Predviđanja
28.4.2015. 5:35:28h
Hrvatski turistički kongres 2015. Za 10 godina očekuje nas 107 milijuna noćenja u komercijalnom smještaju
Ukupni komercijalni smještajni kapacitet hrvatskog turizma u 2025. godini kretao bi se na razini od oko 1,1 milijun kreveta.
Paul Asman and Jill Lenoble / flickr.com

U uvjetima stabilnog  rasta međunarodne potražnje, Hrvatska ima potencijal u 2025. godini ostvariti oko 107 milijuna noćenja u komercijalnim smještajnim kapacitetima, odnosno 24% više nego u 2020. godini, stoji u planu razvoja hrvatskog turizma do 2025. godine.

Opsežan dokument koji je i podloga za planiranje razvoja Hrvatske kao turističe destinacije stoje predviđanja koja govore kako se "rast potražnje za nekomercijalnim smještajnim kapacitetima procjenjuje na oko 1,4% prosječno godišnje, pri čemu se očekuje rast putovanja inozemnih turista po prosječnoj godišnjoj stopi od 1,5%, a domaćih po stopi od 1%. Time će se u 2025. godini u komercijalnom te nekomercijalnom smještaju u kućama i stanovima za odmor (sukladno metodologiji Državnog zavoda za statistiku) ostvariti oko 114 milijuna noćenja".

Hrvatski turizam očekuje i rast prosječne potrošnje od 11%. "Procjenjuje se da će turistička potrošnja u 2025. godini dostići 18,5 milijardi eura, pri čemu bi inozemna turist ička potrošnja dostigla oko 16,3  milijarde eura, a domaća oko 2,2 milijarde eura", stoji u studiji. Očekuje se i rast ukupnog smještajnog kapaciteta na razini države.

"Ukupni komercijalni smještajni kapacitet hrvatskog turizma u 2025. godini kretao bi se na razini od oko 1,1 milijun ležajeva, od čega bi 22% činio hotelski smještaj, 26% kamp, 39% obiteljski smještaj (kućanstva), dok se preostalih 13% odnosi na ostale komercijalne smještajne kapacitete (turistička naselja, turistički apartmani i sl.). S novih 35 tisuća soba, hotelski smještaj i dalje je glavni nositelj investicijskog ciklusa u turizmu", stoji u planu razvoja. Procjenjuje se i da bruto iskorištenost hotela u 2025. godini može dostići 50%, što je 3 postotna boda  više nego u 2020. godini.

Piše: Vladimir Nišević
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved