Zabok
Novi hotel
3.3.2014. 15:23:03h
Četiri milijuna kuna za novi hotel u Zaboku
Imamo škole, imamo hotele i restorane, a jesmo li dovoljno učinili da za njih pripremimo kvalitetni kadar?
/ zagorje.com

Naše strukovne škole oskudijevaju novcem za materijalne troškove, pa često nedostaje materijala potrebnih za odvijanje praktične nastave. Što onda očekivati od strojobravara koji nisu mogli u školskoj radionici izrađivati predmete na tokarskome stroju, a na praksi kod majstora dogurali su tek do metle za čišćenje radionice ili prenošenja sanduka u skladište. Kako naučiti krojača samostalno raditi, ako nije imao platna kojega bi krojio i šivao tijekom školovanja.
 
Dolazimo tako i do kuhara. Škole se moraju na razne načine snalaziti u nabavi potrebnih namirnica kako bi učenici mogli kuhati jela o kojima su učili. Na praksi im ne gine pranje suđa i tu je kraj. Možda smo malo pregrubo postavili sadašnje stanje na koje škole same ne mogu utjecati. Ali, stvari se ipak mogu promijeniti, posebno za učenike u turističko-ugostiteljskome smjeru, koji i u ovim uvjetima školovanja na raznim natjecanjima odnose pobjede. Sada imamo i studij turističkoga menadžmenta u Zaboku.

Pomaci u turističkoj ponudi

-Posljednjih nekoliko godina napravljeni su veliki pomaci u pogledu turističke ponude te danas u županiji postoji bogata turistička ponuda s 2154 ležaja, hoteli s četiri zvjezdice, obnovljeni muzeji, uređeni dvorci, kulturna i prirodna baština. Krapinsko-zagorska županija se posljednjih godina smjestila pri samom vrhu ljestvice kontinentalnih županija prema broju noćenja. U 2013. godini na Danima hrvatskoga turizma u Zadru naši su mali hoteli zauzeli prvo i treće mjesto. Tomu svakako doprinosi i izvrsno srednjoškolsko obrazovanje s vrhunskim stručnjacima u turizmu i ugostiteljstvu, koje je potrebno kontinuirano razvijati i nadograđivati. Kako znanje učenika i studenata, tako i znanje i vještine nastavničkoga kadra – kaže u projektu Regionalnoga centra voditeljica projekta Martina Jantol iz ZARA-e.

Centar kompetencija za regiju

Stariji se čitatelji sjećaju odličnoga restorana Ugostiteljske škole u zagrebačkoj Frankopanskoj ulici gdje su đaci i kuhali i posluživali. Jednako je i u Poreču na Trgu Joakima Rakovca . Na taj se način kadrovi školuju, a sami održavaju pogon praktične nastave. Bit će tako za koju godinu i u Zaboku, gdje se priprema gradnja jednoga hotela s restoranom, koji će riješiti problem nedostatka smještajnih kapaciteta u gradu, a ujedno djelovati kao Regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo.Jednostavnije rečeno, projekt u prvoj fazi predviđa izgradnju objekta s prostorom za održavanje nastave, kabinetima i drugim sadržajima veličine 2560 m2, praktikumima za kuharstvo, slastičarstvo i posluživanje od 560 m2, višenamjenskom dvoranom te pokaznim hotelom i restoranom otvorenoga tipa sa 25 soba i 100 sjedećih mjesta. U drugoj se fazi projektapredviđa osposobljavanje nastavnog osoblja. Vrijednost projekta je 4 milijuna eura, a korist obostrana.

-Ministarstvo turizma je putem Strategije razvoja turizma 2014.-2020. definiralo jačanje poveznice obrazovanja i realnog sektora putem stvaranja centra kompetencija. Krapinsko-zagorska županija je krenula u tom pravcu osnivanja Regionalnog centra za turizam i ugostiteljstvo koji bi obuhvatio područje središnjega dijela Republike Hrvatske s ciljem jačanja konkurentnosti turističkoga sektora. Opći cilj projekta je razvoj ljudskih potencijala na području Sjeverozapadne Hrvatske, a specifični ciljevi su poboljšanje kvalitete pružanja turističko-ugostiteljskih usluga, unapređenje vještina polaznika edukacija iz područja turizma i ugostiteljstva te unapređenje vještina ljudskih resursa kroz cjeloživotno učenje – objašnjava Martina Jantol.

U projekt su se uključile Srednja škola Zabok, Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac, Srednja škola Prelog, Hotelijersko-turistička škola Zagreb, Šolski center Šentjur (SLO), Pučko otvoreno učilište Zabok, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Zagorska razvoja agencija (ZARA). Centar će se graditi na prostoru bivšega igrališta NK Mladosti između današnjega Autobusnoga kolodvora i Gimnazije.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved