Viša klasa...
16.1.2015. 6:20:00h
Projekt elitnog turizma – kako privući goste dubljeg džepa?
Iako Hrvatska nedvojbeno posjeduje ogroman turistički potencijal, ponuda elitnog turizma još je u fazi početka. Istina, postoje mnoge agencije kod nas koje nude luksuznu, personaliziranu uslugu, ali potencijali elitnog turizma su, nažalost, nedovoljno iskorišteni.
Aparthotel Arabella**** - Nauders / flickr.com

Iako Hrvatska nedvojbeno posjeduje ogroman turistički potencijal, ponuda elitnog turizma još je u fazi početka. Istina, postoje mnoge agencije kod nas koje nude luksuznu, personaliziranu uslugu, ali potencijali elitnog turizma su, nažalost, nedovoljno iskorišteni.  No što bi prema turističkoj terminologiji zapravo značila kvalitetna usluga u kontektsu luksuznog turizma i što točno traže gosti dubljeg džepa?

Da li luksuzna ponuda nužno podrazumijeva atribute u vidu luksuznih kapaciteta sa “zlatnim pipama”ostakljenim vilama, luksuznim nastambama, i raskošnim dućanima (Gucci, Prada) tik uz šetnicu? Što je u tom slučaju s hordama turista koji svake godine obilaze neobična mjesta poput Antartike ili Grenlanda?
Foto:www.hurtigruten.com7c_Nina-HellandIli zašto poduzimaju višednevna putovanja do raznih svetih mjesta  na kojima caruje sve osim luksuza? Bogati turisti danas rado putuju u Laos, Kambodiju, Vijetnam, srmzavaju se po ruskim stepama,penju se po Tibetu, odlaze na kraj svijeta vidjeti Uskršnje otoke koji su do maksimuma izbrendirali svoje arheološka nalazišta, oduševljavaju se branjem maslina po Toscani i našoj Istri – ukratko sudjeluju u životu destinacije koju su posjetili. U čemu je tajna?

Turisti koji si mogu priuštiti takva putovanja su također dubljeg džepa. Neobične destinacije prilično koštaju, no oni ne traže luksuz u klasičnom smislu. Ključ tajne je  potraga za doživljajem kojeg im neobična destinacija pruža.  Spomenimo primjer medjunarodno poznate glumice  Penelope Cruz koja je za svoje utočište na snimanju filma Venuto al mondo”, odabrala malo pitoreskno naselje Prigradica na Korčuli umjesto luksuznog hotela, uživajući kako je sama priznala u osamljenim šetnjama po Prigradici i osami otočkog ribarskog naselja, smještena u prelijepoj kamenoj maloj vili. Mnogo je iznajmljivača primjetilo kako određeni broj imućnih gostiju na otocima traži skladne i starinske kamene kuće uronjene u zelenilo sa osamom i blizinom mora no ista nije uvjet – privatnost im je puno važnija.

Traže i male autohtone konobe u kojima se može pojesti kvalitetna domaća hrana, te u svakom slučaju žele iskusiti ono što kod kuće ne mogu – a to je iskustvo autentičnog mediteranskog ambijenta, vrhunska gastronomska ponuda i upoznavanje lokalnih običaja te interakcija s domaćim ljudima.

Treba imati na umu da dobro situirani gost na odmoru bježi iz svog hektičnog životnog okoliša u kome mu je 24/7 dostupan luksuz i blagodati moderne tehnologije, uz raskošnu shopping ponudu te se ne moramo čuditi da se dolaskom kod nas pokatkada gorko razočara divljom gradnjom, nagruvanim štandovima s kineskom ponudom suvenira i  vizurom zastrašujućih betonskih  vila ili apartamanskih katakombi koje se nadmeću koja će što efikasnije jedna drugoj zagraditi pogled.
Kod takvog profila gosta klasična pojam luksuza ne igra ključnu ulogu već iskustvo i doživljaj destinacije kojoj je odlučio pokloniti svoj slobodan tjedan.

Kod profila nešto zahtjevnijih gostiju, odnosno onih koji traže luksuz i doživljaj u paketu, ključ uspjeha je stalna  dostupnost, efikasnost i brzina, te visoko individualiziran pristup gostu.

Imućnim gostima izuzetno je važan brz i udoban transfer s jednog mjesta na drugo, pa će tako u odabiru destinacije važnu ulogu odigrati njena prometna dostupnost. Poželjna je blizina velikih zračnih luka, mada ni ekstravagantni zahtjevi poput iznajmljivanja helikoptera za osobne potrebe, nisu nikakva rijetkost.  Iznajmljuju se također i luksuzna plovila poput jahti, a kao atipičan vid smještaja, otmjene vile ili čak čitavi dvorci! Sve od navedenog bi trebalo uključiti u set usluga kojima se komunicira ponuda takvom profilu gostiju. Uz neizostavan prikaz autentične domaće priče, dobro i kvalitetno vodstvo i stalnu dostupnost gostu koji boravak skupo plaća i što je najvažnije –svijestan je zašto toliko plaća.

Nadalje imućni gosti u pravilu žele iskusiti sadržajan boravak u svakom pogledu što znači da u što kraćem vremenu želi upoznati željenu destinaciju. Zainteresirani su za posjete gradovima i obilazak ekskluzivnih odredišta, a ukoliko je u pitanju slavna osoba, često se razgledavanje odvija pod budnim okom tjelohranitelja. Dok su angažman osobnog kuhara i redovita dostava svježih namirnica uobičajeni popratni zahtjevi, traže se i wellness terapeuti te osobni treneri, a po potrebi i frizeri i vizažisti.
Na području Hrvatske postoji više putničkih agencija te spa&lifestyle klubova koji se mogu uspješno nositi sa zahtjevima gostiju visoke platežne moći – od luksuznih paket-aranžmana koji uključuju posjet nekolicini najatraktivnijih domaćih odredišta unutar svega nekoliko dana, pa do spa centara koji su se u mogućnosti zajedno s osobljem i svim potrebnim rekvizitima nakratko „preseliti“ u nečiju vilu, brod, jahtu…Poznato je da elitni gosti „sve mogu platiti“, a na nama je da im omogućimo adekvatne sadržaje.

Turistički sektor trebao bi razviti poseban „sluh“ za ovu, najpoželjniju vrstu gostiju, a u domaću „knjigu posjeta“ već su se upisala i svjetski poznata lica poput Romana Abramoviča ili pjevačkog para Beyonce i Jay Z-a. Nadamo se da će i u budućnosti oni biti česti posjetitelji naše zemlje, a kako se dobar glas daleko čuje, ujedno i najbolji mogući promoteri domaćeg turizma!

U svakom slučaju radi se o vrlo kompleksnoj temi i ciljevima u čiju realizaciju bi se morala uključiti lokalna zajednica i čelni ljudi svake destinacije koja pretendira biti luksuzno odredište. Komparativne prednosti Hrvatske kroz njenu gastronomiju, kulturni turizam, očuvane netaknute prirode i prekrasnih otoka, treba objediniti u jedinstvenu ponudu koja će predstavljati cjelovitu strategiju uz adekvatnu marketinšku promociju.

Ukoliko se pristup temelji na osmišljenoj kvalitetnoj strategiji u koju se uključila cijela lokalna zajednica a ne na brzinu “sklepanom” aranžmanu, rezultati ne bi smjeli izostati. Na strategijama se međutim mora ipak neko vrijeme raditi, jer ključ uspjeha u turizmu već dugo ne počiva na slučajnim ili bogomdanim geografskim zadatostima. Spoznajemo to iz godine u godine a prošlo ljeto je lekcija bila prilično bolna. Zimmerfrai iznajmljivači i štandovi s ponudom sardela i čevapa na kupu uz lokalne sintejsajzer pjevače lagano postaju relikt prošlosti. Samo vrhunski segment smještaja i gastronomije te dodatne proširene ponude destinacije može takvog gosta navesti na ponovni povratak.

Kvalitetan turizam mora u svoje planiranje uključiti; arhitekte, urbaniste, marketinške stručnjake, iznimno dobro educirane iznajmljivače koji vladaju jezicima i modernim tehnologijama,digitalne eksperte i dizajnere – te vrhunske turističke djelatnike.

I za kraj jedna zanimljivost. Gore spomenuta Antartika koja nema u posjedu ni luksuzne bazene, ni blještavo sunce, ni kristalno plavo more, niti nadaleko hvaljenu gastro ponudu a priroda joj je prilično jednolična ukoliko niste pasionirani ljubitelj snijega/leda – ima poprilično skupe aranžmane koji se izvrsno prodaju. Mi pak imamo obilje atributa na kojima se može izgraditi također vrhunski doživljaj – gotovo svaki dio naše zemlje nudi posebnosti kojima mnogi posjetitelji ne bi odoljeli.

Biciklizam
Razvijanje takve ponude uz  stalno ciljano promoviranje posebnosti pojedinog kraja,  i razvijanje kompleksnog proizvoda za svaku od naših destinacija – trebalo bi biti dio strategije svake općine grada i zajednice u cjelini koja želi unaprijediti svoju ponudu i ići ukorak sa svjetskom konkurencijom.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved