Našice
Templari
20.11.2013. 18:12:40h
Templarska je baština turistički neiskorištena
Našice bi trebale biti ponosne na svoju templarsku baštinu. U neposrednoj blizini grada nalazi se crkva sv. Martina, koja je najbolje očuvana templarska crkva u Hrvatskoj – istaknuo je dr.sc. Đuro Črnjak, veliki prior Velikog priorata Hrvatske Suverenog vojnog reda hrama jeruzalemskog, na predavanju o templarima u našičkom hotelu Park, gdje je posebno za tu prigodu pripremljen i templarski doručak.
/ glas-slavonije.hr

NAŠICE – Našice bi trebale biti ponosne na svoju templarsku baštinu. U neposrednoj blizini grada nalazi se crkva sv. Martina, koja je najbolje očuvana templarska crkva u Hrvatskoj – istaknuo je dr.sc. Đuro Črnjak, veliki prior Velikog priorata Hrvatske Suverenog vojnog reda hrama jeruzalemskog, na predavanju o templarima u našičkom hotelu Park, gdje je posebno za tu prigodu pripremljen i templarski doručak.
Povelja kralja Karla Roberta iz 1310. i 1312. svjedoči o darovnici dijela našičkog posjeda templarima. Oni su pronašli velikog saveznika u kralju Andriji II., koji im je podijelio imanja i posjede, a na našičkom području ban Đula Šikloški sagradio im je crkvu sv. Martina i samostan, te im poklonio trgovište Našice s dijelom posjeda. Tako su templari u Našicama živjeli od 1221. do 1312. godine.
Danas je crkva sv. Martina dio Župe sv. Antuna Padovanskog sa sjedištem u Našicama. Jednobrodna je, sagrađena u kasnoromaničkom stilu. Spomenik je nulte kategorije, a pri njezinoj obnovi pronađeni su temeljni templarski grb u obliku štita i kameni blokovi s natpisima na hrvatskoj ćirilici i latinici.
U predstavljanju, na kojem je sudjelovao i Vedran Obućina, tajnik Velikog priorata, naglašeno je da gradovi koji imaju templarsku tradiciju nedovoljno koriste tu baštinu u turističke svrhe. S tim se složio i Mladen Kajganić iz našičkog hotela Park, veliki sekretar Velikog priorata RH.
- Prvo bi trebalo obilježiti templarske posjede – crkve, hospicije, preceptorije i domuse templara u Hrvatskoj propisnim templarskim znakovljem, povijesnim pregledom, dostupnim slikovnim prikazima i ilustracijama uz usklađeno djelovanje Ministarstva turizma i Ministarstva kulture. Potrebno je izdati i vodič za templarske posjede na državnoj i lokalnoj razini – rekao je Obućina. Naglasio je da treba poticati i zainteresirane lokalne akcijske grupe, umrežavati turističke djelatnike i ugostitelje radi razvoja turističke ponude kroz templarske jelovnike, tematske izlete, imenovanje objekata po templarskim imenima, prodajom templarskih replika i osmišljavanjem suvenira.

Piše: S. Kadić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved