Ravna Gora
Gorski kotar Bike
6.3.2014. 9:00:53h
Goranska biciklistička transverzala duga 260 km
Čovjek sam može odabrati hoće li krenuti na jedan dan, vikend ili pak tjedan do dva, hoće li voziti po ravnom terenu ili uzbrdicama i nizbrdicama, asfaltu ili makadamu, a vlastiti izbor vezan je i uz svaku od pojedinih sedam etapa koje se mogu odvoziti u cjelini ili samo u dijelovima
Sheffield Tiger / flickr.com

»Na razini TZ Kvarnera uskoro ću predložiti da u realizaciju Kvarner Bike programa kao subregija prvi krene Gorski kotar koji kroz svoj projekt Gorski kotar Bike prednjači u odnosu na sve ostale dijelove Primorsko-goranske županije, kako dužinom i umreženošću staza, tako i njihovom označenošću te promidžbom«, istaknuo je Nedo Pinezić , koordinator projekta Kvarner Outdoor na jučerašnjoj radionici »Razvoj cikloturizma u Gorskom kotaru« održanoj u Ravnoj Gori.

Najbolju argumentaciju Pinezićeve najave – potpuno neobične za Gorane koji su u turizmu gotovo uvijek na začelju županijskih turističkih kretanja – potom je predstavljajući projekt Gorski kotar Bike kao novi turistički proizvod dala Mirela Srkoč Šenkinc koja je, uz supruga Bojana i agenciju Promotiv, koautorica ovog projekta u čijoj su realizaciji veliku potporu dale sve goranske turističke zajednice:

Cikloturizam je budućnost
Cikloturizam je budućnost i zbog toga što se u EU sve više ulaže u korištenje bicikla u svakodnevnom životu, rekao je Nedo Pinezić i pojasnio: »Oko 30 milijuna ljudi u Europi više puta tjedno vozi bicikl, a u Njemačkoj 10 posto od ukupnog javnog prijevoza odvija se biciklom! Zahvaljujući tim brojkama, rastu i mogućnosti takve vrste turizma. Te ljude moguće je privući kvalitetnom ponudom«, rekao je Pinezić.

Sedam etapa

»Gorski kotar kao vrlo atraktivna, posebna i zanimljiva bike destinacija trenutačno nudi 260 kilometara uređenih i označenih biciklističkih staza koje se nalaze na području svih devet goranskih općina i gradova, a uz prirodne ljepote koje nude užitak, moguće je na tim stazama posjetiti i niz drugih turističkih lokacija. Goransku biciklističku transverzalu dugu 260 km podijelili smo u sedam različitih etapa kojima su obuhvaćeni svi dijelovi Gorskog kotara, a raznovrsnim tematskim izletima upotpunjujemo ponudu. Svaka je staza obilježana GSP koordinatama, sve su na WEB stranici na kojoj je moguće upoznati se ne samo s karakteristikama svake etape i staze, već i mogućnostima dolaska do drugih turističkih lokaliteta, restorana i smještaja, a pri realizaciji projekta Goranske biciklističke transverzale imali smo financijsku potporu Minstarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, TZ Kvarnera i goranskih lokalnih samouprava«, rekla je Srkoč Šenkinc, dok je njen suprug Bojan, idejni začetnik i glavni autor projekta, naglasio kako se velika pažnja posvećuje promociji na terenu:

  Blizina Kvarnera
»Tako smo ove godine održali trodnevni Bike Demo Tour tijekom kojeg je četrdesetak biciklista savladalo svih 260 kilometara Goranske biciklističke transverzale, a slične ćemo akcije i promocije organizirati i ubuduće, pri čemu nam je veliki adut činjenica da ova transverzala pruža bezbroj raznovrsnih mogućnosti – čovjek sam može odabrati hoće li na nju krenuti na svega jedan dan, vikend ili pak tjedan do dva. Sam može odabrati hoće li voziti po ravnom terenu ili uzbrdicama i nizbrdicama, asfaltu ili makadamu, a vlastiti izbor vezan je i uz svaku od pojedinih sedam etapa koje se mogu odvoziti u cjelini ili samo u dijelovima«, rekao je Šenkinc, naglasivši kako blizina Kvarnera pruža nove mogućnosti razvoja jer je moguće, primjerice, vezati višednevni biciklistički boravak u okviru kojeg će se iz Gorskog kotara spuštati prema moru i otocima ili pak obrnuto, čime se veže i promovira zeleno-plavi turistički koncept Primorsko-goranske županije.

  Istarska iskustva
Iako za dosadašnji rad na ovom projektu Obrt Promotiv Viškovo i goranske turističke zajednice zaslužuju sve pohvale, očigledno je i iz jučerašnjeg druženja da ne misle spavati na lovorikama. Naime, gost radionice bio je Martin Čotar, predstavnik Hrvatskog biciklističkog saveza koji je primjerima iz prakse kroz odlično predavanje svjedočio o razvoju biciklističkog turizma u Istri koja je, kao i u mnogo čemu drugom, daleko ispred ostalih turističkih sredina u Hrvatskoj.

Uspoređujući 2003. i 2013. godinu, Čotar je istaknuo da je prije 10 godina bilo 10 uglavnom neoznačenih staza bez ijedne karte te tek dvije biciklističke utrke: »Danas u Istri postoji 100 uglavnom potpuno označenih staza s jedinstvenom turističkom signalizacijom i kartama za cijelu Istru. Imamo 20 manjih i 5 svjetski renomiranih biciklističkih utrka, educirane bike vodiče te turistički super brand kakav je Parenzana, biciklističko-pješački put kojim u tijeku godine prođe između 200 i 300 tisuća biciklista i pješaka i uz koji su već niknuli smještajni i ugostiteljski objekti, a razvili su se u cijeloj Istri specijalizirani obrti i usluge vezani uz bike turizam (iznajmljivanje bicikla, servis, prijevoz..). Na WEB-u imamo specijaliziranu (www.istrabike.com) stranicu i veliku foto-videogaleriju koja puno znači za promidžbu i privlačenje turista biciklista koji su vrlo dobri gosti, najčešće dolaze s obitelji i ostaju tjedan do dva, a značaj cikloturizma vidi se i iz činjenice da TZ Poreč daje novac za tiskanje biciklističkih karata manjim TZ-ima u unutrašnjosti i uz obalu koje biciklom posjećuju gosti koji borave u Poreču«, rekao je Čotar.

Piše: Marinko Krmpotić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved