Imamo količinu, ali ne i kvalitetu
9.2.2015. 5:07:26h
Turisti ništa ne troše, a za kulturu ih boli briga!
Prosječan turist koji posjećuje Hrvatsku dnevno za sve usluge i troškove na odmoru potroši ukupno 66,36 eura, od čega najveći dio ide na smještaj, dok u isto vrijeme u Španjolskoj turisti za iste usluge troše gotovo dvostruko više, odnosno 109 eura dnevno!
Artis Pupins / flickr.com

Prosječan turist koji posjećuje Hrvatsku dnevno za sve usluge i troškove na odmoru potroši ukupno 66,36 eura, od čega najveći dio ide na smještaj, dok u isto vrijeme u Španjolskoj turisti za iste usluge troše gotovo dvostruko više, odnosno 109 eura dnevno!

To zapravo ne treba čuditi kada se zna da gost u Hrvatskoj za potrebe kulture na odmoru potroši tek nevjerojatnih 0,9 eura dnevno, ili sedam kuna, za zabavu 3,06 eura dnevno (25 kuna), za sport 1,83 eura (14 kuna), a za izlete 1,57 eura dnevno (11 kuna). Čak i u segmentu smještaja, na koji otpada više od polovine svih troškova na putovanju, naši gosti troše u prosjeku tek 36,22 eura dnevno, a tom rezultatu sigurno značajno pridonosi golem broj postelja u domaćinstvima po znatno nižim cijenama od onih hotelskih.

Sve su to nedavno objavljeni podaci iz istraživanja “Tomas” o potrošnji turista, koje je proveo Institut za turizam, čije nalaze je teško uspoređivati sa sličnima u drugim zemljama jer se metodološki razlikuju. Ipak, porazna je spoznaja da u gotovo svakom segmentu usluge koji se analizira, Hrvatska svojim gostima ima manje za naplatiti od drugih. Tako za usluge hrane i pića izvan objekta u kojemu su smješteni gosti u Hrvatskoj troše dnevno tek 12,18 eura (91 kunu), dok u trgovinama dnevno ostave 9,5 eura (71 kunu).

Nama, doduše, turisti vjeruju da im ne naplaćujemo više od stvarne vrijednosti usluge i zadovoljni su plaćenim i vrijednošću za novac. No, po ocjenama gostiju, mogućnost kupnje lošija im je u Hrvatskoj nego u Španjolskoj, Grčkoj, Italiji i Turskoj, a kulturna ponuda nam nije dovoljno atraktivno prezentirana.

– Mislim da je to najbolji pokazatelj lošeg promišljanja turističkog razvoja u kojemu se sve karte stavljaju na mlade, partijanere i zabavu. Njeguje se turizam “pića iz trafike”, a s takvom strategijom ne možemo očekivati da će publika koju pozivamo imati interesa za baštinu, kulturu, priredbe… Odatle tih sramotnih 0,9 eura potrošnje za kulturu. Naša istraživanja u Galeriji Meštrović, gdje je lani prodano 43 tisuće ulaznica, pokazala su da nam je najviše posjetitelja od 21 do 39 godina starosti, visokoobrazovanih Europljana na “city break” turama, dakle odlične interesne skupine za kulturni proizvod. No, što im se nudi?! Ono malo brendiranog kulturnog turizma koji smo imali, sustavno se uništava. Da nije tako, kako bi bilo moguće da se “Ultra Europe”, koji ima potpuno drukčiju publiku od one “Splitskog ljeta”, događa u isto vrijeme kad i taj festival – komentira Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Meštrović.

Ne možemo se tješiti ni time da nam gosti malo troše zato što polovinu ukupnih turističkih kapaciteta imamo u domaćinstvima i privatnom smještaju koji je znatno jeftiniji. Naime, i usporedba prosječne zarade hotelijera na Maditeranu s onom koju ostvare hrvatski hotelijeri je – porazna. Tako je usporedba zarade po noćenju u hotelima u velikim sredozemnim zemljama i Hrvatskoj, koju je izradio zagrebački “Horwath Consulting” za potrebe Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu, pokazala da su turistički prihodi po noćenju u hotelima u Hrvatskoj za 35 posto manji od prosjeka prihoda u hotelima sjevernog Mediterana.

Tako je prosječan prihod hotela po jednom noćenju u Francuskoj 238 eura, u Italiji 186 eura, Španjolskoj 119 eura, a u Grčkoj 109 eura. Hrvatski hotelijeri uspijevaju ostvariti tek prihod od prosječno 87 eura po noćenju, a lošiji od njih su samo hotelijeri u Turskoj koji uprihode 80 eura po noćenju. Za sve to sami hotelijeri prozivaju nekonkurentnu poslovno-investicijsku klimu u Hrvatskoj u odnosu na konkurenciju, pri čemu se posebno ističe najviši PDV koji ima Hrvatska na turističke usluge, a koji opterećuje i ulaganja i potrošnju.

Piše: Ružica Mikačić

Prosječan prihod hotela po noćenju
238 eura - Francuska
186 eura - Italija
119 eura - Španjolska
109 eura - Grčka
87 eura - Hrvatska

DNEVNA POTROŠNJA
Kultura - 0,9 eura
Zabava - 3,06 eura
Sport - 1,83 eura
Izleti - 1,57 eura

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved