Šansa za Hrvatsku
5.3.2015. 4:05:43h
Rusi bi Azurnu obalu mogli zamijeniti našim Jadranom?
Hrvatska sprema aktivniju promociju, a mogli bi joj se okrenuti i ruski turisti koji su prijašnjih godina ljetovali u najskupljim talijanskim i francuskim hotelima, vele u moskovskom predstavništvu HTZ-a
Antoine K / flickr.com

Maloprodajne su cijene u ruskim trgovinama u prva dva mjeseca ove godine skočile čak 30 posto, plaće ne prate pad rublje, a ekonomskim se problemima ne nazire kraj. Ruse to okupira i muči, svjedoče naši ljudi koji žive u toj zemlji, više nego politička situacija i sukobi u Ukrajini. Zabrinuti su i turistički domaćini u Turskoj, Grčkoj, Egiptu, gdje ugošćavaju po nekoliko milijuna ruskih turista. Što će biti sa sezonom pitaju se i u Crnoj Gori, koju posjećuje nekoliko stotina tisuća Rusa. Hrvatska s nepunih 150.000 gostiju iz Rusije ima ponajmanje razloga za brigu. Čak štoviše. u 2015. se možda i preokrenu negativni trendovi, procjenjuju u uredu Hrvatske turističke zajednice u Moskvi. Pad broja ruskih gostiju počeo je ulaskom Hrvatske u EU i uvođenjem viza, a lani ih je, recimo, bilo 12 posto manje nego 2013.

- Situacija jest nejasna i nepredvidljiva, Turoperatori još ne daju podatke, ali očigledno je da se navike zbog krize masovno mijenjaju. Rusi koji su godišnje četiri puta išli u inozemstvo sada će možda putovati triput, oni koji su išli dvaput možda će na jedno putovanje. Oni koji su odsjedali u hotelima s pet zvjezdica, sada će možda u četiri zvjezdice. Istina, neki će se i odreći putovanja, uopće, ali Hrvatska ima svoju šansu. Naše brojke nisu velike, za plus nam treba nekoliko tisuća gostiju više, a ove godine radimo snažniju, aktivniju promociju. Povrh toga, hrvatskom Jadranu sad bi se mogli bi se okrenuti i neki koji su si prijašnjih godina ljetovali u najskupljim talijanskim i francuskim hotelima - kaže Rajko Ružička, direktor Hrvatske turističke zajednice u Moskvi.

Da to nije nemoguća misija dokaz je Kvarner koji je lani, unatočminusima na nacionalnoj razini, dosegnuo tri posto više noćenja ruskih gostiju.

Piše: Radmila Kovačević

Samo 10 posto Rusa ne namjerava putovati u inozemstvo
67%
Rusa u 2015. planira putovati jednako ili čak i više nego u 2014. prema istraživanju World Travel Monitor. Nešto više od 20% smanjit će broj svojih putovanja, a 10% ne namjerava putovati u inozemstvo.        

1%
posto manje Rusa putovalo je u inozemstvo u prvih osam mjeseci 2014. I to uglavnom zbog činjenice da se prepolovio broj putnika za Ukrajinu, jednu od popularnijih destinacija za Ruse. Ostale su turističke zemlje knjižile i do deset posto više ruskih turista.

31,5 milijuna
Rusa putovalo je u 2013. izvan granica svoje zemlje, što je dvostruko više nego 2015.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved