Kinezi pred vratima
10.3.2015. 15:43:49h
Lorencin i Liang Liming: Hrvatska želi više kineskih turista
Delegacija kineske županije Zhejiang, predvođena zamjenicom župana Liang Liming, u posjetu je Hrvatskoj te su se danas susreli s ministrom turizma Darkom Lorencinom. Ovo je prvi posjet jedne kineske delegacije u Hrvatsku u Godini Koze.
Patrick Gaudin / flickr.com

Delegacija kineske županije Zhejiang, predvođena zamjenicom župana Liang Liming, u posjetu je Hrvatskoj te su se danas susreli s ministrom turizma Darkom Lorencinom. Ovo je prvi posjet jedne kineske delegacije u Hrvatsku u Godini Koze. „Zhejiang je jedna od najrazvijenih županija u Kini. Broj stanovnika premašuje 54 milijuna, a BDP županije je premašio 4000 milijardi kineskih yuana. Glavni grad Hangzhou, čuveni je kulturni i turistički grad u Kini. Upravo iz ove županije putuje najviše turista izvan Kine. Samo ovih dana, tijekom blagdana Kineske Nove Godine, broj turista koji je otputovao u inozemstvo je bio oko 900 tisuća,“ naglasila je Liang Liming.

Predstavnici kineske delegacije pozvali su ministra Lorencina da zajedno s turističkim sektorom u u prvoj polovini ove godine održi posebnu svečanu promociju Hrvatske u gradovima Hangzhou i Ningbo.

Liming je naglasila kako zna da Hrvatska ima bogate turističke resurse, dugu povijest i prirodne i pomorske ljepote, kao i njihova pokrajina, koja bilježi godišnje 600 milijuna domaćih turista i 9,2 milijuna stranih turista.

Hrvatska iz godine u godinu bilježi porast turista iz Kine. U 2014.godini Hrvatsku je posjetilo 60 tisuća kineskih turista koji su ostvarili 90 tisuća noćenja, što je 40% više nego u 2013.godini. Ministar Lorencin prošle je godine dva puta posjetio Kinu, gdje je razgovarao s predstavnicima Kineske nacionalne turističke administracije, s avioprijevoznicima i turoperatorima kako bi se unaprijedila turistička suradnja te potencijalno uspostavila direktna avionska linija iz Kine za Hrvatsku.

U razdoblju od 2009. do 2014. razvidan je snažan rast turističkog prometa s kineskog emitivnog tržišta u Hrvatskoj. Broj noćenja u tom razdoblju povećan je skoro 6 puta. Gledano po mjesecima glavnina kineskih turista posjećuje Hrvatsku u razdoblju od svibnja do listopada, s time da se vrhunac broja dolazaka postiže u posezonskim mjesecima tj. u rujnu i listopadu. Daleko najveći broj kineskih turista u Hrvatsku dolazi organizirano, najčešće u sklopu regionalne ture.

„S obzirom na velik potencijal s kineskog tržišta želja nam je uspostaviti snažniju suradnju između zemalja, te privući više turista. Također, Kinezi su po prvi puta na ljestvici zemalja iz kojih ljudi najviše putuju zamijenili Njemačku te je to tržište iznimno interesantno i Hrvatskoj, koja ima mnogo toga za ponuditi i izvan ljetnih mjeseci kada kineski turisti putuju u Europu. Ove godine Hrvatska i obilježavamo 10. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa te stoga čestitam i ovu obljetnicu kineskim kolegama ,“ naglasio je ministar turizma Darko Lorencin.

Lorencin je zamjenici župana predstavio strateške dokumente koji su se pripremali protekle dvije godine, Strategiju razvoja turizma i Strateški marketing plan, njihove ciljeve i investicije koje se planiraju ove godine u hrvatski turistički sektor. Rekao je i kako nam je cilj što se Kine tiče jačanje suradnje između hrvatskih i kineskih turoperatora. Također je  preko veleposlanice Deng Ying uputio poziv predstavnicima NR Kine da u svibnju dođu u Rovinj na 100. sjednicu Izvršnog vijeća UNWTO-a. Naime, Kina je članica Izvršnog vijeća UNWTO-a koja je  pružila potporu kandidaturi RH za domaćinstvo 100. sjednice Izvršnog vijeća.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved