Zagreb
Medvednica
5.3.2014. 7:21:16h
Velika preobrazba Medvednice. Evo što će sve narasti na Sljemenu
U planu je helidrom na Krumpirištu i vidikovac na TV tornju, sportsko-rekreacijski centri... Stanovnici Jagodišća strahuju od gradnje golf-terena, nadležni uvjeravaju u suprotno. Postoje varijante idejnog rješenja žičare, ali čeka se donošenje plana
Smooth_O / wikipedia.org

Nova žičara od Dolja, sportsko-rekreacijski centri na područjima bivših kamenoloma, helidrom na Krumpirištu, planinarske staze za osobe s invaliditetom, obnova sanatorija Brestovac, jahačke staze, edukativni centri za posjetitelje, vidikovac na TV tornju... najveće su to promjene u prostornom planu Parka prirode Medvednica, koji bi se prema procjenama stručnjaka trebao donijeti u rujnu.

Još tjedan dana
Javna rasprava o planu traje još točno tjedan dana, a sve primjedbe mogu se dostaviti na adresu Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Republike Austrije 18. To su već učinili stanovnici Podsuseda koji na području Jagodišća posjeduju šume.

– Proučili smo prostorni plan kao i Generalni urbanistički plan (GUP). Ono što nas zanima jest zašto je po članku 67. na području našeg vlasništva moguća gradnja golf-terena, požalili su se na tribini koju je organizirao Zavod za prostorno uređenje grada Zagreba. No, golfa u parku prirode neće biti, uvjerava Aleksandar Bašić, koordinator izrade plana u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Ipak, promjena će biti, a kao najvažniju ističe obnovu Brestovca.

– Za prostor će se izrađivati i poseban urbanistički plan na državnoj razini, a objekt će se obnoviti i oživjeti, kaže Bašić te dodaje kako za Brestovac postoji nekoliko planova namjene. Jedna od njih je korištenje objekta u turističke svrhe. Ono što će u park prirode privući još veći broj posjetitelja su i vidikovci koji će se graditi iznad Vile Rebar, Zakićnice, Oštrca te kod planinarskog doma Grafičar. No najbolji pogled na grad pružat će se s vidikovca na TV tornju.

Izostali važniji projekti
Dugoročan plan parka prirode jest i razvitak seoskog turizma. Važno je i osposobiti izvore vode jer od njih 25 zasad funkcioniraju tek njih četiri. Do najvišeg vrha Medvednice moći će se doći kroz 14 glavnih te 33 sporedna ulaza u park, čije je uređenje također u planu. Na Sljeme će se moći i žičarom, doduše samo sa zagrebačke strane jer se bistranska žičara neće obnavljati.

– Postoji nekoliko varijanti idejnog rješenja, međutim žičara će se graditi tek nakon što se plan i donese,  objasnio je Bašić i dodao da se odustalo od plana koji je žičaru predviđao od okretišta na Mihaljevcu.

Skijalište se zasad neće povećavati, ali na Krumpirište će, po novom planu, u hitnom slučaju moći sletjeti helikopter. A unatoč brojnim promjenama obuhvaćenim planom, iz Parka prirode Medvednica ističu da su veći infrastrukturni projekti ipak izostali.
– Ceste, tuneli i žičare sa sjeverne strane dovodili su u park brojne izletnike, no njihova obnova nije obuhvaćena planom – objasnila je Snježana Malić Limari, ravnateljica PP Medvednice. Svoj mali dio na području parka imaju i studenti Agronomskog fakulteta, kojima će se omogućiti gradnja novih manjih građevina, a tlo koje koriste bit će zaštićeno.

Intervencije
Kamenolomi – novi sportski centri, eksploatacija zabranjena

Kamenolomi u Bizeku, Ivancu, Jelenjim vodama i Vukovu dolu postat će sportsko-rekreacijski centri, a daljnja eksploatacija bit će zabranjena. Kod kamenoloma Bistra planira se povezivanje gradskih i međumjesnih autobusa sa Zagrebom, Zaprešićem i drugim mjestima izvan parka prirode.

Stajalište i okretište planirano je na prometnom terminalu u kamenolomu, a odande će kretati i minibusevi koji će izletnike voziti po parku. Također, na nekim potezima u parku gradit će se i novi sanitarni čvorovi, obnavljat će se postojeće i graditi nove nadstrešnice za prigodne izložbe, edukativne i slične programe. Diljem PP Medvednice predviđene su i nove klupe za posjetitelje parka, informativne ploče te drugi sadržaji.

Piše: Petra Balija, Mateja Šobak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved