Rovinj
Veliki potencijal
1.4.2015. 3:38:15h
Rovinj: Malo novca u proračunu, no velike investicije
Pred Rovinjom i njegovim građanima ove je godine puno izazova. Turistička sezona, gradu u kojem se šest mjeseci baš kao i većini mediteranskih gradova spava ususret ide jedna, po svemu sudeći atraktivna druga polovica godine, kojoj u prilog idu i dva iznimna događanja - 100. sjednica Izvršnog odbora Svjetske turističke organizacije od 25. do 27. svibnja, a potom i letačka senzacija Red Bull Air Race zakazana za 30. i 31. svibanj
/ freepix.biz

Pred Rovinjom i njegovim građanima ove je godine puno izazova. Turistička sezona, gradu u kojem se šest mjeseci baš kao i većini mediteranskih gradova spava ususret ide jedna, po svemu sudeći atraktivna druga polovica godine, kojoj u prilog idu i dva iznimna događanja - 100. sjednica Izvršnog odbora Svjetske turističke organizacije od 25. do 27. svibnja, a potom i letačka senzacija Red Bull Air Race zakazana za 30. i 31. svibanj. No, organizacija istih kao i sam odabir Rovinja nije slučajan, nego rezultat napora koji svi sudionici turističkog života kontinuirano ulažu. Kriza je svima i svugdje evidentna. No, usprkos tome, pa i činjenici da se izvorni prihodi proračuna smanjuju, u Rovinj se konstantno ulaže. O tome smo razgovarali s gradonačelnikom Giovannijem Sponzom.

- Što se sve učinilo za bolji život i standard građana, ali i gostiju?

- Pred nama je jedan paradoks. S nikad manje novca, nismo gradili više. Proračun je sve tanji, a investicije veće. O čemu se radi, pitaju me i sugrađani a jedini točan i pošten odgovor leži u činjenici: novac se traži i pronalazi u drugim izvorima. Konkretno, građani Rovinja moraju znati i da, zahvaljujući krizi koju svi živimo ali izmjenama zakona, i rovinjski je proračun oštećen, pa na godišnjoj razini gubimo 30 posto proračunskih sredstava ili 30 milijuna kuna. S tim se nismo pomirili, te "izgubljeni" iznos pribavljamo iz drugih, dostupnih nam izvora. A da bi ih i pribavili još od 2009. godine radimo na planovima i projektima, odnosno njihovoj kvalitetnoj pripremi koja je, pokazalo se točnim, i osnovi uvjet za nabavku sredstava poput onih iz EU fondova, veli gradonačelnik Sponza, dodajući i da im je u prilog išlo i to što je u prošlog godini  Rovinj imao kontinuitet kako javnih, tako i privatnih investicija.

- Lanjske investicije su bile "teške" oko 44,8 milijuna kuna u kojima je Grad participirao sa 17,5 milijuna kuna, zanima nas odakle razlika?

- U prošloj smo godini uspjeli realizirati i neke za grad važne investicije. Konkretno, rekonstruirana je Državna cesta 303 s rotorima, vrijedna 17 milijuna kuna. Kolektor i kanalizacija stigli su u naselja Monsena-Mirna (sljedećih 11 milijuna kuna), nadograđen je vrtić na Valbruni (8 milijuna), rekonstruirane su Radićeva i Adamovićeva  ulica (7,5 milijuna), sređena je oborinska kanalizacija na relaciji Valperi- Centener (1,5 milijun) te uloženo u komunalnu opremu i zaštitu okoliša slijedećih 1,8 milijuna kuna. Valja istaknuti i da su sve te investicije "teške" 44,8 milijuna kuna, u kojima je Grad sudjelovao sa 17,5 milijuna dok je preostali dio 27,3 namaknut iz drugih izvora. Dodamo li tome, i projekte koji su također sufinancirani (svjetlosna instalacija na rotoru  s 480 tisuća), uređenje plaža Punta križ, Val de Castella i Val de Lesso (440 tisuća) od strane Ministarstva turizma, potom novac za razvoj širokopojasnog interneta u visini od 148 tisuća od Ministarstva gospodarstva, te novac iz EU fondova - za uređenje Zlatnog rta (860 tisuća) i za asistente u školama (slijedećih 166 tisuća kuna) dolazimo na iznos od još oko dva milijuna kuna. Upravo, kada tu cifru pribrojimo onoj dobivenoj za već realizirane projekte u 2014. godini dolazimo na brojku od oko 30 milijuna kuna, ili onu koju smo "izgubili" u proračunu a koju smo dobrom politikom i radom uspjeli nadomjestiti, kaže Giovanni Sponza.

- Hoće li Rovinj istim tempom nastaviti i u ovoj godini? Koji su prioriteti?

- Kada govorimo o 2015. godini, i ona će, uvjeren sam biti aktivna. Naime, Grad zacrtao četiri prioriteta, ali i najavio neke od investicija hotelskih kuća, za koje se stvaraju preduvjeti. Tako će i  ove godine jedan od osnovnih prioriteta biti opremanje poduzetničke zone Gripole Spine, u što ćemo investirati 6,1 milijun kuna. Nastavit ćemo s mjerama podrške realnom sektoru s programima poticaja za obrtnike, male poduzetnike i poljoprivrednike, odnosno sa svim onim investicijama koje rovinjskoj zajednici stvaraju dodanu vrijednost. Nastavlja se i s izgradnjom kanalizacijske mreže i pročistača u vrijednosti 208 milijuna kuna, i naposljetku posebno raditi da rovinjska politika ostane socijalno osjetljiva kao što je uostalom i bila do sada.

Piše: Nina Orlović Radić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved