19.11.2013. 17:55:31h
EK želi ukinuti američke vize za Hrvate i sve EU državljane
ZAGREB » Hrvatska je jedna od svega pet zemalja članica Europske unije čiji državljani trebaju vizu kad putuju u Sjedinjene Američke Države, ali Europska komisija tvrdi da je ukidanje viza za sve europske građane, pa tako i hrvatske, jedan od njezinih prioriteta.
aa7ae / flickr.com
ZAGREB  » Hrvatska je jedna od svega pet zemalja članica Europske unije čiji državljani trebaju vizu kad putuju u Sjedinjene Američke Države, ali Europska komisija tvrdi da je ukidanje viza za sve europske građane, pa tako i hrvatske, jedan od njezinih prioriteta. 
 
   Priča o viznom reciprocitetu između EU-a i SAD-a aktualizirana je nakon što je sredinom rujna Europski parlament glasovao o izmjenama europske regulative o vizama, pri čemu su pojedini eurozastupnici inzistirali na načelu reciprociteta u odnosima prema tzv. trećim zemljama, odnosno ne-članicama EU-a. I izvjestitelj Odbora za građanske slobode Agustín Díaz de Mera tada se založio za to da zemlje, čiji državljani ne trebaju vizu za putovanje u EU, na isti način tretiraju sve državljane Unije. 
 
  Pitanje uzajamnosti
Nedugo potom zastupnik Europskog parlamenta iz Velike Britanije Ian Hudghton tražio je da mu Komisija odgovori zašto ne postoji uzajamnost kad su u pitanju vize: dok državljani SAD-a mogu putovati bilo gdje u EU do 90 dana bez vize, državljani pojedinih članica Unije, poput Bugarske, Cipra ili Hrvatske trebaju poslovnu ili turističku vizu koju plaćaju 160 američkih dolara, upozorio je Hudghton. Komisija je prije nekoliko dana odgovorila Britancu, ustvrdivši da je krajnji cilj EU-a i jedan od prioriteta u odnosima sa SAD-om da se postigne »puna uzajamnost u pogledu viza, na način da se osigura da preostale zemlje članice EU-a što je prije moguće uđu u Program izuzeća od viza« (Visa Waiver Program – VWP). 
 
   Komisija nadalje tvrdi da koriste svaku mogućnost da američkim vlastima izraze zabrinutost zbog preostalih slučajeva u kojima ne postoji reciprocitet te da se o tom pitanju redovito razgovara u okviru sastanaka europskih i američkih predstavnika u području pravosuđa i unutarnjih poslova. U Komisiji dodaju i da »s velikim interesom« prate napredak u donošenju novog američkog zakonodavstva u području useljeništva. 
 
  Puno odbijenica
Prema navodima Komisije, nove bi odredbe trebale dopustiti da se VWP proširi tako što će se uvesti nov način računanja stope odbijenih viza te omogućiti da ministar domovinske sigurnosti, pod određenim uvjetima, zanemari kriterij odbijenih viza. U slučaju Hrvatske, podsjetimo, upravo je stopa odbijenica glavna prepreka za ukidanje viza jer se kreće oko pet posto. Prema odredbama američkog zakonodavstva, da bi državljanima određene zemlje bila ukinuta viza za putovanje u SAD, stopa odbijenica treba biti ispod tri posto. 
 
   U međuvremenu se oko vizne problematike angažirao i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula. Kako su jučer izvijestili iz njegovog ureda, i Picula je postavio pitanje Komisiji koje mjere planira poduzeti da bi se vizni reciprocitet EU-a s trećim zemljama, posebno sa SAD-om i Kanadom (koja također traži vize za pojedine EU-članice), zaista uspostavio.
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved