Bojazan
3.3.2014. 15:36:37h
Svibanj bez praznika i s manje gostiju na Jadranu
Ove godine, kada Uskrs za turističke radnike u drugoj polovini travnja pada u povoljno vrijeme za otvaranje hotela i njihov dobar start u turističku predsezonu, čini se kako bi domaćim hotelijerima sporan, za dobru popunjenost iz Njemačke kao najvažnije emitivne zemlje, mogao biti – svibanj.
Chadica / flickr.com

Ove godine, kada Uskrs za turističke radnike u drugoj polovini travnja pada u povoljno vrijeme za otvaranje hotela i njihov dobar start u turističku predsezonu, čini se kako bi domaćim hotelijerima sporan, za dobru popunjenost iz Njemačke kao najvažnije emitivne zemlje, mogao biti – svibanj.

Na to su proteklih dana održavanja najvećeg bavarskog sajma turizma i putovanja FREE u Münchenu, naše turističke operativce upozorili njemački partneri, jer su se, upravo obrnuto nego lanjske godine, svi vjerski blagdani ove godine “smjestili” u lipnju. Zbog toga je već sada u tablicama popunjenosti za ovu sezonu kod velikih hotelskih kuća vidljivo kako svibanjski “booking” zapinje, dok su neki dijelovi lipnja trenutno najbolje popunjeni u cijeloj godini!

Na to su u poslovnim razgovorima s ministrom turizma Darkom Lorencinom i direktoricom HTZ-a Meri Matešić, veliki njemački turoperatori poput TUI-ja i FTI-ja ukazali već sada, nadajući se kako će hrvatski hotelijeri prilagoditi ponudu i cijene u svibnju realnom stanju na tržištu u tom mjesecu.

– Ovog trenutka u našem “rasteru” popunjenosti i zanimanja gostiju najviše rupa je u razdoblju od 4. svibnja do 28. svibnja. Travanj bi mogao biti dobar jer su u Bavarskoj tada školski praznici u vrijeme Uskrsa i puno obitelji će ih spajati s Praznikom rada.

Tako su kraj travnja i sam početak svibnja odlično popunjeni, baš kao i lipanj u kojemu su prva tri tjedna već na tržištu u Njemačkoj jako dobro rezervirana za put u Hrvatsku.

No, tri tjedna svibnja nikako da krenu i mislim da je sada pravo vrijeme okrenuti se tim terminima i napraviti sve što se može da nam nakon uskrsnih blagdana hoteli ne ostanu (polu)prazni – kaže Selimir Ognjenović, direktor ID Riva Toursa iz Münchena.

Hrvatski hotelijeri, međutim, uglavnom još nisu svojim partnerima u Njemačkoj ponudili posebne aktivnosti za bolju prodaju u svibnju, pa se na tržištu još ne nude ni cjenovni ni sadržajni ustupci koji bi predsezonske goste ipak “skrenuli” prema Jadranu.

Poznato je, naime, da se gosti u tim manje atrktivnim mjesecima privlače, među ostalim, i velikim popustima za djecu, besplatnim danom boravka, dodatnim izletima uključenim u cijenu i slično, što u konačnici umanji konačni trošak gosta na odmoru i privuče ga. A upravo to rade ovih dana u Njemačkoj sve agresivnije i nametljivije Španjolska, Turska, Grčka i Tunis, koje u predsezoni nude cjenovno atraktivnije aranžmane.

Piše: R. Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved