Bolji rezultati
1.4.2015. 14:13:24h
Hoteli nisu duže otvoreni ali su TZ-i složniji i jači
Iako su mnogi turistički djelatnici bili skeptični kada je lani pokrenut pilot-projekt Hrvatska 365 Hrvatske turističke zajednice kojim se poticalo objedinjavanje turističkih zajednica u mini destinacije i rivijere kako bi bile financijski jače te time snažnije u pogledu razvoja i promocije svoje ponude, taj je projekt u konačnici odlično prihvaćen na Poluotoku.
Mario Fajt / flickr.com

Iako su mnogi turistički djelatnici bili skeptični kada je lani pokrenut pilot-projekt Hrvatska 365 Hrvatske turističke zajednice kojim se poticalo objedinjavanje turističkih zajednica u mini destinacije i rivijere kako bi bile financijski jače te time snažnije u pogledu razvoja i promocije svoje ponude, taj je projekt u konačnici odlično prihvaćen na Poluotoku. Tome u prilog govori sve jača suradnja među turističkim zajednicama u klasteru koje su konačno uvidjele da jedino zajedničkim snagama mogu stvoriti dovoljno jak i konkurentan turistički proizvod za goste kojima granice općina i TZ-a ne znače ništa.

Udruživanje novca i teritorija
Ove godine u pilot-projekt uključuje se Porečka rivijera, gdje će se objediniti turističke zajednice Poreča, Vrsara, Funtane i Tar-Vabrige. Klasteru južne Istre kojeg su dosad činili Pula, Medulin, Fažana, Ližnjan i Vodnjan ove godine priključuju se Marčana i Barban, a TZ-u Labina i Rapca lokalne zajednice Raše i Kršana.

Sve turističke zajednice koje su se lani uključile u projekt- a to su klasteri južne Istre, TZ-a sjeverozapadne Istre, Rovinj te Labin tvrde da su već sada profitirale od ovog projekta, i to u vidu jače međunarodne i domaće promocije.

- Ulazak u taj projekt je sigurno bio dobrodošao za našu destinaciju jer smo dobili dodatnu marketinšku vidljivost koja će sigurno pomoći pri razvoju proizvoda naše destinacije. I taj razvoj proizvoda nije od jučer, on traje već godinama. Ovaj tip udruživanja je sigurno i više nego dobrodošao jer nam na jednoj ravnopravnoj platformi omogućava formalniju međusobnu suradnju u kojoj ćemo definirati nositelje i rokove te pratiti izvršenje. Ujedno, ne treba ni naglašavati da nam gosti dolaze u destinaciju, a to je svakako širi pojam od samog turističkog mjesta. Sigurno nije zanemariva činjenica da će Glavni ured pratiti razvoj proizvoda u PPS destinacijama dodatnim marketinškim aktivnostima za što su ove godine osigurali čak 7 milijuna kuna, navodi direktorica labinskog TZ- Radmila Paliska Kos prednosti ovog projekta.

Njezina kolegica iz Pule Sanja Cinkopan Korotaj ističe da je najveća vrijednost projekata udruživanje u klastere.

- Udruživanje u klaster ima više prednosti. Jedna je ta što na tržištu nudimo veće područje s više proizvoda, ali i pojedini proizvodi imaju bogatiju ponudu i samim time otvaramo mogućnost da gosta motiviramo na dolazak i ostanak u klasteru. Također, udruživanje pomaže mjestima s manje novca da ipak ostvare pojedine projekte koje samostalno ne bi mogli, tvrdi ona.

Sve više noćenja zbog sporta

Najduži staž po pitanju udruživanju imaju turističke zajednice na Bujštini koje već sada mogu konkretno vidjeti rezultat njihove suradnje koje traje od 2010. godine.

- Iz godine u godinu povećava se broj realiziranih noćenja u svim proizvodima, pa je tako 2012. godine realizirano 76.000 noćenja, u 2014. godini  110.000 noćenja, dok se ove godine planira daljnji rast noćenja u proizvodima nogomet, biciklizam, tenis, wellness, i to od 20 posto, odnosno realizacija od 132.000 noćenja. Radi se samo o noćenjima koja su ostvarena u hotelima dviju hotelskih kuća u kojima je mjerenje po proizvodima bilo moguće postaviti. Međutim,  mjerenjem nisu obuhvaćeni mali obiteljski hoteli. Gosti koji nam dolaze u restorane i konobe koji su naši partneri u gourmet događanjima klastera također nisu obuhvaćani ovom statistikom, ali smo njihov broj pokušali procijeniti kroz broj "skinutih" menija s portala klastera Sjeverozapadne Istre. Za Dane švoja, Dane jadranskih lignji, Dane školjaka i Dane istarskih šparoga lani je skinuto  čak 37.000 menija, tvrdi direktorica umaškog TZ-a Sanda Bravar.

Projektom je bilo predviđeno i da dio smještaja te restorana i trgovina van glavne sezone ima otvorena svoja vrata, međutim kako tvrdi Cinkopan Korotaj nerealno je očekivati da će ove godine već se to dogoditi. U nekim destinacijama, kao što je Rabac, kako tvrdi Paliska Kos to nije problem jer su njihovi hoteli, a time i prateći objekti već nekoliko godina otvoreni od početka ožujka pa do kraja studenog.

Piše: Barbara Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved