Nova tržišta
13.3.2015. 6:41:42h
Trebamo biti ambiciozniji na tržištu Brazila, Rusije...
Vrijeme je za nove korake i izazove! Hrvatski turizam trebao bi se ambicioznije predstavljati na tržištima BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) kao i u američkim, ali i arapskim i dalekoistočnim azijskim zemljama, umjesto da se isključivo fokusira na privlačenje gostiju susjednih zemalja, koji uglavnom pripadaju srednjoj i nižoj klasi.
BOMBMAN / flickr.com

Vrijeme je za nove korake i izazove! Hrvatski turizam trebao bi se ambicioznije predstavljati na tržištima BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) kao i u američkim, ali i arapskim i dalekoistočnim azijskim zemljama, umjesto da se isključivo fokusira na privlačenje gostiju susjednih zemalja, koji uglavnom pripadaju srednjoj i nižoj klasi.

Trebali bi dakle privući goste bogate srednje klase koji odsjedaju u visoko kategoriziranim hotelima (isključivo četiri i pet zvjezdica) ili privatnom visokokategoriziranom smještaju, a dnevno troše 99 eura, što je znatno više od trenutne prosječne potrošnje od 66 eura - istaknula je na konferenciji "Nova tržišta" koja se u četvrtak ujutro održala u hotelu Atrium, Katarina Miličević iz Instituta za turizam.

Goste iz zemalja BRICS-a karakterizira visoka sezonalnost, ipak u Hrvatskoj ostvare samo tri posto od ukupnih turističkih noćenja. Budući da su ludi za europskim proizvodima najveći prioritet im je šoping.

- Prije godinu dana vodili smo u Dubrovnik goste iz ovih zemalja. Bili su oduševljeni ljepotama luke i Straduna, dobro su jeli, ali ostali su šokirani kada su uvidjeli da na Stradunu ne mogu ne mogu kupiti skoro nijedan vodeći svjetski brend. Za ovako zahtjevne goste, koji su spremni potrošiti desetak tisuća dolara u nekoliko trgovina, trebalo bi dobro pripremiti tržište - kazala je Miličević.

Inače, Hrvatska turistička zajednica do 2020. godine nema u planu značajnije ulagati na tržišta BRICS-a, ali ni SAD-a ni Kanade. Prosječno, 60 milijuna Amerikanca putuje u razne svjetske destinacije, u Europu ih dođe 11,5 milijuna, ali tek svaki pedeseti Amerikanac dođe u Hrvatsku gdje se u prosjeku zadrži dva i pol dana, dok u Španjolskoj boravi osam do deset dana.

Svakako bi se trebali više predstavljati i u arapskim zemljama: Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Kataru, Omanu, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Osim nedovoljne promocije, problem je i komplicirani vizni sustav, ali i proizvodni portfelj koji samo djelomično odgovara potrebama gostiju.

- Jedan od najboljih primjera je ljetovanje građanina jedne od ovih zemalja koji je otišao u Austriju i zakupio čitav hotel budući da je poveo tri zakonite supruge, dvanaestero djece i četiri sluškinje. Hrvatska nažalost uopće nema ostvarenih noćenja turista iz Saudijske Arabije i Bahreina, iako oni u prosjeku za sedmodnevnog boravka potroše oko 13.5000 dolara. Riječ je o zahtjevnim gostima kojima se treba prilagoditi, no spremni su svaku uslugu dobro platiti. Primjerice, Hrvatska još nema halal plažu, dakle plaže zatvorenog tipa na kojima se zbog vjerskih običaja žene ne kupaju u bikiniju nego su pokrivene do koljena, a konzumira se hrana prilagođena njihovim običajima - kazala je Miličević.

Na konferenciji je sudjelovao i Agus Sardjana, veleposlanik Indonezije, zemlje iz koje od 2011. Hrvatska ima porast posjeta od čak 83 posto.

Rat, sport, Jugoslavija, Balkan, Rusija, ali i lijepe plaže, prirodne ljepote i Mediteran glavne su asocijacije putnika diljem svijeta na Lijepu našu. Prema istraživanja Instituta za turizam Davor Šuker, Luka Modrić i Goran Višnjić najpoznatija su lica koja cijeli svijet asociraju na Hrvatsku.

Piše: Tihana Marović
Link na originalni lanak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved