Zagreb
Gradski turizam
25.3.2015. 5:05:31h
Širenje apartmana: Noć u iznajmljenom stanu i 110 eura
U dvije godine broj apartmana za iznajmljivanje u Zagrebu sa 250 skočio na čak 1200
Nicolas Vollmer / flickr.com

Unatoč činjenici da apartmana za kratkoročni najam nikad nije bilo više, taj dio tržišta u gradskom turizmu i dalje buja.

Očit primjer vidljiv je u udruženju Apartmani u centru Zagreba, koje se, otkako su ga osnovali prije godinu i pol, od tri proširilo na 13 apartmana, od čega se posljednjih nekoliko mjeseci otvorilo njih pet.

Posuđuju i vlastite bicikle
– Još dva su u planu. Oba bi trebala biti gotova kroz nekoliko tjedana – rekao je Bruno Babić, koji vodi mrežu Apartmana u centru Zagreba. Kada su krenuli u posao prije dvije godine, u Zagrebu je, dodaje, bilo 250 stanova za kratkoročni najam, a sada ih je 1200. No, drži da će velik dio njih otpasti kad se stabilizira tržište nekretnina.

– Mnogi iznajmljuju nekretninu koju su naslijedili – kaže Babić te dodaje da je ključ uspjeha u davanju dodatnih usluga, kao što je pomaganje turistima u organiziranju izleta, rezerviranje smještaja u drugom gradu, dočekati ih i odvesti na aerodrom... Bilo je slučajeva da se posuđuju i vlastiti bicikli jer stranci žele takvu vrstu obilaska, kazala je Anita Pevek Skorić, koja se zajedno sa suprugom Franom Skorićem pridružila Babićevoj mreži. Otvorili su apartman Kokopelli u staroj Vlaškoj, preko puta Ban centra. Još tri drže na Šalati. I zadovoljni su popunjenošću, iako su ljutiti na one koji iznajmljuju neregistrirane stanove i ruše cijene.

– Ovakva udruženja puno pomažu bilo kojem iznajmljivaču, trebao bi ih imati svaki dio grada – rekla je Anita Pevek Skorić. Još jedan novi apartman početkom godine otvorio se u Tkalči. Nekad stari stančić od 40 kvadrata odmilja zovu Lavanda, a supružnici Zorica i Nenad Jambrović iznajmljuju ga za 60 eura po noći za dvoje. Prije mjesec dana otvorila su se i tri apartmana u Teslinoj, naziva Centroom, a jedan od njih ima kategoriju pet zvjezdica.

Najviše upita od Rusa
– Svi apartmani imaju nezapaljive zavjese, a prilagodili smo se i zahtjevu svjetlećih putokaza u podu prema izlazu. Postavili smo ih u obliku led lampica uz ciglene zidove, a može se mijenjati i jačina svjetla – rekla je Ida Maržić koja apartmane vodi zajedno s partnerom Tomislavom Crljenkom. Cijena ovog apartmana s pet zvjezdica je 110 eura izvan sezone, a najviše upita i rezervacija dobili su od Rusa, Engleza i Norvežana.

Piše: Petra Balija

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved