Milna
Kao emirati
4.3.2014. 7:30:28h
Bračani: Da nam se umisto nafte barem ukazala Gospa
U Jadranu, pokazalo je upravo provedeno seizmičko istraživanje, ima velikih zaliha nafte i plina, među najvećim nalazištima su i ona kod otoka Brača, pojavio se ogromni potencijal, što je aktualnog ministra gospodarstva navelo na izjavu kako bismo mogli biti Mala Norveška. Tko zna, možda se pretvorimo u šeike, možda nestane sirotinje i kopanja po kontejnerima, da nitko više za komad kruha ne skuplja boce po ulicama…
graham.james.campbell / flickr.com

U Jadranu, pokazalo je upravo provedeno seizmičko istraživanje, ima velikih zaliha nafte i plina, među najvećim nalazištima su i ona kod otoka Brača, pojavio se ogromni potencijal, što je aktualnog ministra gospodarstva navelo na izjavu kako bismo mogli biti Mala Norveška. Tko zna, možda se pretvorimo u šeike, možda nestane sirotinje i kopanja po kontejnerima, da nitko više za komad kruha ne skuplja boce po ulicama…

I sve to zbog crnog zlata koje jedno od svojih izdašnijih nalazišta, kažu, ima u podmorju oko bračke Milne.- Bogati, svaka im čast, otkrili su nam Ameriku. Šta je Kolumbo prema njima!. Ka da Bračani, a posebno mi u Milni, nismo i do sada znali da imamo naftu. Ka da cilo misto nije 70-ih zbog sumporovodika šta je izaša iz INI-ne bušotine gore na poju, na Njivinama iznad Milne, trčalo spašavat živu glavu u Supetar. Tu su naftu tražili još pri puno godin.

Evakuirali su nas svih, cila je Milna smrdila na pokvarena jaja. Pusti đavlu naftu, to je puno bombadurska tema – kažu nam Milnarani.

Nafta znači procvat

Čovjek bi očekivao kako će snovi o Emiratima u Milni biti razgovor broj jedan. A kad tamo, svi se na spomen crnog zlata kostruše. Bune. Smiju. Čude. Mašu rukama. Strahuju. Vrte glavama. Rijetki pokažu malo pozitive. Ali i mahom pitaju što nam treba po ovakvoj južini dolazit zbog pizdarija, kada u mistu ima puno važnijih stvari. Evo recimo katamarana koji kraj Milne prolaze, ali u nju ne staju.

- Milna tone, jadni smo ti mi, najlipše misto u srednjoj Dalmaciji propada. I zato sam ja ZA naftu i vađenje, jer to znači procvat. E da se makar nama pokaže Gospa ka u Međugorju, mi bi bili ka i oni. Postali bi velegrad – kaže Mladen Mladinić.

- Ali ukazala vam se zato nafta. Kao da je to mala stvar. Možda postanete Teksas - repliciramo družini na podnevnoj kavici.

- Je, ali nije ovo Teksas. Ovo je Milna. Selo moje malo. Nek oni “teksuju” dalje, ili mi maknu kuću. A govorili su prije 30 godina da ćemo bit Kalifornija. Sad da ćemo postat Norveška. Prva nas je bušotina iselila, kakve smo sriće, bit će tako i opet. I zato nek manje govore i budu realni. S naftom bi propa naš turizam. Pa nećemo valjda na 500 metara gledat ta gadna postrojenja. Milna je zato protiv - kaže Stipe Restović.

Zagađenje mora

U tom grmu leži zec, Milnarani se plaše puno toga. Prvo onog starog zbjega. Pa onda da će im industrija zagaditi turizam, otjerati jahtaše, vlasnike kuća, onečistiti more. Nije to mala stvar, nitko ih ništa pitao nije, nitko im ništa pojasnio nije, nitko im se obratio nije, a tri bračka ministra imaju. U epicentru su priče, a za sva zbivanja čuju od medija. Tako su i saznali kako u travnju započinju natječaji za koncesiju 29 blokova za istraživanje, u siječnju i veljači radovi, a u roku od pet godina eksploatacija.

- Ali di, koliko tih postrojenja stiže, koliko daleko od kopna, od Hvara, Bola, nas, Šolte? Oće bit u kanalu? Di? Pa neće valjda sletit ovde u valu, ili tu na ovom plovnom putu? Bilo bi logično da bude dalje dole na dubljem, van na jug. Ma jel znate kako je u mistu strah zavlada, iracionalan je, ali je tu. Ne znamo šta nam se sprema, neobaviješteni smo – kaže Ivica Poklepović iz općine.

I zato neke glave predlažu pod A) posjet stručnjaka koji će im pojasniti što se događa. Pod B) referendum. Pa da se vidi kom obojci, kom opanci, ili što narod želi. U tom pravcu idu i razmišljanja općinskog donačelnika Ive Prebande koji drži kako treba stati na balun, izvagati sve dobro i loše. Love uvijek fali, a od silnih poreza, prireza, naknada i doprinosa skupilo bi se nešto za Općinu. Ali ako to donosi šporkicu, buku, kraj turizma, ili lijepog pogleda, tada lova ne znači puno.

- Mi mislimo da nas ipak treba netko posjetiti, i to netko od stručnjaka, pa nam pojasniti što se događa, očekuje, što će se prominit. A onda treba pitat narod, to je red. Ne more se platforma zasadit samo tako – kaže donačelnik Ivo Prebanda.

Ima i još jedna stavka. Platforma bi donijela radna mjesta, procvat dućana, bilo bi i potražnje za ženskom radnom snagom. Zna se kako tamo gdje dođu žene, dolaze i ljubavi, pa i brakovi. A ako u ovom kraju nečega ne fali, onda su to stari momci. Crno zlato donijelo bi lako i zlato na prstu.

- Nego kako. Ništa oni ne razume. Momci dovlače cure, cure brak, s njim u paketu dolaze i dica. Pogledaj Postira, tamo su iz Vlaške došle ženske, čeljad se razmožila, sve je živnulo. Ja sam prvi za naftu. Nek postrojenja budu doli put otvorenog mora, di nikom ne smetaju. Bit će i para. Od sto eura, nek 30 ostane u mistu, i puna šaka brade – kaže vizionar Nikša Trebotić.

Kažemo vizionar jer nas je upravo on sa svojim milnaranskim prijateljem Pjerom Restovićem prije nepune dvije godine dozvao na priču o staroj INI-noj bušotini ponad mjesta. Kada smo je objavili, bilo je onih što su nam se smijali. Ajde da ih čujemo sada? Sada imamo i konkretne friške dokaze da se ispod nas, tko zna, možda uistinu nalazi bolja budućnost. Mala Norveška? Pa zašto ne.

Piše: Tanja Šimundić Bendić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved