Osijek
Naš Osijek
22.4.2015. 14:03:53h
Od Crvenog fiće do Šetača uz zanimljive priče Osječana
Prihod od turističke šetnje namijenjen je za pomoć obiteljima u potrebi
Martin Alvarez Espinar / flickr.com

Što povezuje Šetača, Radnjak i Sokolski dom? Sve su to simboli Osijeka, a njih i još mnogo drugih znamenitosti predstavio je turistički vodič Tin Kovačević, član udruge Putovanja Slavonijom, kroz rutu koju je sam osmislio i naslovio Simboli osječkog Gornjeg grada.

Dvije stvari ovu tematsku šetnju izdvajaju od drugih sličnih programa, a to su njezin humanitarni karakter te zanimljivi gosti, koje je vodič Kovačević pozvao na pojedine lokacije, a koji su na nekoliko minuta preuzeli ulogu vodiča.
Naime, obilazak simbola Osijeka zajedno su organizirali Humanitarna udruga Dobro srce Osijeka i udruga Putovanja Slavonijom. Posjetitelji su donirali dobrovoljni prilog, a turistički se vodič Tin Kovačević odrekao prihoda od vodstva.
- Novac koji smo prikupili namijenjen je za pomoć potrebitim obiteljima. Planiramo im kupiti odjeću, obuću, higijenske i druge potrepštine - kaže Damir Pešić, osnivač udruge Dobro srce Osijeka. Dodaje da planiraju još akcija kako bi pomogli siromašnim obiteljima, kao i nove edukativne šetnje u suradnji s udrugom Putovanja Slavonijom.
Tematsku šetnju Simboli osječkog Gornjeg grada turistički vodič Tin Kovačević prvi je put predstavio za Dan grada. Ovaj ju je put obogatio zanimljivim gostima. Tako je kod Crvenog fiće, simbola obrane Osijeka, gošća bila Željka Breškić. Ona je ispričala neobičnu priču o prijateljstvu njezinog pokojnog oca Branka Breškića, vozača fiće, i tenkista Josipa Ilića, također preminulog, koji je je zgazio crvenog fiću.
Drugi je gost bio novinar Tomislav Levak koji je ispričao kako je osmislio projekt Šetač. “Riječ je o personaliziranim svjetlima na semaforu, koja imaju europske metropole, pa sam pomislio zašto ih ne bi imao i Osijek. Sjetio sam se kipa Augusta Cesarca, koji Osječani nazivaju Šetač, i u suradnji s bratom, grafičkim dizajnerom, osmislio sam ovaj projekt koji je zaživio u lipnju 2010. godine. Osijek je i danas jedini grad u Hrvatskoj koji ima personalizirana svjetla na semaforima u centru grada”, rekao je Levak.
Uz to, na ovoj tematskoj šetnji, brojni Osječani i nekoliko posjetitelja iz okolice Zagreba saznali su mnogo toga o Lavu Mirskom, Supermarketu, Osmanu, Oskaru Nemonu, Franji Krežmi, kapelici Kamenitog križa, Eurodomu i drugim simbolima Osijeka.

Piše: Vesna Latinović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved