Rijeka
Turističko buđenje Rijeke
6.2.2015. 5:13:39h
Riječki hoteli i hosteli puni poslovnjaka; u siječnju 3.395 turista i 46 posto više noćenja
Bolje su radili i Grand hotel Bonavia kao i Jadran hoteli, kao i botel Marina, ali i neki drugi hosteli
zhelen / flickr.com

Bolje su radili i Grand hotel Bonavia kao i Jadran hoteli, kao i botel Marina, ali i neki drugi hosteli

Početak godine, točnije siječanj, u Rijeci je donio 30 posto dolazaka turista više nego lani i čak 46 posto više noćenja. Naime, prema podacima Turističke zajednice grada Rijeke, u gradu je boravilo 3.395 turista pri čemu je stanih gostiju bilo 38 posto više, a domaćih 22 posto. Zanimljivo, stranih i domaćih gostiju je bilo otprilike isti broj. Pri tome je ostvaren turistički promet od oko 8.000 noćenja, dakle gotovo dvostruko veći nego lani. Strani turisti su ostvarili 4.565 noćenja ili 67 posto više, dok je domaćih noćenja bilo nešto više od 3.400 ili 25 posto više.

    Komentirajući ovakve pokazatelje, Petar Škarpa, direktor TZG Rijeke, kazao je kako su bolje radili i Grand hotel Bonavia kao i Jadran hoteli, kao i najveći riječki hostel – botel Marina, ali i neki drugi hosteli. Povećanje broja noćenja vidljivo je i kod privatnog smještaja, iako ne u postocima koji se bilježe kod hotela i hostela.

    – Hoteli su imali dosta grupa, a jako dobro je siječanj odradio i botel. Među gostima su ponovno najbrojniji bili Talijani. Vjerujemo da će se dobri rezultati nastaviti i u veljači, tim više što imamo niz događanja, kazao je Škarpa. Već predstojećeg vikenda, tako se održava međunarodna izložba pasa CACIB koja bi u Rijeku trebala privući oko 1.600 vlasnika četveronožnih ljubimaca. Dobar dio njih ostat će na smještaju u Rijeci, dio ide u Opatiju. A tu je i Dječja karnevalska povorka.

»Šušur« u gradu

– Očekujemo dobru popunjenost. Ovakve manifestacije svakako su aktivnosti kakve treba provoditi u pred i posezoni kako bi se ostvario dodatni turistički promet, dodao je Škarpa.

    Početak godine, dakle, u Rijeci je donio lijepo povećanje prometa. Jasno, daleko od brojki koje se ostvaruju tijekom ljeta, ali značajno bolje nego lani u istom periodu. Siječanj je inače poznat kao »mrtav« mjesec, no u gradskim destinacijama kakva je Rijeka, ipak ima publike. Osobito ukoliko se organiziraju događanja, kojih će tijekom veljače biti napretek, od karnevala, izložbe pasa do sportskih natjecanja. Sve to će i ovog mjeseca donijeti dodatni »šušur« u grad.

Najbrojniji Talijani, Britanci i Amerikanci
Daleko najviše noćenja u siječnju, ostvarili su u Rijeci gosti iz Italije, 1.049. Slijede Britanci s ostvarenih 486 noćenja, Amerikanci s 475 noćenja, Nijemci s 256 noćenja, te s manje od 200 noćenja Poljaci, Slovenci, Crnogorci, Francuzi i Bugari. Najviše noćenja su ostvarili gosti starosti od 19 do 40 godina. U prosjeku su strani gosti ostvarivali 2,6 noćenja, a domaći 2,1 noćenje. Pri tome je bilo nešto više individualaca nego agencijskih gostiju. Najveći dio turističkog prometa otpada na hotele, blizu 60 posto.

    Bolje rezultate u popunjenosti su tijekom siječnja imali, primjerice, u Jadran hotelima. Vrlo dobar početak godine temelji se uglavnom na poslovnim gostima. Prema riječima Tine Ružić, direktorice prodaje Jadran hotela, dobru popunjenost, uz ostalo, mogu zahvaliti poslovnim gostima čiji je boravak vezan za radove na brodu američke ratne mornarice.

    – Popunjenost su nam, dakle, donijele poslovne aktivnosti u gradu tako da smo zadovoljni prometom u siječnju. To su jasno manje brojke, nego primjerice, u ljetnim mjesecima, ali se vidi rast u odnosu na lani. Dobru popunjenost temeljenu na poslovnim gostima imamo i tijekom veljače, tako da će nam oni činiti većinu i predstojećeg vikenda, kazala je Ružić. U Jadran hotelima će i za predstojeći vikend imati najviše »poslovnjaka«, a očekuje se i nešto individualaca koji dolaze na izložbu pasa. Za idući vikend, kada se održava završnica Riječkog karnevala, bit će, pak, skroz popunjeni. Ugostit će tu nekoliko grupa karnevalista, ali i sportaša, s obzirom na plivačko natjecanje koje se održava tog vikenda.  

U zadnji čas
Najveći riječki hostel – botel Marina, za predstojeći vikend ima pojačanu popunjenost, doznali smo od Andreja Kušete, voditelja botela.

    – U odnosu na ostatak mjeseca predstojećeg vikenda ćemo imati više gostiju. Oko 80 posto su to domaći gosti, ali imamo i najave individualaca iz Italije, Slovenije te nešto iz Austrije. Prijave još dolaze, a kako se uvijek intenziviraju zadnji čas, dakle, pred vikend, očekujemo upite i tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana. U pravilu su to ostanci od jedne ili dvije noći, kazao je Kušeta. Grupa mališana, pak, neće imati na noćenju već će ih ugostiti tijekom dana. Za vikend velike karnevalske povorke su već sada dupkom puni. Tada će biti malo individualaca, uglavnom grupe. U botelu su zadovoljni što su grupe uzele polupansion tako da će u punom pogonu biti i restoranski dio.

    Inače, za sada se može čuti kako individualci čini se neće doći u nekom značajno većem broju na završnicu karnevala. Upita ima, no čeka se zadnji čas za odluku. Pri čemu uvijek značajnu ulogu odigraju i vremenske prilike, odnosno neprilike. A velik dio kapaciteta bukiraju grupe, dijelom one koje preko TZ-a dođu kao gosti na karneval.  

Odličan buking
– Grand hotel Bonavia u prvom kvartalu ove godine nastavlja s odličnim bukingom koji je prvenstveno rezultat korporativne aktivnosti i dugih boravaka, te smo iznimno zadovoljni s obzirom na to da buking premašuje 200 posto u odnosu na isti period prošle godine. Budući da kao gradski hotel ostvarujemo maksimalnu popunjenost tijekom radnog dijela tjedna, zadovoljni smo popunjenošću tijekom predstojećeg vikenda u kojem ćemo kao pet friendly hotel ugostiti vlasnike kućnih ljubimaca u sklopu izložbe pasa, kazala je Vlatka Stanić, direktorica prodaje Grand hotela Bonavia. Takoder je istaknula kako je popunjenost glavnog karnevalskog vikenda već sada više od 80 posto, u kojem će pozdraviti brojne goste Karnevala i visoke uzvanike, poslovne grupe te brojne goste iz Hrvatske i regije.

    – Ne bi li pružili pravi karnevalski doživljaj, za naše goste smo pripremili karnevalski paket koji uključuje noćenje u superior sobi, karnevalsku masku, fritule i kroštule na poklon po dolasku, autohtono jelo primorskoga kraja, ekskluzivni čokoladni tretman od 90 minuta uz neograničeni wellness, bogati buffet doručak te besplatan Wi-Fi s cijenom od 565 kuna po osobi u dvokrevetnoj sobi, a moguće ga je koristiti tijekom karnevalskih vikenda, dodala je.

Piše: Alenka Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved