni instruktor u Hrvatskoj vojsci, a sada je moja aktivnost usmjerena uglavnom na koordinaciju, odnosno rad i komunikaciju s padobrancima u Agroklubu Sinj gdje ipak imam mentorsko-nastavničku ulogu za mlađe osobe koji to rade. Inače, ja sam slučajno preživio i zrakoplovnu nezgodu. Naime, tijekom Domovinskog rata kada sam, kao pripadnici 4. brigade Hrvatske vojske, bio u zrakoplovu s kolegama diverzantskog voda, prigodom jednog borbenog zadatka smo imali jednu takvu nezgodu u kojoj smo se svi srušili sa zrakoplovom.
Tada su poginule sve moje kolege, a ja sam slučajno preživio i evo me, još sam ovdje s padobrancima i pilotima na sinjskom Sportskom aerodromu. Inače, na ovoj istoj lokaciji bio je vojni-ratni aerodrom tijekom Drugog svjetskog rata, nakon toga Aerodrom Split i Zrakoplovna škola. No, tijekom Domovinskog rata ZNG HV-a je sinjski sportski aerodrom dijelom koristio kao ratni aerodrom, a godine 2000. sam, kao aktivni član sinjskog Aerokluba, postao i njegov operater, čija uprava njime gospodari, upravlja održavajući ga", zaključuje Zvonko Kovačević dodajući kako Aeroklub Sinj ima više od 50 aktivnih članova. Među njima je desetak žena (padobranki i jedriličarki) koje lete i skaču!
Foto: Nedjeljko Musulin, Božo Vučković/Cropix i Sky Concept
Broj pregleda članka: 43; Uspješnost članka: 8.15
Tagovi: Seoski turizam, Oprema, Ruralni turizam, EU, Sinj, Nesreća, Cetina, Ambijent, Sinjski aerodrom, Padobranski skokovi, Civilni zrakoplov, Zrakoplovni modelari, Sky Concept, Saša Manojlović, Graviton, Aeroklub Sinj, Boggie, Program obuke, Duško Jurčić, Akrobacije, Civilno zrakoplovstvo, Zvonko Kovačević, Zemaljska priprema, Nezgoda
Ključne riječi članka: ruralni, avanturizam, u, zraku, godine, odnosno, padobranski, gotovo, manojlović, baš, padobranci, sinjskom, padobranske, sinjskog, saša, skokova, svojim, aerodromu, aerokluba, skokove, zrakoplova, aerodrom, kovačević, njemačke, concept, skokovima, još, visine, metara, obuke, svake, prema, sportskom, uspješno, padobranskih, tijekom, imali, godina, različitih, početkom, kandidata, ovogodišnjeg, hrvatske, turizma, seoskog, inače, dakako, zrakoplov, skokovi, proljeća, aerodroma, zraka, padobranaca, kandidat, način, skače, padobranom, ljudi, padobrancima, naime, ožujka, instruktor, padobranstvo, padobrance, dakle, posjetitelja, dalmacije, posebice, sklopu, itekako, vrijeme, svakog, nedavno, sportskih, prije, splitsko, dalmatinske, visina, aeroklub, riječ, mladih, padobranstva, tvrtke, županije, sinja, splita, split, saša manojlović, prvi padobranski, padobranski skok, padobranskih skokova, seoskog turizma, sportskom aerodromu, ovogodišnjeg proljeća, padobranske obuke, padobranske skokove, nakon toga, splitsko dalmatinske, aeroklub sinj, svoj prvi, dalmatinske županije, sinjskom sportskom, sinjskom sportskom aerodromu, splitsko dalmatinske županije, sinjskog sportskog aerodroma, početkom ovogodišnjeg proljeća, ponude seoskog turizma

Piše: Nedjeljko Musulin
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved