Tučepi
Kultura
9.3.2014. 12:17:21h
Kap kulture - dopuna seoskog turizma
Zahvaljujući kulturno-turističkoj manifestaciji Kap kulture, djelatnicima i institucijama koji uspješno provode taj hvalevrijedan projekt, sve više oživljavaju i zaseoci podno Biokova u ambijentu stare povijesti na ognjištima predaka tučepskih potomaka
vacation2 / wikipedia.org

Tijekom 20. stoljeća, gotovo odmah nakon izgradnje turističke Jadranske magistrale, stanovnici i obitelji iz planinskih sela i zaseoka podno vrhova Biokova, zaputili su se nekoliko kilometara južno od rodnih ognjišta, spustivši se bliže moru i modernoj prometnici, dakako i u susret nastupajućem turizmu. U njihovim bivšim obiteljskim kamenim kućama ostale su tek neke konobe, dok su svi objekti manje-više devastirani, mnogi urušeni i bez prvotnog krova, odnosno tankih kamenih ploča što su postavljene rukama njihovih predaka. Upućeni kažu kako je to uglavnom posljedica nebrige vlasnika i zuba vremena.

Kamene kuće podno Biokova
Ipak su u starim zdanjima ostali poneki stanovnici, poglavito njihovi vlasnici i starija čeljad, koji su u tim svojim planinskim zaseocima našli svoj utočišta. Postupno su stvarali uvjete, kako su mogli, pa se u njihovim naseljima ponad šljunčanih plaža i luksuznih novoizgrađenih i namještenih obiteljskih kuća na novim lokacijama uz more i državnu prometnicu (D-8) te modernih hotela i marina pa se zadnjih godina održavaju kulturno-turističke priredbe. Takve manifestacije se priređuju u kamenu ambijentu gdje posjetitelji, u najvećem broju inozemni turisti, osjećaju i dah stare povijesti ljudi toga kraja. Tako se na jednom mjestu okupe kazališne i turističke skupine, slikari i kipari, pjesnici, osim domicilnih stanovnika. Naime, ti desetljećima napušteni zaseoci postaju mjesta gdje se događaju predstave, koncerti, recitali, likovne kolonije, izložbe.
Kulturno-turistička manifestacija "Kap kulture" u ambijentu stare povijesti
Svih proteklih godina, kako se održavaju zanimljive kulturne priredbe u napuštenim podbiokovskim selima i zaseocima, svaki put itekako oduševe inozemne goste, ne samo iz tučepskih hotela koji se tamo odmaraju, kupaju u moru i sunčaju na čistim plažama Makarske rivijere.

Kamene kuće podno Biokova
Postala su to utočišta već tradicionalne kulturno-turističke manifestacije poznata kao Kap kulture, koja se sedam godina održava u podbiokovskim tučepskim planinskim zaseocima. No, u sličnoj su poziciji i zaseoci i pod vrhovima Rilića, Mosora (Peruna), Kozjaka, Velebita, na južnim i sunčanijim stranama tih planina, do kojih se uređuju zapušteni putovi, a od kojih su neki postali i etno-eko sela. Njihov status će vjerojatno imati i još mnoga slična sela i zaseoke u sklopu skorašnjeg zamaha ruralnog razvoja i kao dopuna seoskog turizma.
Dakako, i inozemnim turistima je poznato kako se primjerice u tučepskom hotelu "Bluseun Afrodita" s četiri zvjezdice, jednom od dvanaest hotela u sastavu "Sunce koncern", u njemu njeguje ljubav prema gostima i brine za okoliš. U to se najbolje iz godine u godinu sve više uvjeravaju njemački turisti, koji su najbrojniji tijekom svih turističkih sezona - od samog početka njegova otvaranja. Toga su svjesni zaposlenici hotela, dakako i kooperanti i poslovni prijatelji, koji su prethodno oplemenili kompletan hotelijersko-turistički ambijent u iznimnoj lijepoj i privlačnoj destinaciji u Podbiokovlju. Tučepski hotelijeri podsjećaju kako je njemačka tvrtka TUI, ocjenjujući osoblje, uslugu, smještaj, kvalitetu i ukus hrane, čistoću, okoliš, ne tako davno uvrstila "Afroditu" među 100 najboljih u konkurenciji 5800 hotela s tri, četiri i pet zvjezdica iz cijelog turističkog svijeta.
Visoko priznanje njemačkih gostiju tučepskom hotelu "Afrodita"
Naime, anketu je među svojim gostima provela njemačka tvrtka TUI, jedna od najvećih turoperatora, a u natjecanju je najvišu ocjenu dobila baš ljepotica "Afrodita" u Tučepima, kao prvi i jedini hotel u Hrvatskoj.

Jedna od najstarijih kuća s kamenim krovom
To je visoko priznanje dodatno obradovalo ne samo tadašnjih 80 zaposlenih u tvrtki, nego i sve Tučepljanke i Tučepljane, napose zaposlenike u toj tvrtki i turističke djelatnike u tom živopisnom mjestu nadomak Grada Makarske. Nagradu TUI-Holly svečano je u rujnu 2008., odnosno prije četiri turističke sezone, preuzeo tadašnji direktor Mišo Divić na prigodno svečanosti u Berlinu, ponosan i ushićen. Kako je nagrada stimulativno djelovala na svakog djelatnika, a i sada ih motivira, gotovo svi u "Afroditi" ističu kako je to bio događaj ne samo za tvrtku nego za sve njih, do tada još nepoznat ne samo na cijeloj Makarskoj rivijeri i Dalmaciji, nego kompletno u hrvatskom turizmu. Događaj je to bio i za tadašnjeg direktor "Afrodite" Mišu Divića, koji će vjerojatno pamtiti tijekom cijelog života.

Turistička sezonau punom jeku
"Prema anketi svjetskoga njemačkog turoperatora TUI Bluseun, Afrodita s maksimalnim kapacitetom od 400 gostiju, a gotovo toliko ih je i sada, proglašena je najboljim hotelom na svijetu u konkurenciji 5800 hotela zbog čega smo svi radosni i ponosni. Inače, Afrodita je sagrađena 1986. godine kada je obnovljena i dograđena te je od turističkog apartmanskog naselja postala ekskluzivni hotel s četiri zvjezdice. U taj smo projekt – recepciju, kuhinju, restoran, terasu, dvoranu, bazen, saunu, okoliš, plažu i prateće sadržaje – tada uložili oko sedam milijuna eura. Hotel Afrodita je kategoriziran kao turističko naselje, a ima 305 postelja u 155 soba, od kojih su i dva apartmana i to je organ koji nikad ne spava", rekao nam je direktor Divić.
Uspješna primjena znanja turističkih stručnjaka stečenog u Opatiji, Irskoj i Americi
Kaže kako je, nakon završetka studija na Turističkom fakultetu u Opatiji, znanje dopunio u Irskoj (Dublin) i Americi te ga uspješno primjenjuje, ne samo u turizmu Makarske rivijere. Inače, Hotel "Afrodita" je smješten između prekasne šljunčane, sunčane i čiste plaže Slatina s istaknutom plavom zastavom, prepunom kupača svakog dana tijekom turističke sezone gdje se uvijek čuju gotovo svi strani jezici.

Jedna od čistih šljunčanih plaža
Goste s plaže vode uređene kamene kaskade prema bazenu i kućicama u tri reda u sklopu hotela izgrađenom na površini od 30.000 metara četvornih. Kažu da se svi ugodno osjećaju u tom zacijelo raskošnom, mirisnom i privlačnom mediteranskom ambijentu, satkanom od kamena zelenila, maslina, palmi, smokava, lavande, lovora, česmine i vrijeska te inog ljekovitog bilja, cvijeća i čiste trave, baš kao u najurednijem i najljepšem botaničkom vrtu.
"Ovo je visoko priznanje hotel Afroditu podiglo na višu razinu pa nam je to, osim potpore i dodatna obveza u daljnjem radu. Naš odnos prema gostima je na prvom mjestu i sve činimo kako bismo im stvorili što ugodniju atmosferu. Hortikultura hotelskog naselja daje poseban mir i ugođaj, ne samo u sobama, vrtu, bazenu ili na plaži, nego u cijelome mjestu. Poslovanje hotela je svakim danom sve bolje, iako je došlo do promjene strukture gostiju, koji zakupljuju i dio fiksnih kapaciteta. No, ovdje ima gostiju gotovo sa svih kontinenata, ali je najviše Ruskinja i Rusa, Nijemaca i Nijemaca, Engleza, Čeha i Mađara", ističe direktor Mišo Divić, dodajući kako hotel radi punom parom, dvadeset i četiri sata.
U „Afroditi“ gosti sa svih kontinenata - najviše Rusa, Nijemaca, Engleza, Čeha, Mađara
Josip Bušelić, direktor smještaja u "Afroditi", također podsjeća kako je diplomirao na splitskom Ekonomskom fakultetu te da u turizmu radi dvanaest godina. Dakako, i on je iznimno zadovoljan visokim priznanjem njemačkog TUI-ja, a još je i pod dojmom nagrade "Marque of Exellence" koju je "Afroditi" još 2006. dodijelila engleska agencija "Thomas Cook". Bušelić ističe kako je hotel dobitnik i niza internih nagrada i priznanja.

Mišo Divić (zdesna)
"Naš je hotel uglavnom namijenjen obiteljskom turizmu, gostima svih uzrasta, gdje vlada i obiteljska atmosfera, a poznat je i po kvalitetnim uslugama, kulturno-zabavnim i inim pratećim sadržajima. Ovdje se najviše ulaže u dodatnu edukaciju stručnog kadra i želja nam je da svim gostima bude dobro, a naša je Afrodita, u čijem se restoranu dnevno spremi 400 obroka, dobila više vrijednih nagrade za izvrsnost usluge, primjerice za 2006. i 2007. godinu. Zahvaljujući turizmu, u ovom je mjestu, i Općini Tučepi, zadnjih godina doista učinjen vidan gospodarski iskorak, što je evidentno u svakom naselju.

Turisti u hotelu
No, turista je u Tučepima svake godine sve više nakon što smo dopunili i proširili turističku ponudu akcijom Kultura u tučepskim zaseocima podno vrhova Biokova. Tim smo projektom posebno dopunili ponudu seoskog turizma, u sklopu kojeg su dodatnim zahvatima uređeni prilazni putovi, staze, šetnice; mnoštvo kapale i kapelica s najpoznatijom crkvom sv. Jure u tom kraju; vrtovi, okoliš, maslinici, dakako i stare dobro uščuvane kamene kuće i druge objekte potvrdivši kako ne želimo ostati samo na klasičnoj turističkoj ponudi mora i sunca. Posebno su uređeni podrumi i odmorišta ispred kuća s pogledom na more odnosno Makarsku rivijeru, Brački kanal", objašnjava Josip Bušelić.
Dopuna turističke ponude "Kultura u tučepskim zaseocima" podno vrhova Biokova
Kaže kako je dosita puno učinjeno i na uređenju tematskih staza u zaseocima podno biokovskih vrhova te na pokretanju kulturnog turizma s etno-zbirkama i proizvodnji zdrave hrane, posebice povrća u obnovljenim i oplemenjenim biokovskim vrtačama i dolcima. Međutim, i Bušelić se raduje ne samo uslijed postignutih rezultata hotela „Afrodita" nego i uspješne realizacije projekta u svezi kulturnog i seoskog turizma na području Općine Tučepi. Dodaje kako su priznanjem njemačkog TUI-ja zadovoljni i gosti koji ističu da je hotelsko osoblje "Afrodite" ljubazno i susretljivo te im je stalo da se svaki gost ugodno osjeća.

Turistički motiv u tučepskom hotelu
"U Afroditi kuham i dobro sam se snašao u ovom poslu zahvaljujući i osoblju koje me je od prvog dana ljudski prihvatilo. Želio bih da u hrvatskom turizmu bude više mladih kuhara i konobara. Volim svoj zanat i zadovoljan sam svime u ovoj hotelskoj kući", iskreno će mladi kuhar Tomislav Augustinov. Recepcionar Goran Mijačka taj posao obavlja 30-ak godina. Kaže kako je visoko priznanje svjetskog turoperatora dodatni poticaj za osoblje "Afrodite". "Najnovija nagrada je omogućila da nam gosti i ubuduće više vjeruju i odaju priznanja. Inače, ovo je priznanje iznimno ne samo za hotel, mjesto Tučepi nego i za turizam na cijeloj Makarskoj rivijeri i u Dalmaciji, te kompletno za hrvatski turizam. Ali bez sudjelovanja svih djelatnika, nikada ne bi bilo tako dobrog uspjeha u tvrtki“, ističe Mijačka, poručujući: „Tu je, dakako, i tradicija u turizmu koja se desetljećima njeguje u Tučepima te prenosi na mlađe naraštaje – kuhare, konobare, recepcionare te sve hotelsko-turističke djelatnike. Iako smo se dokazali u radu, što potvrđuju i naše brojne nagrade, na tome nećemo stati, nego ćemo se i dodatno truditi da u našoj Afroditi sve bude još bolje".
Više gostiju nakon otvaranja tunela sv. Ilije i izgradnje autoceste do Novih Sela
Njegovo mišljenje dijeli i Ilija Lalić, pomoćni recepcionar. No, direktori Divić i Bušelić očekuju kako će taj hotel i tijekom ovoljetne turističke sezone, dakako i u predsezoni i posezoni, ostvariti više noćenja i bolje poslovne rezultate nego lani, dakako uz vidno osvježenje ponude te kuće, ali i odnos svih njezinih zaposlenika koji su prema gostima vedro i veselo ušli u ovogodišnju turističku godinu.

Tučepi - detalj uređenih prostora
Sve govori kako taj hotel nije ostao na onoj klasičnoj ponudi dalmatinskog turizma, odnosno mora i sunca nego je, uz gastronomski milje čuvene dalmatinske kuhinje - u suradnji s tamošnjom turističkom zajednicom, kooperantima uglavnom proizvođača zdrave hrane i pokretača agro-turizma te poslovnih prijatelja - osvježena novim atraktivnim sadržajima, poput kulturno-zabavnih i rekreacijskih programa unutar hotelskog kompleksa te u prirodi: na moru i rijeci Cetini, uz obalu i na padinama Biokova poput izleta, šetnja, penjanja, biciklizma, veslanja, branja plodova. Tako će i hotel „Afrodita“ u Tučepima u dobrom dijelu zadržati stare strane goste, ali i znatno povećati broj novih turista za što se svi spremaju u toj turističkoj destinaciji.

Tučepi
Manje-više računaju na znatno više stranih gostiju tijekom svake turističke predsezone, sezone i posezone nakon što su izgrađene i puštene u promet moderne prometnice poput nove ceste s tunelom sv. Ilije kroz Biokovo Zagvozd-Baška Voda i dionica autoceste Ravča-Nova Sela, dakako i kompletne brze ceste Ploče-Karamatići-Mali Prolog. No, neki ocjenjuju kako bi već tijekom ovogodišnje turističke sezone moglo doći i do možebitno veće prometne gužve na Turističkoj jadranskoj magistrali, primjerice kroz Omiš (grad na ušću Cetine i mjesto Pisak) te u nekim turističkim destinacijama ne samo Makarske rivijere, nego i na trajektnoj vezi Drvenik-Sućuraj, ako se prethodno ne predvide nova dodatna moguća rješenja.
Broj pregleda članka: 384; Uspješnost članka: 28.2
Tagovi: Seoski turizam, Hortikultura, Kamene kuće, Agroturizam, Biokovo, Tučepi, Podbiokovski zaseosci, Afrodita, Tunel sv. Ilije, Kap kulture, Ilija Lalić, Tomislav Augustinov, Goran Mijačka, Eko-etno sela
Ključne riječi članka: kap, kulture, dopuna, seoskog, turizma, hotel, turističke, dakako, hotela, afrodita, turizmu, tijekom, turizma, gostiju, gostima, godina, zaseocima, biokova, podno, priznanje, prema, tučepi, još, sezone, afroditi, divić, bušelić, direktor, četiri, mjestu, gotovo, kulturno, makarske, stare, okoliš, vrhova, hotelu, kamene, odnosno, visoko, tučepima, seoskog, njemačkog, afrodite, nagrada, nijemaca, dobro, dopuna, turističkoj, poput, nagrade, gosti, bolje, najviše, ističe, inače, turoperatora, primjerice, tučepskom, kulture, sklopu, goste, rivijere, kojih, turisti, godine, jedna, uglavnom, ambijentu, hrane, godinu, osoblje, mišo, visoko priznanje, seoskog turizma, turističke sezone, kaže kako, zaseocima podno, mišo divić, tučepskom hotelu, podno vrhova, vrhova biokova, kamene kuće, makarske rivijere, prema gostima, podno vrhova biokova, zaseocima podno vrhova, cijeloj makarskoj rivijeri, kuće podno biokova, dopuna seoskog turizma, direktor Mišo Divić.

Piše: Nedjeljko Musulin

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved