Loša popunjenost
23.3.2015. 12:10:04h
Turistički kapaciteti na zadarskom području imaju iskorištenost od svega 70 dana
Već sama činjenica da je Zadarska županija je po broju dolazaka i noćenja lani bila na 4. mjestu u Hrvatskoj, s 10,78 posto sudjelovanja u dolascima te 14 posto u noćenjima, dovoljan je alarm za promjene u turizmu koji je strateško opredjeljenje Zadarske županije.
PR photo

Danas se održava sjednica Vijeća Turističke zajednice Zadarske županije na kojoj će se analizirati i turistički promet u prošloj godini.

Dolaskom direktorice Mihaele Kadije, prvi put je turistički ured napravio analizu stanja smještajnih kapaciteta, sezone, strukture gostiju.

Već sama činjenica da je Zadarska županija je po broju dolazaka i noćenja lani bila na 4. mjestu u Hrvatskoj, s 10,78 posto sudjelovanja u dolascima te 14 posto u noćenjima, dovoljan je alarm za promjene u turizmu koji je strateško opredjeljenje Zadarske županije.

U 2014. godini je Zadarska županije po prvi prešla broj od 10 milijuna noćenja. Međutim, prosječan boravak gostiju smanjio se u usporedbi s 2013. godinom.
Broj dana boravka gostiju u hotelima i turističkim naseljima se smanjio na četiri dana.

Kod kampova je prosječan boravak također smanjen na 7,3 dana, a u privatnom smještaju na 7,3 dana. U odmaralištima je broj dana boravka pao s 3,0 na 2,8 dana. Kod chartera se neznatno povećao na 5,9 dana, dok se u kućama za odmor je povećanje na 14,2 dana. Ukupno je prosječan broj dana boravka bio 6,9 dana.

Najveća iskorištenost je u hotelima 181 dan, slijede kampovi sa 79 dana te privatni smještaj sa samo 53 dana. I iz ovih podataka je vidljiv sezonski karakter turizma na zadarskom području, kao i premala iskorištenost hotelskog kapaciteta, ali i ostalih vrsta kapaciteta. Ukupna iskorištenost kapaciteta je 70 dana.

Njemačka je i po broju noćenja i po dolascima na 1. mjestu, slijedi Slovenija, Češka i Austrija. Poljska ima pad, Slovačka rast kao i Mađarska i Italija. U strukturi gostiju Nizozemska bilježi pad, Francuska ima isti broj noćenja kao 2013. i 2,59% učešća.

Piše: D.M.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved