Koncesija na 99 godina
25.1.2015. 10:42:01h
Brijuni: Može 100 soba više i golf i tenis na 8000 kvadrata
U 30 godina se puno pričalo, a nije određena čak ni granica pomorskog dobra
foam / flickr.com

Projekt elitnog turizma na Brijunima, vrijedan gotovo 1,5 milijardi kuna, uskoro će na test međunarodnog investicijskog tržišta. Dubinska analiza je gotova, a u Ministarstvu zaštite okoliša kažu da bi neobvezujući natječaj za razvoj turizma na Velom Brijunu mogao biti raspisan već u ožujku. Potragu za koncesionarom vodit će Državni ured za upravljanje državnom imovinom, ali sve se tempira da u drugom dijelu ljeta osvane i obvezujući natječaj.

– Pucamo na top turističku klasu, najveće svjetske brendove i investitore koji će koncipirati sadržaje s multiplikativnim efektima ne samo za cijelu Istru nego i šire. Možda možemo očekivati i više zainteresiranih nego za Kupare – kaže ministar Mihael Zmajlović.

Izazovan projekt

– Projekt je jako izazovan, mora pomiriti turizam najvišeg ranga s najvišim standardima u zaštiti prirode, a suočili smo se s činjenicom da u proteklih 30 godina, osim općih priča o budućnosti i razvoju Brijuna, nije napravljen nijedan konkretan korak. Za ilustraciju, pomorsko dobro niti je utvrđeno niti upisano, ima neriješenih imovinskih pitanja poput vlasništva nad parkiralištem u Fažani, infrastrukturom upravlja Nacionalni park umjesto HEP-a i lokalnog komunalnog poduzeća itd. Dobra je vijest da je konzervatorska studija pokazala da se u centralnoj zoni, gdje su hoteli Neptun, Istra i Karmen, projekt može širiti na matricu kakva je bila između dva svjetska rata, prije nego što je dio objekata srušen u bombardiranju. Štoviše, konzervatori smatraju da je povratak u to zlatno doba Brijuna optimalan ako želimo destinaciju najvišeg svjetskog ranga. To, pak, otvara prostor za kompleks sa stotinjak soba više nego što je bila prvotna zamisao – zadovoljan je Zmajlović.

Budući kompleks svejedno neće bitno iskakati iz sadašnjih gabarita. Koncesionar će moći graditi samo tamo gdje su postojali temelji, rušiti se mogu jedino objekti Jurina i Franina koji nisu u komercijalnoj funkciji, a resort s wellnessom, golfskim i teniskim igralištima može se širiti na samo sedam-osam tisuća četvornih metara gdje su sada policijska postaja i skladište.

Otvorena pitanja

Duljina koncesije nije definirana, ali nije isključeno da će se ići, kao u slučaju Kupara, na 99 godina.

– Na svim pitanjima koja su se pokazala otvorenima se intenzivno radi. Naručene su geodetska studija i stručna podloga za zaštitu prirode, kreće se u ciljanu izmjenu prostornog plana, radi se na razrješenju imovinskih pitanja. Sve su to poslovi od po više mjeseci, ali nisu prepreka da se paralelno krene s neobvezujućim, pozivnim natječajem – kaže Zmajlović. Bude li dinamika kakvu su zamislili u ministarstvu, Veli Brijun bi se na kartu ekskluzivnih svjetskih turističkih destinacija mogao upisati u sezoni 2018.

Povratak u zlatno doba
Projekt se može širiti na matricu kakva je bila između dva svjetska rata, prije nego što je dio objekata srušen u bombardiranju

300 milijuna kuna budući bi luksuzni turistički resort na Brijunima trebao doprinositi BDP-u Republike Hrvatske svake godine svoga poslovanja

525 soba gornja je granica u kompleksu koji sada ima 140 hotelskih soba. Hotelijerski dio NP Brijuni, koji zapošljava 72 djelatnika, rastao bi na najmanje četiristo zaposlenih

1,2 -1,4 milijarde kuna planirana je vrijednost turističkih investicija na Velom Brijunu. U infrastrukturu bi trebalo uložiti još 82 do 105 milijuna kuna

Piše: Radmila Kovačevič

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved