Dubrovnik
Za odabrane
24.1.2015. 9:28:08h
Plan ruskog milijardera Vekselberga: novi dubrovački Belvedere imat će 7 zvjezdica
Ostvare li se planovi investitora, ruskog milijardera Viktora Vekselberga, Dubrovnik će dobiti prvi hotel u kategoriji sedam zvjezdica. Hrvatski pandan velebnom “Burj Al Arabu” u Dubaiju gradio bi se na mjestu današnjeg ruševnog hotela “Belvedere” čije bi ime preuzeo, a ponudu nadopunio sadržajima za probranu klijentelu.
Steven Auger / flickr.com

Ostvare li se planovi investitora, ruskog milijardera Viktora Vekselberga, Dubrovnik će dobiti prvi hotel u kategoriji sedam zvjezdica. Hrvatski pandan velebnom “Burj Al Arabu” u Dubaiju gradio bi se na mjestu današnjeg ruševnog hotela “Belvedere” čije bi ime preuzeo, a ponudu nadopunio sadržajima za probranu klijentelu.

- “Belvedere” bi bio prvi novi hotel u Dubrovniku nakon Domovinskoga rata. Za razliku od hotela “imenjaka” s kraja osamdesetih koji je zauzimao površinu od 35 tisuća kvadrata i starog projekta obnove koji je predviđao izgrađenost na čak 112 tisuća četvornih metara, novi “Belvedere” prostirao bi se na 25 tisuća kvadrata sa 120 soba i novom hotelskom plažom.

Investicija bi se kretala oko 150 milijuna eura - otkriva pojedinosti ulaganja poduzetnik Davor Štern, bivši ministar gospodarstva i aktualni konzultant Vekselbergove tvrtke “Vila Larus” koja je u svibnju prošle godine kupila “Belvedere” za 12,17 milijuna eura.

Osam mjeseci kasnije, predstavnici investitora i projektanata pred stručnim službama Grada Dubrovnika u srijedu su predstavili idejni koncept novog visokokategornika, autora zagrebačkog arhitektonskog studija 3LHD predvođenog nagrađivanim dubrovačkim arhitektom Markom Dabrovićem.

Prve reakcije javnosti su pozitivne, jer rješenje ne predviđa agresivno zadiranje u prostor:

U skladu s krajolikom
Idejni koncept novoga ‘Belvederea’ predstavio je Davor Štern
- Konstrukcija nije monolitna, nego rahla i nenametljiva. Cilj i jest bio da se hotel “ukopa” u zeleni krajolik, umjesto da vertikalno strši iz njega, kao što je bilo dosad - ustvrdio je Davor Štern.

Na pitanje što će biti s kongresnom dvoranom koja se proteklih godina spominjala kao sastavni dio kompleksa “Belvederea”, naš sugovornik kaže kako su kongresni sadržaji nespojivi s planiranom ekskluzivnošću hotela:

- O tome smo zatražili mišljenja dviju neovisnih konzultatskih tvrtki koje su, jedna neovisno o drugoj, došle do istog zaključka.

Uostalom, dobro znate da se u “Belvedere” ne može dovesti dvije tisuće sudionika kongresa, a da pri tom ne dođe do prometne blokade Grada.

No, lokacije za kongresni turizam već su predviđene u Gružu, a moguće su i na kongresnim brodovima koje zastupam. Ili kamenolomu na Dupcu. Investitor je danas, kao i ranije, zainteresiran donirati novac za ovu namjenu - istaknuo je Štern.
Slijedi duga procedura...

O rokovima početka izgradnje nije želio govoriti zbog, kako se izrazio, poslovično zakučastog i dugotrajnog postupka izdavanja potrebnih dozvola za građenje:

- Tu je još i duga procedura javnih rasprava, usuglašavanje projekta s konzervatorskim i urbanističkim smjernicama, te stavljanje izvan snage postojećeg DPU-a “Belvederea” koji je predviđao veći hotel drukčijeg izgleda. Investitor će maksimalno poštovati zakonske odredbe i mišljenje građana, iako pomalo strahujem od reakcije dijela dubrovačke javnosti koja je otprije indoktrinirana pitanjima golfa na Srđu i apartmana na Bosanki - ističe Štern i jamči kako novi kompleks “Belvederea” neće oduzimati javne sadržaje susjednog Svetog Jakova.

Štern naglašava da je riječ o preliminarnom predstavljanju projekta koji bi donio novu definiciju dubrovačkog turizma.

Piše: Gabrijela Bijelić

DPU nudio drukčiji ‘Belvedere’

Ruski oligarh Viktor Vekselberg, Dubrovčanima poznat po predstavljanju zbirke Fabergeovih jaja 2007. u Kneževu dvoru, kupio je hotel u Svetom Jakovu od Turističkog društva “Belvedere” d.d. koje je u stečaju bilo od srpnja 2012. godine. Fiducijarni vjerovnik, tvrtka “INA-Industrija nafte” d.d., oglasio je, preko javne dražbe, prodaju hotela “Belvedere” kao nekretnine.

Važećim Detaljnim planom uređenja “Belvedere”, na mjestu postojećeg hotela sada je predviđena izgradnja novog luksuznog hotela kapaciteta do 300 soba, koncertne dvorane za 600 do 1500 sjedaćih mjesta, kongresne dvorane za tisuću sjedaćih mjesta i nove javne garaže s petstotinjak parkirnih mjesta na površini od 27.566 četvornih metara. Planom je još uvijek predviđena nova sportsko-rekreacijska zona na površini od 14.298 kvadrata, namijenjena gradnji otvorenih igrališta, bazena, komplementarnih i pomoćnih objekata i infrastrukture.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved