Obrnuti smisao
29.1.2015. 6:56:26h
Rijetkost u Europi: Hrvatskim turizmom dominira privatni smještaj
Unatoč značajnim investicijama u najvećim hotelskim kućama proteklih godina Hrvatska se sporo odmiče od strukture smještajnih kapaciteta u turizmu, u kojem dominira privatni smještaj, vrlo često upitne kvalitete…
Tony Hisgett / flickr.com

Unatoč značajnim investicijama u najvećim hotelskim kućama proteklih godina Hrvatska se sporo odmiče od strukture smještajnih kapaciteta u turizmu, u kojem dominira privatni smještaj, vrlo često upitne kvalitete…

Prema godišnjoj analizi u sektoru turizma koju je objavio Eurostat, u Europskoj je uniji 2013. godine ostvareno ukupno 2,6 milijardi turističkih noćenja. Prema Eurostatu, 64,4 posto tih noćenja ostvareno je u hotelima. Kad je riječ o Hrvatskoj, od 64,4 milijuna noćenja, 32,7 posto ostvareno je u hotelima, što je najniži prosjek u EU.

Noćenja u privatnom smještaju su na prvom mjestu sa 41,4 posto, a na trećem su mjestu kampovi sa 25,8 posto udjela u noćenjima. Usporedbe radi, pojedine turističke zemlje apsolutno dominiraju u hotelskom smještaju: noćenja u Španjolskoj u hotelima su na prosjeku od 73,5 posto, na Malti je riječ o 97,2 posto, a na Cipru 99,8 posto.

Stručnjaci godinama upozoravaju da je struktura smještaja jedan od ključnih ograničavajućih faktora daljnjeg rasta hrvatskog turizma. Hotelijeri su, pak, vrlo glasni u upozorenjima da je prošlogodišnje vraćanje međustope PDV-a na smještaj sa 10 na 13 posto značajno utjecalo na daljnji pad investicija, piše Jutarnji.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved