Godišnji rast 15%
8.2.2015. 7:33:38h
Hrvatska prva svjetska charter destinacija
Nautički turizam, a time i charter, jedan je od deset hrvatskih ključnih proizvoda kojima će se nastojati produžiti turističku sezonu. Važno je zadržati interes i napredovati
David Blaikie / flickr.com

Hrvatska je charter destinacija broj jedan u svijetu, s rastom fizičkog prometa u prošloj godini od 15 posto. Istaknuo je to jučer na otvorenju specijaliziranog nautičkog sajma International charter expo 2015 (ICE 2015), koje se u organizaciji tvrtke Jadranski skiperi održava u Opatiji.

Ovaj je međunarodni sajam okupio predstavnike 90 charter tvrtki iz 13 zemalja, među kojima su tvrtke iz Tajlanda, Azora, Švadske, Estonije, Grčke i Turske. Tu su i predstavnici 136 agencija iz 30 zemalja svijeta, kao i 40 tvrtki dobavljača.

Važan korak
Daglas Koraca, pomoćnik ministra turizma, kazao je kako je Hrvatska u svijetu danas doista vodeća charter destinacija.

   – Na nama je da taj interes zadržimo te napredujemo u turističkom proizvodu i kvaliteti. Statistika pokazuje kako charter svake godine ostvaruje značajne stope rasta. Upravo zato je ovakvo okupljanje domaće i inozemne poslovne publike važan korak za dodatno jačanje prepoznatljivosti i kvalitete nautičke ponude naše zemlje, kazao je Koraca navodeći kako nautičari u Hrvatskoj posebno cijene očuvanost okoliša i sigurnost, dok treba poraditi na kvaliteti, opremljenosti i bogatstvu sadržaja. Nautički turizam, a time i charter, jedan je od deset hrvatskih ključnih proizvoda i njime će se također nastojati produžiti turističku sezonu. U izradi je ujedno i Akcijski plan nautičkog turizma koji bi trebao biti gotov ove godine i dati smjernice kako dalje razvijati ovaj turistički proizvod te podignuti dodatno njegovu kvalitetu.

   – U Hrvatskoj je lani u charteru boravilo 350.000 gostiju, a ostvareno je 2,4 milijuna noćenja. Prošla turistička godina bila je vrlo izazovna, posebno zbog loših vremenskih prilika, no ploviti se mora, kazao je Milo Sršen, savjetnik direktora Hrvatske turističke zajednice (HTZ), navodeći kako se u nautici, a tako i u charteru od 2009. stalno bilježi rast broja putnika i najmova plovila. Otvorenju sajma prisustvovao je i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, koji i sam »potiče« iz nautičkog turizma. »Hrvatska obala je prekrasna i privlači nautičare sa svih strana svijeta«, naveo je opatijski gradonačelnik.

Gradnja plovila
No čini se da unatoč titule najjače charter destinacije u svijetu, svi potencijali se ne koriste dovoljno. Posebno se to odnosi na gradnju plovila u Hrvatskoj. Tako je Perica Šolić iz Hrvatske gospodarske komore, koja je uz Ministarstvo turizma i Grad Opatiju pokrovitelj sajma, ukazao da se domaću brodogradnju nedovoljno koristi, a velih dio flote u charteru dolazi iz uvoza. Sami vlasnici charter tvrtki ukazuju i na neke duge probleme, među kojima je visoka cijena vezova u marinama i privezištima, kao i nedovoljna marketinška promocija chartera i nautike, unatoč obvezi prikupljanja boravišne pristojbe.

Charter kompanije su tako lani uplatile 16,6 milijuna kuna boravišne pristojbe HTZ-u koji ima zakonsku obavezu 50 posto navedenog iznosa koristiti za promociju nautičkog turizma, međutim, nisu zadovoljni razinom odrađene promidžbe.

Piše: Alenka Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved