Beli Manastir
Valentinovo u baranji
13.2.2015. 11:48:32h
Od Baranjske fatalne ljubavi do Venerina kolačića
Baranjski su ugostitelji u povodu Valentinova osmislili prigodne jelovnike i također ih prigodno nazvali.
tomislav medak / flickr.com

Baranjski su ugostitelji u povodu Valentinova osmislili prigodne jelovnike i također ih prigodno nazvali. Svi zaljubljeni, ali i ostali gurmani, u karanačkoj Baranjskoj kući mogu okusiti Ljubavnu idilu Baranje - krem-juhu od povrća s krutonima (pržene kockice kruha), nakon koje slijedi pureći odrezak na žaru punjen kulenom, gljivama, jajima i kiselim krastavcima, uz pekarski krumpir iz krušne peći, odnosno palentu sa žara. Odlučite li se za riblji meni, valja kušati Riječnu romansu - bistru riblju juhu, te filet smuđa u košuljici od vrhnja s povrćem na žaru, rižom i miješanom salatom. Osmislili su Karančani i Baranjsku fatalnu ljubav, hladnu platu s baranjskim kulenom, šunkom, kobasicom, švarglom, čvarcima, tvrdim i svježim sirom, nakon čega na stolove stiže punjena vješalica u omotu od slanine s pekarskim krumpirom, povrćem sa žara i miješanom salatom. Uz sva jela predviđen je i desert, ali i kušanje Kalazićevih odnosno vina vinarije Feravino. Nakon jela najbolje je opustiti se šetajući Ulicom zaboravljenog vremena...
Ništa manje slasno neće biti ni u Piroš čizmi, u Suzi, koja je osigurala besplatno noćenje za najzaljubljeniji par (prvi par koji rezervira večeru). Svi ostali zaljubljeni ostvaruju noćenje s doručkom u pola cijene. Naiđete li na Valentinovo u Piroš čizmu, možete nazočiti Afrodizijak partyju, ali i kušati jedinstvena jela. Meni Ljubavne degustacije, primjerice, sadržava aperitiv kuće uz Vrckave šljive, Pikantni poticaj (baršunasta krem-juha od ribe, račića i povrća s noklicama od bundeve), Smuđa u strasnom zagrljaju (pohana rolica punjena smuđem i dimljenim šaranom na povrću i umaku od jogurta), Jastuk iskušenja (pileća prsa, sir i gljive u lisnatom tijestu na postelji od hrskavog povrća) te Venerin kolačić (kolač od bijele čokolade punjen umakom od jagode na krem-zrcalu od vanilije). I sve to uz nastup Baranjskiog trija. Obiteljski podrum Josić dan uoči Valentinova i na sam Dan zaljubljenih priprema menije za dvije osobe. Bit će kod Josića punjenih pilećih prsa u gurmanskom umaku od gljiva, prženog soma sa sjemenkama, sve uz tamburaše.

Piše: Ivica Getto

I hotelijeri spremni
I hotel Patria spremno dočekuje Valentinovo. Osim nastupa TS-a Panonina, belomanastirski hotelijeri pripremaju nekoliko juha (gusta juha od hokaido tikve, teleća ragu juha i krem-juha od brokule), teleći odrezak u umaku od cvjetače i šparoge, pureće rolice punjene mozzarelom i pršutom na žaru, pohani pileći file sa suhim šljivama i slaninom, pastrvu u umaku od kopra... Spustili su i cijene noćenja, koje će tom prigodom biti 300 kuna za sobu.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved