Rusi
9.3.2014. 12:52:58h
Trideset tisuća Rusa neće u Dalmaciju, nego u Tursku
Hrvatska je ove godine planirala vratiti armiju ruskih turista na Jadran, no taj ambiciozni plan mogao bi propasti zbog sukoba u 1500 kilometara udaljenoj Ukrajini.
Ktoine / flickr.com

Hrvatska je ove godine planirala vratiti armiju ruskih turista na Jadran, no taj ambiciozni plan mogao bi propasti zbog sukoba u 1500 kilometara udaljenoj Ukrajini. Dapače, mogli bismo ove godine ostati bez najmanje tridesetak tisuća planiranih turista iz Rusije, a naš dio svjetskog turističkog kolača Rusije, koja je lani po broju putovanja svojih građana rasla među najbržima u svijetu, vrlo lako bi ovoga ljeta, baš kao i lani, mogle „pokupiti“ Turska, Crna Gora ili Dubai, koji i dalje za ruske turiste neće imati viza.

Europska unija u četvrtak je, naime, prekinula pregovore o liberalizaciji viznog režima s Rusijom. Moskvi je zaprijetila i nizom novih sankcija ako nastavi agresivnu politiku komadanja ukrajinskog teritorija. Između ostalog i ograničavanjem kretanja ruskim državljanima kroz zemlje Europske unije, zamrzavanju njihove imovine, pa čak i ekonomskim sankcijama.

Predratni vokabular

Ovakav gotovo pa predratni vokabular nimalo ne pogoduje hrvatskom turizmu, koji je još prošlog ljeta osjetio negativne posljedice uvođenja viza za ruske turiste. Zbog viza broj Rusa na odmoru u Hrvatskoj 2013. pao je čak 22 posto, s 200 tisuća na 165 tisuća. Kako su upravo Rusi, uz Britance, naši najrastrošniji gosti – oni prosječno u Hrvatskoj potroše 118 eura po danu, a Nijemci „samo“ 58 – Ministarstvo turizma odlučilo je intenzivirati kampanju upravo na području Rusije. Kao cilj za ovu godinu bila je postavljena brojka od 200 tisuća ruskih gostiju.
U idućih nekoliko godina njihov broj bi, prema projekcijama Ministarstva turizma, trebao narasti na čak pola milijuna. Koncem siječnja zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić u Moskvi je tamošnjim turoperatorima promovirao Hrvatsku kao idealnu destinaciju za odmor. Polovinom ožujka Hrvatska će se predstaviti na turističkom sajmu u Moskvi, gdje će otputovati i ministar turizma Darko Lorencin. Koncem mjeseca Hrvatska turistička zajednica odlazi na sajam u Kijevu iako je 70 posto ostalih izlagača već odustalo.

– Budno pratimo situaciju i vidjet ćemo kako će se ona dalje razvijati. Za sada, Ministarstvo turizma nastavlja s pripremama aktivnosti na promociji hrvatskog turizma u Rusiji i Ukrajini. Rusi su dobri turisti i dobri partneri, i učinit ćemo sve da ih u što većem broju zainteresiramo za dolazak u Hrvatsku – ističu u Ministarstvu turizma.
Vladimir Ferdelji, predsjednik udruge hrvatskih menadžera CROMA, uvjeren je da će ukrajinska priča imati negativne posljedice na domaće gospodarstvo.

– Svako zahlađenje političkih odnosa nosi sa sobom negativne posljedice. Nitko ne voli provoditi odmor tamo gdje ga ne vole, pa nije nerealno očekivati da će Rusi ove godine zaobilaziti zemlje Europske unije – ističe Ferdelji, koji smatra da će posljedice ukrajinske krize, osim turizma, osjetiti i energetski sektor.

Upitna i kupnja Ine

– Sasvim je sigurno da će se razgovori o kupnji Ine usporiti, ako ne i prekinuti, sve dok se situacija u Ukrajini ne riješi. Hrvatska u ovom trenutku ne može voditi neku samostalnu politiku jer je članica EU-a. U tom smislu nismo ni veliki ni samostalni, pa se moramo voditi po onom “Kud svi Turci, tud i mali Mujo“. Bez obzira na to koliku cijenu pritom trebamo platiti – zaključuje Ferdelji.

Umjesto da ovih dana ozbiljno krenu u realizaciju dogovorenog posla, turistički djelatnici su zabrinuti i u šoku.

– Hrvatskoj je problem to veći što su nama podjednako važni i gosti iz Rusije i oni iz Ukrajine, pa se zato čujemo s našim kolegama i partnerima u tim zemljama svakodnevno. Nadali smo se da će lanjska loša godina zbog viza biti „nulta“ i da ćemo od nje krenuti u rast, ali sada je sve dovedeno u pitanje. Jedino što nam preostaje jest polako se orijentirati na druga tržišta, a mi smo se već lani okrenuli značajno Japanu i Izraelu i nadamo se da će nam ta tržišta kompenzirati gubitke iz Rusije.

- U svakom slučaju, Rusi će krenuti značajnije prema Crnoj Gori, Turskoj i arapskim zemljama za koje ne trebaju vize. Lani smo izgubili goste i zato je bilo krivo naše nesnalaženje s viznim režimom, a ove godine smo samo promatrači novoga gubitka gostiju i ne možemo ništa napraviti. Dijelimo sudbinu EU-a i nadamo se da će diplomacija uraditi svoje – kaže Vesna Mazić, vlasnica agencije „Panoramic“, dugogodišnjeg specijalista za rad na ruskom i ukrajinskom tržištu.

Piše: Marina Nkarlović Sabolić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved