Zagreb
Zagreb osvaja Kineze
20.4.2015. 4:56:31h
Kinezi oduševljeni Zagrebom; nedostaje kineskih vodiča
U Pekingu se od 14. do 16. travnja održavao Kineski sajam izlaznog turizma, COTTM (China Outbound Travel and Trade Market), na kojem je svoju ponudu predstavilo preko 350 turističkih agencija i turističkih zajednica iz cijeloga svijeta.
/ freepix.biz

U Pekingu se od 14. do 16. travnja održavao Kineski sajam izlaznog turizma, COTTM (China Outbound Travel and Trade Market), na kojem je svoju ponudu predstavilo preko 350 turističkih agencija i turističkih zajednica iz cijeloga svijeta. U sklopu Sajma održana je i promotivna radionica na kojoj je zajedno predstavljen turistički potencijal Hrvatske i Slovenije, a u kojoj je uz predstavnike iz Slovenije, sudjelovala Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba i nekoliko većih hrvatskih agencija, piše Kineski radio internacional.

O suradnji sa susjednom Slovenijom u osvajanju ogromnog kineskog tržišta razgovarali smo s čelnicom slovenskog izaslanstva i zamjenicom veleposlanice Slovenije u Kini Andrejom Naraks koja je istaknula da zbog blizine i povezanosti dviju država postoji puno prilika za suradnju, osobito nakon što Hrvatska uđe u Schengenski prostor.

- Jedna od mogućih kombinacija je suradnja u okviru 16 plus 1, tj. država Srednje i Istočne Europe s Kinom. Druga kombinacija je da samo Slovenija i Hrvatska rade zajedno, što bi možda mogli i u suradnji s Austrijom i Italijom zbog blizine tih zemalja i dobre povezanosti, izjavila je Naraks.

Što se tiče konkretnih mjera, sugovornica je istaknula da se rezultati ovakvih radionica obično pokažu nakon nekog vremena, no također je dodala da vjeruje da će se ovakve radionice nastaviti i sljedeće godine. Slična radionica također je održana na još jednom sajmu posvećenom turizmu u Šangaju.

Nakon uvodnog dijela, tijekom kojeg se publici obratio i hrvatski veleposlanik u Kini Nebojša Koharović, uslijedio je radni dio. Predstavnici hrvatskih turističkih agencija izjavili su da su razgovori s kineskim kolegama bili kvalitetni te da su zadovoljni s postignutim.

- Pokazuje se novi interes za Hrvatsku u smislu da se radi o drugom valu turizma. U prvom valu su kineski turisti posjetili najznamenitije gradove u Europi, sada otkrivaju i Hrvatsku, izjavila je Suzana Marković iz Ban Toursa.

Slične reakcije bile su gospođe Daliborke Ulemek Adria putovanja:

- Ono što je pažnju privuklo bio je golf program koji objedinjuje Sloveniju i Hrvatsku, a bilo je i upita za kulturni turizam te za specifične grupe, kao što su glumci i medijski radnici, fotografi koje osobito zanimaju nacionalni parkovi i studenti.

Obje naše sugovornice istaknule se da je prijeko potrebno poraditi na tome da imamo više vodiča i pratitelja koji barataju kineskim jezikom da bismo omogućili posjetiteljima dobivanje kvalitetnih informacija. Trenutno tržište nažalost ne ispunjava tu rupu te treba razmisliti o fleksibilizaciji i dovođenju sezonskih radnika iz Kine, izjavila je gospođa Ulemek, dok je gospođa Marković dodala da također treba obratiti pozornost na olakšavanje dobivanja viza kineskim turistima i postavljanje više oznaka na kineskom jeziku.

Za kraj smo porazgovarali s informatoricom TZGZ-a Mijom Kirinčić o perspektivama koje grad Zagreb vidi u kineskim turistima.

- Imamo mnogo događanja, agencije nude različite tematske razglede Zagreba, otvara se sve više novih dućana i restorana. Zagreb se neprestano razvija i mislimo da bi se to trebalo svidjeti kineskim turistima.

Prošle godine je Zagreb posjetilo malo preko 40 000 kineskih turista, uključujući 22 000 s kineskog kopna, 11 600 s Tajvana i 6500 iz Hong Konga. Unatoč tome što TZGZ već ima brošure na kineskom jeziku, većina sadržaja još uvijek nije prilagođena kineskim govornicima, no očekuje se da će s većim brojem posjetitelja i to promijeniti, izjavila je Kirinčić, istaknuvši da i glavni grad Hrvatske pati od nestašice kineskih vodiča.

Osim prijevoda, kineski turisti također traže i dobre prilike za kupovinu luksuznih proizvoda, kojima Zagreb još uvijek oskudijeva. Unatoč tome, osobitih zamjerki nema, a kineski turisti kažu da su zadivljeni čistoćom i ljepotom Zagreba, osobito u vrijeme Adventa, dodala je naša sugovornica.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved