Odlični rezultat
27.1.2015. 5:53:47h
Pula: Prvi put preko milijun i pol noćenja
Pulu je u 2014. godini posjetilo 280.961 turista koji su ostvarili 1.520.962 noćenja. U usporedbi s 2013. godinom onda je to povećanje i gostiju i noćenja za 8 posto.
Mario Fajt / flickr.com

Pulu je u 2014. godini posjetilo 280.961 turista koji su ostvarili 1.520.962 noćenja. U usporedbi s 2013. godinom onda je to povećanje i gostiju i noćenja za 8 posto. Kada se zna da je upravo 2013. godina označena kao rekordna turistička sezona za Pulu, onda je jasno da, unatoč kišnom ljetu, prošla godina za Pulu označava nove rekorde. Pogotovo jer je prvi put u povijesti zabilježeno preko milijun i pol noćenja.

Veliki povratak talijanskih gostiju

- Pošto je i 2013. godina bila rekordna za Pulu, te je 2014. godina bila izrazito kišna godina, možemo reći da su ovi rezultati jako dobri. Pula je po prvi put prešla milijun i pol noćenja te ostvarila još jednu rekordnu godinu. Sva glavna emitivna tržišta (Njemačka, Italija, Austrija, Velika Britanija, Slovenija...) su ostvarila povećanja dolaska i noćenja, a posebno nam je drago zbog povećanja noćenja na talijanskom tržištu koje je do ove godine zbog krize bilo u padu, zadovoljno govori Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule.

Očekivano, Pulu je najviše posjetilo Nijemaca, najvjernijih gostiju naše države. Prošle godine u naš grad stiglo ih je preko 52 tisuće koji su ostvarili gotovo 375 tisuća noćenja što je povećanje za osam posto u odnosu na 2013. godinu. Usto su turistički djelatnici mogli trljati ruke jer su se prošle godine, nakon dugo godina stagnacije, vratili i talijanski turisti. S Apenina je u Pulu stiglo preko 29 tisuća gostiju, koji su ostvarili 140 tisuća noćenja, odnosno, u odnosu na 2013. godinu to je rast od velikih 11 posto. Kada se tome doda da je gotovo 21 tisuću Austrijanaca prošle godine stiglo u Pulu ostvarivši preko 110 tisuća noćenja, što je rast od deset posto u odnosu na godinu dana ranije, zadovoljstvo je nemjerljivo. Svakako da su pulskom rastu itekako pridonijeli štinjanski festivali, Outlook i Dimensions jer u Pulu je u 2014. godini stiglo dvije tisuće više gostiju iz Ujedinjenog kraljevstva, koji su ostvarili preko 108 tisuća noćenja, čak 22 tisuće noćenja više u odnosu na 2013. godinu, što je porast od 13 posto. Kada se zna da su Nijemci, Talijani, Austrijanci i Britanci gosti koji troše i van pansionske ponude, onda je prošla sezona uistinu bila "nikad bolja". A sve to uz kišno ljeto.

Odmah nakon četiri "najbolja" gosta slijede Slovenci kojih je u Pulu stiglo preko 17 tisuća i ostvarili su preko 82 tisuće noćenja, te u odnosu na godinu dana ranije ostvarili porast od 12 posto. Slijede Poljaci s porastom noćenja od četiri posto, Mađari s porastom noćenja od 28 posto, te Česi s porastom noćenja od 13 posto. Čak je i gotovo deset tisuća Francuza koji su prošle godine posjetili Pulu ostvarilo jedan posto povećanja noćenja u odnosu na 2013. godinu. Zanimljivo, velikih 14 posto povećanja noćenja u odnosu na godinu dana ranije zabilježili su i Norvežani, kojih je u Puli stiglo gotovo šest tisuća.

- Očekivan značajniji pad je od strane ruskih gostiju, te je taj negativan trend započet uvođenjem viza, a nakon toga je nastavljen i krizom u Rusiji. Nizozemski gosti ostvarili su pad od četiri posto što je uzrokovano izrazito kišnom godinom, a oni su poznati kao kamperski gosti te kiša tome ne pogoduje, potvrđuje direktorica pulske Turističke zajednice.

Kvalitetni projekti Grada i Arenaturista

- Vjerujem da je povećanje gostiju i noćenja rezultat rada svih sudionika u turizmu grada Pule. Grad Pula kao institucija se zadnjih godina otvorio i dao podršku većim projektima što je doprinijelo većoj promociji grada i prepoznatljivosti, te samim time i povećanju broja noćenja. Također, i sami organizatori manifestacija su se isprofilirali i razvili kvalitetne projekte u suradnji i s javnim i privatnim sektorom. Arenaturist kao najveći ugostitelj, s najviše smještajnih kapaciteta, uložio je direktno u svoje objekte i brendirao ih s Park Plaza (hotel Histria i apartmani Verudela) te je time podigao kvalitetu destinacije. Osim navedenog Arenaturist je otvoren i pomaže raznim manifestacijama čime se lakše i bolje organiziraju, a bio je i najveći financijski partner kod projekta "Svjetleći divovi" jer su svjesni da atrakcije privlače goste i promoviraju Pulu, kaže nam Cinkopan Korotaj, koja zaključuje da je povećanje noćenja i rezultat puno većeg broja kreveta kod malih iznajmljivača čime se ponuda iznimno povećala te time i donekle broj noćenja.

Piše: Goran Rojnić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved