Vukovar
Kontinentalni turizam
26.3.2015. 6:07:54h
Turisti s kruzera u gradu ne ostave gotovo ni lipe
Lani ih je bilo 31.000, ali čim pristanu, čekaju ih autobusi i voze dalje, ogorčen je ugostitelj P. Josić
Roderick Eime / flickr.com

Vukovar je u proteklih desetak godina postao rekorder među gradovima u kontinentalnoj Hrvatskoj po broju pristajanja riječnih kruzera s turistima iz cijeloga svijeta. Prema službenim podacima, lani ih je pristalo 235, a na njima je bilo više od 31 tisuću ljudi. Kalendar pristajanja za ovu godinu još nije gotov, tako da se točan broj ne zna, ali očekuje se da će kruzera biti kao lani.

Dolar ili dva za sladoled
No, najmanje koristi od pristajanja kruzera s turistima, unatoč impresivnim brojkama, imaju Vukovar i njegovi ugostitelji, prodavači suvenira, muzej...

– Riječni turizam zapravo je veliki poraz Vukovara. Nemoguće je da od tolikog broja kruzera i turista koji dolaze s njima sam grad gotovo nema nikakve koristi. Oni ovdje dođu, ali odmah ih čekaju spremni autobusi i voze dalje. Na kraju ih opet samo vrate, nakon čega ubrzo isplove dalje. U gradu ti turisti ne ostave ništa novca – smatra vukovarski ugostitelj Pavao Josić, vlasnik obiteljskog hotela Vila Vanda.

I zaista, većina tih turista gotovo da ne vidi ništa od gradskih znamenitosti, ne posjete muzej, ne doznaju više o nalazištu Vučedol... Kako na brodovima imaju sve, ni ne potroše ništa, tako da su poznate priče iz gradskih mjenjačnica u koje su dolazili promijeniti dolar ili dva da kupe sladoled.

– Obični građani, udruge i mali ugostitelji pokrenuli su ratni turizam u Vukovaru koji nam je potom država jednostavno otela. A u ovu vrstu vukovarskog turizma nama se ne dopušta ulazak – ističe Josić.

Ključne su agencije
Ravnateljica vukovarske Turističke zajednice Jasna Babić kaže da turistički djelatnici iz godine u godinu više rade na poboljšanju situacije, ali i kako su u cijeloj priči zapravo ključne agencije na tržištu koje svoje aranžmane prodaju turistima.

– Njihovo putovanje određeno je programom agencije. Bilo bi dobro kada bi im se reklo da mogu, ako žele, ostati u Vukovaru, gdje bi imali osigurane razne sadržaje – smatra Jasna Babić.

Piše: Branimir Bradarić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved