Stariji gosti
24.1.2015. 9:59:32h
Zadarska županija za australske turiste u zrelijim godinama
Veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Susan Cox u Domu Zadarske Županije susrela se danas sa županom Stipom Zrilićem i pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivanom Šimunićem.
Pedro Ribeiro Simões / flickr.com

Veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Susan Cox u Domu Zadarske Županije susrela se danas sa županom Stipom Zrilićem i pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivanom Šimunićem.

Župan je gošći poželio dobrodošlicu te joj u kratkom izlaganju predstavio podatke o gospodarskoj situaciji na našem području istaknuvši pri tome značaj turizma kao najjače gospodarske grane. U tom kontekstu upoznao ju je s podatkom da je prošle godine oko 9 tisuća australskih gostiju posjetilo Zadarsku županiju ostvarivši oko 30 tisuća noćenja. Gospodarska razmjena između Zadarske županije i Australije je nevelika, ali ipak postoji pri čemu je župan rekao da se u Australiju izvoze likeri, voćni sirupi, aluminijske folije, rakije i dr., a iz Australije uvoze smrznute kozice, električne svjetiljke i rasvjetna tijela itd. Također, istaknuo je i projekt produženja uzletno-sletne staze Zračne luke Zemunik koji će, kada bude dovršen, omogućiti izravne letove iz svih svjetskih destinacija, pa tako i Australije. Osvrnuo se župan i na veliki broj hrvatskih iseljenika u Australiji rekavši kako su sada, osobito otkada je Hrvatska postala članicom EU, ostvareni preduvjeti na njihov povratak. S obzirom na činjenicu da je Australija rijetko naseljena zemlja, župan je zamolio veleposlanicu za informaciju o aktivnostima koje su poduzete u smislu rješavanja problema na tim rijetko naseljenim područjima, a kako bi se možda mogli primijeniti i na manje naseljene dijelove u našoj županiji. Na koncu, kao dobro područje suradnje naveo je područje znanosti i obrazovanja, i to kroz suradnju sa Sveučilištem u Zadru.

Veleposlanica Cox zahvalila je na prijemu te se osvrnula na činjenicu da globalna gospodarska kriza nije pogodila Australiju prije svega zbog robne razmjene s Kinom koja je izuzetno veliko tržište. Australsko gospodarstvo utemeljeno je, između ostalog, i na radu 2 milijuna malih i srednjih poduzetnika koji u prosjeku zapošljavaju 5 - 9 radnika. Vezano za temu dijaspore, rekla je da je svaki 4. Australac rođen izvan Australije, a dva od pet žitelja imaju roditelja koji nije rođen u Australiji. Hrvatska je zajednica u Australiji velika. Mnogi su vrlo uspješni poslovni ljudi. Spomenula je i angažman veleposlanika RH u Australiji na uspostavi jačih gospodarskih veza. Interes ulagača za ovo područje postoji prije svega zbog dobrog strateškog položaja i otvaranja novih tržišta. Buduću suradnju Nj. E. vidi prvenstveno na području povećanja broja turista. Zadarska županija zanimljiva je turistima u zrelijim godinama koji pokazuju interes prema kulturnoj i prirodnoj baštini te gastronomiji; kao i u suradnji sa Sveučilištem u Zadru. Vezano za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj, veleposlanica smatra da mogućnost suradnje s Australijom postoji te da je nužno male gospodarstvenike potaknuti da budu kreativni te da razmišljaju kao poduzetnici ne bojeći se činjenice da je Australija veliko tržište, a količine koje mogu proizvesti male.

Župan je zaključio sastanak zahvalivši gošći na posjetu i iznesenim informacijama i idejama te poželio ugodan nastavak boravka u Zadru i Zadarskoj županiji.

Piše: R.I.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved