Delnice
19.11.2013. 17:49:13h
Županija traži EU novac za gradnju Hotela Sport
Sudbina hotela koji je trebao nastati na zgradi bivšeg doma zdravlja, krajnje je neizvjesna zbog toga što se iz projekta povukao Grad Delnice. Unatoč tome s projektom će se nastaviti, ali će se tražiti novi model financiranja
Modzzak / flickr.com
RIJEKA   Primorsko-goranska županija uložila je gotovo pola milijuna kuna u projekt »Hotel Sport Delnice«, a njegova je sudbina krajnje neizvjesna zbog toga što se iz njega Grad Delnice odlučio povući.
 
Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj 22. listopada 2013. godine predložio je sporazumni raskid sporazuma o suradnji na realizaciji projekta »Hotel Sport Delnice « koji je sklopljen između Grada Delnica, Goranskog sportskog saveza, tvrtke kojoj je Primorsko-goranska županija suosnivač, i Primorsko-goranske županije.
 
Postavili smo pitanja u vezi s tim projektom, ali očito da je vrijeme dok smo čekali odgovore iskorišteno za promjenu stava pa župan Zlatko Komadina nije pristao na prijedlog upravnog odjela, već je odlučeno da se s tim projektom nastavlja dalje. 
 
Novi model
– Grad Delnice je 8. svibnja 2009. godine donio Odluku kojom se obvezao s Goranskim sportskim centrom d.o.o. Delnice (GSC) sklopiti Ugovor o osnivanju prava građenja, sa svrhom da se stari dom zdravlja u Delnicama prenamjeni u hotel, te je dano ovlaštenje gradonačelniku Grada Delnice da potpiše spomenuti Ugovor. Grad Delnice je vlasnik zemljišta i objekta procijenjene vrijednosti 2,4 milijuna kuna. Sporazum o suradnji na realizaciji projekta »Hotel Sport Delnice« sklopljen je, između Primorsko-goranske županije, Grada Delnice i GSC-a 30. listopada 2012. godine, a kojim se utvđuju prava i obveze u realizacije tog projekta. Ugovor o osnivanju prava građenja za Hotel Sport Delnice sklopljen je između Grada Delnice i GSC-a 21. prosinca 2012. godine u kojem je Grad Delnice osnivač prava građenja, a GSC nositelj prava građenja. Dakle, u realizaciji ovog projekta partneri su Primorsko-goranska županija, Grad Delnice i GSC, pojašnjavaju u Primorsko-goranskoj županiji. Naglašavaju da Primorsko-goranska županija kao partner u ovom projektu ne odustaje od nastavka investicije, ali će se tražiti novi model financiranja, prvenstveno kroz EU fondove. 
  
– Iznenadio nas je stav Gradskog vijeća Grada Delnice o raskidu gore navedenog Sporazuma i Ugovora, pogotovo što je cijeli projekt u funkciji daljnjeg razvoja i jačanja sportsko-rekreativne i turističke ponude Delnica. Naime, kao što je poznato, kroz protekle je godine uloženo puno novca u izgradnju sportske infrastrukture – multifinkcionalne dvorane, klizališta, nogometnog igrališta, u tijeku je izgradnja skakonice – pa je izgradnja Hotela prvenstveno u funkciji jače komercijalizacije korištenja tih sportskih objekata, za što je nužno osigurati i smještajne kapacitete. Upravo je Grad Delnice inicirao da se u tu svrhu prenamijeni postojeći i napušteni objekt doma zdravlja. Primorsko-goranska županija prihvatila je biti partnerom u tom projektu jer nastoji osigurati preduvjete za uspješniji razvoj goranskih općina i gradova te je sukladno preuzetim obvezama iz Sporazuma o suradnji, a na temelju godišnjih ugovora o korištenju namjenskih sredstava za realizaciju projekta »Hotel Sport Delnice« sklopljenih s GSC-om, za provedbu projektnih aktivnosti do sada uložila 483.904, navode u Županiji, te dodaju da je Sporazumom o suradnji bilo utvrđeno da Grad Delnice u realizaciju projekta »Hotel Sport Delnice« do trenutka početka gradnje uloži približno 3,5 milijuna kuna, Primorsko-goranska županija 700 tisuća kuna. 
 
Preko EU fondova
U 2013. godini između Primorsko-goranske županije i Goranskog sporstkog centra sklopljen je ugovor o korištenju namjenskih sredstava iz proračuna Primorsko-goranske županije u iznosu od 215.000 kuna namjenski za troškove – drugi obrok za priključenje objekta na elektroenergetski sustav, ishođenje potvrde Glavnog projekta i konzalting usluge. Iako je Goranski sportski centar tijekom 2013. godine imao određene troškove, 54.567 kuna, navedena sredstva mu još nisu isplaćena. 
   Prema procjenama koje su rađene, vrijednost ukupne investicije iznosi oko četiri milijuna eura. Goranski sportski centar u lipnju je dobio bankovnu ponudu za kredit od 25,5 milijuna kuna, a na natječaj za izvođača radova pristiglo je pet ponuda, a najpovoljnija je bila na 19,7 milijuna kuna. 
   U Primorsko-goranskoj županiji prije više od dva tjedna gotovo su odustali od cijelog ovog projekta, ali je prijedlog nadležnog upravnog odjela promijenjen. Umjesto odustajanja i od projekta i od pola milijuna kuna uloženih proračunskih sredstava sada će se tražiti novi model financiranja, ali preko EU fondova. Bit će zanimljivo pratiti kojom će se to dinamikom realizirati, odnosno kojom će dinamikom padati u zaborav veliki plan o hotelu s četiri zvjezdice koji se neslavno izjalovio.
 
  Uopćeni odgovor
Zanimalo nas je i za što su do sada potrošena proračunska sredstva, kome je i za što plaćeno, ali umjesto konkretnih podataka dobili smo uopćeni odgovor. 
 
   – Za provedbu projektnih aktivnosti, isplaćena su sredstva u iznosu 118.500 kuna namjenski za sljedeće troškove – izradu projektne dokumentacije, konzalting usluge, izradu predinvesticijske studije i turističke signalizacije. 
 
   Zatim 20.541 kunu namjenski za troškove revizije projektne dokumentacije, te 344.863 kune namjenski za troškove vodnog doprinosa, prvi obrok za priključenje objekta na elektroenergetski sustav, izrade investicijske studije i konzalting usluga, projektiranje, konzalting aktivnosti. Navedeni iznosi isplaćivani su na temelju zaprimljenih zahtjeva upućenih od strane GSC-a uz koje su bili priloženi računi izvoditelja usluga, zbrojili su u Županiji, ali nisu naveli o kojim je izvoditeljima riječ. 
 
   Prema našim informacijama konzalting aktivnosti obavila je tvrtka Karamarko consulting kojoj je vlasnik Nikola Karamarko, dok je izrada projektne dokumentacije povjerena tvrtki MF Arhitekti kojoj je osnivač Marko Franković.kraj teksta
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved