Konjički turizam
29.3.2015. 8:36:50h
Ako Austrijanci zarađuju milijarde, mogli bismo i mi
Imamo 24.000 jahaćih grla. Taj je potencijal u našoj zemlji zasad komercijalno neiskorišten
jim simonson / flickr.com

Ako Austrija godišnje od konjičkoga turizma zaradi 2,3 milijarde eura, zašto ne bismo mogli i mi – s tom je mišlju Koprivničanac Davor Rajšel, predsjednik Hrvatskoga saveza konjičkog turizma, pokrenuo priču koja je ovih dana dovela do otvaranja prve službene konjičke turističke staze u Hrvatskoj.

Bogata klijentela
Njome je premrežena Koprivničko-križevačka županija u dužini od gotovo 300 kilometara. Godinu dana trajalo je uređenje trasa, ishođenje dozvola prolaska od jedinica lokalne uprave, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, povezivanje seljačkih gospodarstava, ugostitelja i vinara te ishođenje druge papirologije i sada je sve spremno da agencije dovedu turiste, prije svega bogatu klijentelu iz Austrije, Italije, Francuske, Nizozemske...

– U Hrvatskoj imamo oko 24.000 jahaćih konja i taj je potencijal zasad nedovoljno iskorišten u komercijalne svrhe. A vjerujte, imamo što ponuditi, možda i više nego zemlje u kojima je konjički turizam razvijen – veli Rajšel.

Usto, tu je i više nego konkurentna cijena. Trodnevni vikend-aranžman u Podravini stoji 150 eura, dok se cijene u spomenutoj Austriji kreću i do 1500 eura. Aranžman uključuje najam konja i stručno vodstvo, noćenje i hranu, razgledavanje prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti, među kojima je, recimo, obilazak Hlebina kao kolijevke naivne umjetnosti, a konjički klub Bilogorski rendžeri, koji je uključen u organizaciju, ima čak i svoj bend koji će za goste prirediti pravu feštu.

Prva hrvatska konjička turistička staza ima i institucionalnu potporu – projekt je prepoznala županijska Turistička zajednica. Na pomolu je i regionalizacija podravske konjičke priče uz mogućnost potpore iz fondova EU.

– Nakon jedne prezentacije dogovorili smo sa zajednicom općina iz Slovenije i jednom agencijom iz Beča mogućnost da spojimo konjičke turističke staze u našim zemljama i za taj projekt zatražimo oko milijun eura iz fonda EU. Nositelj projekta bila bi županijska Turistička zajednica – kaže direktor TZ-a Zdravko Mihevc.

Ostanak na selu

Rajšel tvrdi kako su svoje mjesto u projektu našli mnogi mladi ljudi, vlasnici seoskih gospodarstava, vidjevši razloga za ostanak na selu i mogućnost prihoda za život. On sam posjeduje ergelu sa sedam konja na imanju nedaleko od Koprivnice.

– Držanje konja iziskuje veliki trošak. Sama životinja stoji oko 30.000 kuna, a tu je prehrana, svakodnevna briga... Nadam se da smo sada stvorili okvir za to da se od konjičkog turizma može živjeti, kao što je to drugdje u Europi – zaključuje Rajšel.

Piše: Hrvoje Šlabek

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved