Doživotni bivši
19.3.2014. 10:30:45h
Austrijski predsjednik i Stjepan Mesić promoviraju hrvatski turizam
Hrvatska udruga ronilačkih centara “ALTUM MARE” uz pomoć predsjednika Stjepana Mesića poziva austrijskog predsjednika da i on bude pokrovitelj najvažnijeg događanja za ronioce u Hrvatskoj, na obilježavanju 100 godina od potonuća parobroda “Barona Gautscha”.
boellstiftung / flickr.com

Hrvatska udruga ronilačkih centara “ALTUM MARE” uz pomoć predsjednika Stjepana Mesića poziva austrijskog predsjednika da i on bude pokrovitelj najvažnijeg događanja za ronioce u Hrvatskoj, na obilježavanju 100 godina od potonuća parobroda “Barona Gautscha”.

Udruga ronilačkih centara „Altum Mare“  nositelj je projekta „100 godina potonuća parobroda Baron Gautsch“.
Ponos austrougarskog Lloyda (Oesterreichische Lloyd), parobrod  „Baron Gautsch“, plovio je na obalnoj liniji Trst-Dubrovnik-Kotor. Bio je to, početkom dvadesetog stoljeća, najmoderniji i najljepši parobrod Austro-Ugarske monarhije. Na svoje posljednje putovanje bezpovratka parobrod je zaplovio 13. kolovoza 1914. godine iz Kotora prema Trstu, kada je u vodama ispred Rovinja,lijevim bokom udario u podvodnu minu vlastite države.
Danas leži na dubini od 40 metara i pod zaštitom je Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Po izboru njemačkih časopisa, olupina je uvrštena među 10 najatraktivnijih u Europi, kao i  među 50 najatraktivnijih olupina svijeta.

Stota obljetnica potonuća parobroda navršava se 13. 08. 2014. godine. Stoga je udruga „Altum Mare“ pokrenula  obilježavanje ove, u europskim razmjerima, izrazito važne kulturno-povijesne obljetnice kroz četiricentralne aktivnosti:

-          studijsko putovanje novinara u travnju

-          podvodne izložbe (2) na olupini „Baron Gautsch 1908-1914“, „Pogled u plavo“ i izložba fotografija „Baron Gautsch nekad i sad“ 13.kolovoza

-          memorijalno ronjenje „Baron Gautsch“ 13. kolovoza

-          festival ronjenja Bijeli Lav 2014. u rujnu

S obzirom da je tragedija broda “Barona Gautscha” bila druga najveća nesreća s civilnim žrtvama, odmah iza “Titanika” po broju poginulih civila, Predsjednik Mesić pozvao je svoga kolegu, aktualnog Predsjednika Austrije Heinza Fischera da mu se pridruži u pokroviteljstvu ove važne ronilačke i podvodne priče.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo turizma RH, HTZ, Ministarstvo kulture, Ured bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića i mnogi drugi važni akteri hrvatskog turizma, gospodarstva i politike.
“Barun Gautsch” ujedinio je Hrvatsku, Austriju, Sloveniju, Italiju i Crnu Goru u obilježavanju počasti prema žrtvama potonuća najljepšeg broda Austro -Ugarske civilne flote prije ravno 100 godina.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved