Pula
Ukrajinski sindrom
9.3.2014. 12:44:01h
Istra strepi od ukrajinske krize
Za predstojeću 'turističku žetvu', u Istri se planira agresivnija promidžba na tržištima EU-a, ali i aktivnosti usmjerene na vraćanje potencijalnih ruskih i ukrajinskih gostiju. U ozračju nedavnih političkih događaja, teško je predvidjeti kako će se situacija između Rusije i Ukrajine dalje razvijati, no zasad istarski turistički djelatnici računaju s odlaskom na Moskovski međunarodni sajam turizma 19. ožujka
scuba_heath / flickr.com

Za predstojeću 'turističku žetvu', u Istri se planira agresivnija promidžba na tržištima EU-a, ali i aktivnosti usmjerene na vraćanje potencijalnih ruskih i ukrajinskih gostiju. U ozračju nedavnih političkih događaja, teško je predvidjeti kako će se situacija između Rusije i Ukrajine dalje razvijati, no zasad istarski turistički djelatnici računaju s odlaskom na Moskovski međunarodni sajam turizma 19. ožujka

To je najveći ruski i među pet vodećih turističkih sajmova u svijetu koji posjeti preko 73 tisuće posjetitelja što je otprilike podjednako lanjskom broju ruskih turista u Istri.

Rusko tržište lani je palo za 26 posto u odnosu na 2012., a kako bi pridobili ruske i ukrajinske goste ove godine, Istra će od Ministarstva turizma i Ministarstva vanjskih poslova i EU-a tražiti da se ukine naplata viza te da se ruskim i ukrajinskim gostima subvencionira pristojba u zračnim lukama.

'Planiramo rast između 10 i 15 posto, ako se rusko i ukrajinsko tržište zadrži na prošlogodišnjoj razini. Imali smo oko 90 tisuća dolazaka lani, ali što će se ove godine događati s tim tržištima, s obzirom na političku situaciju, čisto je bacanje graha. Možda ćemo više znati nakon moskovskog sajma, gdje ćemo imati svoje predstavništvo i razgovore s ruskim turoperaterima', kazao je direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo. Inicijativu istarskog župana i predsjednika Turističke zajednice Istarske županije Valtera Flega za besplatne vize i smanjenje aerodromskih taksi smatra dobrodošlom.

'Svaka inicijativa koja će dovesti u Istru veći broj gostiju za nas je važna i pozdravljamo je', rekao nam je dodavši da su spremni participirati u taksi, koja za putnika trenutačno iznosi 12,25 eura. Naime, i Zračna luka Pula prošle je godine trpjela gubitke uslijed manjeg broja ruskih i ukrajinskih turista koji su se nakon 'uzleta' u 2012., ulaskom Hrvatske u EU zbog teškoća s vizama preorijentirali na druge destinacije. Lanjski gubitak od 2,5 milijuna kuna nastojat će se smanjiti otvaranjem novih aviolinija te produljenom sezonom letova prema Puli.

Već od 19. travnja kreću letovi na relaciji Dublin – Pula s Aer Lingusom. Radi se o irskom avioprijevozniku s najduljom tradicijom i popunjenošću između 85 i 90 posto. Istra će nakon dugo vremena ponovno biti povezana s Dublinom, i to dva puta tjedno, a povratna karta stoji između 150 i 200 eura, ovisno o popunjenosti i što ranijoj rezervaciji, a sredinom svibnja kreće i Jet comova linija iz Edinburga. Kako napominje Radmilo, letovi iz Praga kreću od 1. lipnja i to četiri puta tjedno, nova linija je i iz Malnea te Hamburga s Germanwingsom, dok je Lufthansa na liniji Munchen – Pula povećala kapacitet sa 75 na 95 sjedišta. 'Linija Moskva – Sankt Peterburg – Minsk i dalje stoji u našoj ponudi, a kakva će biti realizacija, ovisi o daljnjem razvoju situacije', zaključuje Radmilo.

'Nije realno očekivati da ćemo samo s ove dvije mjere – ukidanjem naknadi za vize i subvencioniranjem zračne takse, koje su zasad još na razini ideje, odmah polučiti velike efekte. Ako budu prihvaćene, učinci će se pokazati u narednim godinama, što je važno jer se radi o nama strateškom tržištu. Rusko tržište u zadnjih godina uzastopno bilježi rast. Lani ih je putovalo u inozemstvo više od 40 milijuna, a značaj tog tržišta je tim veći, jer su u 2013. bili i na prvom mjestu i po potrošnji', kazao je Ivošević te dodao da će Turistička zajednica IŽ nastupiti na moskovskom sajmu, nadaju se s 'poklonima' u vidu besplatnih viza. Naime, o važnosti ruskog tržišta govori i podatak Visina istraživanja, prema kojem su po broju putovanja u Europu Rusi na prvom mjestu, putuju u inozemstvo u prosjeku četiri puta godišnje te tijekom putovanja potroše oko 2.700 dolara.

U Turističkoj zajednici Istre također napominju da će biti zadovoljni ako se dolasci i noćenja ruskih i ukrajinskih gostiju u ovoj godini zadrže na lanjskim brojkama, što će svakako ovisiti i o daljnjem razvoju političke situacije na tim tržištima.

U 2012., Istru je posjetilo 80.814 ruskih gostiju koji su ostvarili 797.532 noćenja, a lani je broj dolazaka pao na 59.085 s ostvarenih 588.496 noćenja. Pad od 26 posto ruskih gostiju, nastojat će se kompenzirati prvenstveno većom usmjerenošću na tržišta Velike Britanije, koje je lani bilježilo porast od 36 posto. Samo je Jet com donio Istri novih 10 tisuća gostiju, ističe direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević te dodaje da su velika očekivanja i od novih zračnih veza Istre s Irskom dva puta tjedno, gdje se očekuje 78 tisuća putnika te se računa i s individualnim posjetiteljima iz Poljske, čiji je udio u strukturi gostiju lani također bio u porastu za 15 posto.

Piše: Konstanca Mitrović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved